Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: z aparatem na rower

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie z aparatem na rower

Witajcie...

Od jakiegoś czasu jeżdżę na wycieczki rowerowe i biorę ze sobą aparat. Problem polega na tym, że jazda na rowerze z torbą nie jest wygodna... Owszem .. można wziąć plecak jednak w ciepłe dni po paru godzinach jazdy plecak także staje się niezbyt wygodnym rozwiązaniem... po prostu grzeje po plecach strasznie... Zastanawiam się nad jakimś innym rozwiązaniem np. zakup bagażnika i jakiejś torby przystosowanej do mocowania do bagażnika... Macie jakieś pomysły albo doświadczenia? Mam wrażenie że są na to jakieś ciekawe rozwiązania.. w końcu jazda rowerem po pięknych okolicach z aparatem na wyposażeniu to żadna nowość... Będę wdzięczny za każdą informację / pomoc.

Pozdrawiam
    Metus
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus Zobacz posta
    Witajcie...

Od jakiegoś czasu jeżdżę na wycieczki rowerowe i biorę ze sobą aparat. Problem polega na tym, że jazda na rowerze z torbą nie jest wygodna... Owszem .. można wziąć plecak jednak w ciepłe dni po paru godzinach jazdy plecak także staje się niezbyt wygodnym rozwiązaniem... po prostu grzeje po plecach strasznie... Zastanawiam się nad jakimś innym rozwiązaniem np. zakup bagażnika i jakiejś torby przystosowanej do mocowania do bagażnika... Macie jakieś pomysły albo doświadczenia? Mam wrażenie że są na to jakieś ciekawe rozwiązania.. w końcu jazda rowerem po pięknych okolicach z aparatem na wyposażeniu to żadna nowość... Będę wdzięczny za każdą informację / pomoc.

Pozdrawiam
    Metus
    Gdzieś widziałem torby które można zamontować z przodu kierownicy rowerowej. Nie są tak pojemne jak sakwy przypinane z boków do bagażnika, ale aparat to powinny zmieścić, no i nie trzeba kupować specjalnie dla nich bagażnika...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Witajcie...

Pozdrawiam
    Metus

Osobiście korzystam z bagażnika Zefal (http://www.zefal.com/zefal/gamme.php...7porteBagageAR)
    oraz torby Author (http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=0&pk=%&id=1040).
    Jeździ w tym (bez dodatkowych ochraniaczy) EOS oraz obiektyw - np. 70-300, a drugi jedzie sobie np. w bocznej kieszeni.
    Rowem jeżdzę w zasadzie wszędzie w takiej konfiguracji, przykładowo po wertepach - od lat, sprzęt foto wytrzymuje to bez najmniejszych problemów.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

dzięki. wybiorę się dziś do sklepu z rowerami i pewnie coś sobie wybiorę.
    pozdrawiam
    Metus

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak napisałem w innym wątku:
    Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Był gdzieś taki temat poruszany i było sporo na ten temat napisane.
    Moja zdanie na ten temat jest takie, jeżeli jeździsz gdzie indziej niż po równych drogach (asfalt i leśna/polna droga, gdzie nie ma dziur, ani korzeni, ani innych nierówności), to jedyne bezpieczne miejsce jest w plecaku.

Człowiek jest największą masą na rowerze, ma największą bezwładność, a co za tym idzie jest najmniej podatny na drgania, do tego jego konstrukcja jest elastyczna. Dlatego miejsce najmniej podatne na drgania to plecak wyściełany czymś miękkim, umieszczony na plecach rowerzysty. Ja tylko tak wożę aparat, czasami nawet w DH, czy innej ekstremalnej jeździe, jeśli nie mam innego wyjścia.

Uważam, że przymocowanie aparatu do jakiejkolwiek części roweru i jazda po korzeniach, kocich łbach, kamieniach i innych nierównościach wpływa negatywnie na wszelką mechanikę precyzyjną. Oczywiście nie do razu, ale po wielu takich wypadach zwiększa się ryzyko awarii.

Oczywiście, plecak na plecach to mniejszy komfort, łatwiej się pocimy, jest nam mniej wygodnie itd. itp., ale dla mnie to w ogóle jedyny akceptowalny sposób wożenia bagażu, z wyjątkiem długich wypraw, gdzie bagaż przekracza kilkanaście kilogramów i niezbędna jest przyczepka, albo sakwy.

