Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: blysk na 2 kurtyne migawki

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie blysk na 2 kurtyne migawki

Czy moze mi ktos wytlumaczyc na czym polega tryb lampy blyskowej na druga kurtyne
    do czego sie to wykorzystuje ?

czy 300d ma taka opcje po hacku ? bo z tego co sie orientuje w orginalnej wersji nie
    jak sie to ma do wbudowanej lampy jak i do dedykowanych ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: blysk na 2 kurtyne migawki

Cytat Zamieszczone przez Klosiu
    Czy moze mi ktos wytlumaczyc na czym polega tryb lampy blyskowej na druga kurtyne
    do czego sie to wykorzystuje ?
    Dziala to szczegolnie dobrze przy zastosowaniu dluzszych czasow naswietlania. Polega na tym ze lampa blyska przy dlugim czasie naswietlania ale _po_ zakonczeniu naswietlania... czyli na przyklad naswietlasz 1 sekunde... migawka sie otwiera, wpada swiatlo zastane + ewentualny ruch (smugi) a gdy konczy sie ta 1 sek to blyska lampa zamrazajac wszystko w miejscu w ktorym sie znajduje.
    Jedno z zastosowan to wlasciwy kierunek smugi ruchu - np przy zdjeciach nocnych robisz jadacy samochod to gdy zamrozisz go blyskiem na zamkniecie migawki czyli na druga kurtyne to bedzie mial on smuge za soba, a gdybys uzyl blysku na pierwsza kurtyne to najpierw mialbys zamrozony samochod a przed nim smuge ktora powstalaby z naswietlenia po zamrozeniu, czyli z otwartej migawki po blysku.
    Tak to lopatologicznie wyglada 8)

czy 300d ma taka opcje po hacku ? bo z tego co sie orientuje w orginalnej wersji nie
    jak sie to ma do wbudowanej lampy jak i do dedykowanych ?
    Podobno ma ale podobno nie dziala... nie mam 300D .
    Dziala z kazda lampa - i wbudowana i zewnetrzna. Dodatkowo lampa 550EX ma opcje wlaczenia blysku na druga kurtyne sama w sobie niezalezni jakiego aparatu uzywasz.

Senjuro
    Guest

Domyślnie

A wiecie jak to ustawic w canonie 600 i lampie 380ex ??

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Musisz w lampie ustawić takie 3 trójkąciki , z czego ten ostatni jest wypełniony >>>
    Mniej więcej tak to wyglada.

Lampa musi być ETTL z aparatem. W 550 Ex włacza się to poprzez dwókrotne wciśnięcie klawisza + oraz - jednocześnie.
    Szczególnie przydatne przy "długich" czasach jak robisz foty obiektom poruszającym się. Nie ma efektu smugi ciągnącej się za obiektem.
    Dobre też do zdięc nocnych z długimi czasmi + bulb. Ustawiasz expozycję, strzelasz - liczysz czas do końca, ustawiasz się w kadrze na 2-3 sekundy przed odpaleniem lampy i powstaje naprawdę fajny efekt.

[ Dodano: 9 Lipiec 2004 ]
    Aparat (10D) sam się do tego ustawia (ETTL)
    //mj

Senjuro
    Guest

Domyślnie

A jak to jest przy 380ex ...... bo tam mam tylko on/off i przelacznik na synchro do wszystkich czasow naswietlania.

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Trzeba pogrzebac w instrukcj.
    Może jakaś kombinacja klawiszy.
    Ale raczej bym się skłaniał do tego, że takiej funkcji brak
    //mj

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Senjuro
    A jak to jest przy 380ex ...... bo tam mam tylko on/off i przelacznik na synchro do wszystkich czasow naswietlania.
    380EX i 420EX nie maja same w sobie mozliwosci wlaczenia opcji blysku na druga kurtyne i jesli body aparatu nie ma takiej opcji to nie da sie.

dvd2divx
    Guest

Domyślnie

Niestety ani 380EX ani 300D po hacku nie pozwalają na włączenie błysku na drugą kurtynę. Że lampa nie miała takiej funkcji to już dawno wiedziałem a z 300D właśnie sprawdziłem. Wierzmy w przyszłe wersje 'wasiaware'

Uprawnienia umieszczania postów