A na jakich rowerach wożę ten sprzęt fotograficzny, jest pokazane na poprzedniej stornie. Na każdym z tych rowerów.
    Tylko plecak trzeba mieć odpowiedni, dobrze wentylowany, koniecznie z pasem biodrowym i pasem na piersiach, które stabilizują ładunek. Dobry plecak to też spory koszt, nawet 30 litowy plecak niefotograficzny przyzwoitej jakości, to najczęściej ponad 250 zł a i 400 nie jest jakąś przesadą. To jak z L-kami, za jakość się płaci.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nawet gdyby plecak był za 1.000zł to i tak grzeje po plecach... wygodniej było by w sakwie na bagażniku... podjadę do sklepu i zobaczę jak to wszystko wygląda... podobno mają "Podwójne ścianki usztywnione gąbką techniczną" choć najlepiej by było gdyby do bagażnika dało się przyczepić w sposób mocny i bezpieczny torbę foto....
    pozdrawiam
    Metus

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale ja nie twierdzę, że nie grzeje. Twierdzę, że minimum komfortu zapewnia odpowiedni plecak, a grzanie to cena jaką trzeba zapłacić za wożenie aparatu na rowerze, jak to mówią, coś za coś.

Problemem nie jest ochrona aparatu przed upadkiem roweru czy rowerzysty, taką można zapewnić dość łatwo, chociażby przez umieszczenie aparatu w skrzynce peli. Ochrona przed zgnieceniem i upuszczeniem to tylko kwestia pieniędzy, ale sama w sobie nie jest trudna.

Ochrona przed wielogodzinnymi, nieustannymi wibracjami to jest prawdziwe wyzwanie. Podwójne ścianki z gąbka techniczną nie jak się mają do redukcji drgań przez ludzkie ciało.

Ale nie zamierzam Cię przekonywać, to Twój aparat, więc dla mnie nie ma większego znaczenia jak go będziesz woził. Natomiast jestem pewien, że ja swojego sprzętu foto nigdy nie będę woził ani przyczepionego do roweru (bez znaczenia, czy to na kierownicy czy na bagażniku) ani w przyczepce rowerowej, tylko i wyłącznie na swoich plecach, bez znaczenia czy będę jechał 10 km czy 180 km w ciągu dnia. A jak mi to będzie przeszkadzać, to zostawię w domu, albo wezmę małpkę.

Mówię to dlatego, że jestem przekonany, że wielogodzinne wibracje mogą mieć na aparat gorszy wpływ (po upływie odpowiedniego czasu) niż upuszczenie aparatu podczas robienia zdjęć. Jak to mówią, kropla drąży skałę.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

sid. teoria wpływu wstrząsów na sprzęt foto ma jakieś poparcie czy jest to Twoje domniemanie? Jeśli masz jakieś źródła tej wiedzy to podrzuć link.. Bardzo chętnie poczytam. Na wszelki wypadek napiszę, że nie chodzi mi o to że nie zgadzam się z tą teorią czy, że wydaje się być nie prawdziwa tylko faktycznie ciekawi mnie jaki wpływ mają wstrząsy na nasze zabawki.
    pozdrawiam
    Metus

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

Od jakiegoś czasu jeżdżę na wycieczki rowerowe i biorę ze sobą aparat. Problem polega na tym, że jazda na rowerze z torbą nie jest wygodna... (CIACH) ... w końcu jazda rowerem po pięknych okolicach z aparatem na wyposażeniu to żadna nowość...
    co to znaczy na wyposazeniu

podlaczam sie pod pytanie, ale sprobuje je rozbudowac
    teoria:
    jade rowerem z aparatem w sakwie, by zrobic zdjecie zatrzymuje sie, wyciagam z sakwy torbe, z torby aparat, robie zdjecie, aparat do torby, torba do sakwy, jade dalej, by zrobic zdjecie sekwencja powyzej, jade dalej...

praktyka:
    jade rowerem z aparatem w sakwie, by zrobic zdjecie zatrzymuje sie, wyciagam z sakwy torbe, z torby aparat, robie zdjecie, po drugim wykonaniu sekwencji aparat zostaje na szyi albo luzem na wierzchu plecaka
    nie mam sakwy/torby na kierownice

i pytanie:
    czy macie jakis patent na takie zabezpieczenie aparatu by bezpiecznie (na tyle ile to mozliwe) jezdzil rowerem i byl w miare szybko pod reka

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To ja może dopowiem jeszcze troszkę konkretów.
    Moje 20D zostało kupione dość wcześnie po premierze w PL (2005).
    Działa, bezproblemowo do dzisiaj - dlatego go nie sprzedałem, mimo posiadania 40D. Po prostu lubię te 20D.
    Zrobiło kupę zdjęć - konferencje prasowe, zawody sportowe, zdjęcia prywatne. Dziesiątki tysięcy. Od momentu nabycia jeździ na rowerze, jak opisałem to w poście #3. Rocznie na rowerze robię średnio od 5 do 7 tysięcy kilometrów, choć zdarzały się lata bogatsze.

Mam znajomych fotografów, którzy jak im o tym opowiadam, łapią się za głowę. W ich mniemaniu aparat, którego korpus jest magnezowy, zaprojektowany przez najlepszych speców w branży, rozpadnie się przy takim traktowaniu, a co najmniej rozkalibruje.
    Praktyka wskazuje, że to są wyolbrzymione obawy. Co nie zmienia faktu, że są użytkownicy aparatów, którzy obawiają się wymienić obiektyw w trakcie zdjęć na dworze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów