Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: bliki w oczach- lampa zewnętrzna

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie bliki w oczach- lampa zewnętrzna

Mili Państwo.
    do niedawna portretowalem tylko w swietle zastanym, ponieważ jak wiadomo wbudowana kukułka naogół generuje nieprzyjemne mocne cenie za fotografowanym obiektem. kilka dni temu zakupilem speedlite'a 430 EX mk II i chciałem posluzyć nim w doswietlaniu oczu, które czesto w plenerze sa zacienione. wiadomo, w ostrym swietle modelke raża promienie sloneczne i przez to mruży oczy. lampa pozwala ustawić dziewczyne w cieniu i doswietlajac jej twarz uzyskac ladne swiatlo ale...w oczach ma charakterystyczne biale punkty, wygladajace niezbyt naturalnie. a zatem moje pytanie...jak radzic sobie z tym zjawiskiem?zastanawiam sie nad dokupieniem dyfuzora ale to dodatkowe koszty. glowice lampy tez w plenerze za bardzo nie ma od czego odbic. jest zatem jakis sposob zeby ladnie doswietlic oczy lampa zewnetrzna w plenerze tak zeby nie powstawaly bliki?
    tutaj zamieszczam przyklad zdjecia z lampa.

Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Odpal PS, wystampuj bliki. Druga strona to, ze te bliki wyglądają naturalnie dla mnie...

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

kupić sobie kabelek OC-E3 i błyskać lampą ustawioną z dala od osi obiektywu.

Miasto
    Sopot

Domyślnie

po przeczytaniu...aaa tam kabelek to moge kupic a tu.....ile? Canon na glowe upadl, jak zawsze z reszta 300 zł za kawałek sznura telefonicznego, skandal!
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

no fakt taniej wystemplować :P

ale dostaniesz zamiennik kabla za 90 zł.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem te bliki jak najnormalniej wyglądają Jednak takie oświetlenie raczej nie jest za ciekawe :rolleyes:

kostka - http://allegro.pl/item588898280_kost...niem_w_wa.html

przewód - http://allegro.pl/item574922029_prze...d_fripers.html

i jakiś statyw do tego, ew. parasolka lub coś innego co będzie rozpraszało światełko
    Ostatnio edytowane przez CrazyEyesDogg ; 11-04-2009 o 23:11
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Nie stempluj blików! Bliki nadają oczom życia, jak je wystemplujesz to oczy będą wyglądać jak takie sztuczne, plastikowe.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Patrząc na twój młody wiek widzę że o fotografii wiesz jeszcze niewiele i musisz się jeszcze wiele nauczyć chociażby oglądając zdjęcia mistrzów oraz obrazy klasyków malarstwa, na podstawie których wielu wybitnych fotografów nauczyło się robić świetne zdjęcia.
    Bliki które pojawiają się w oczach są rzeczą normalną i jak najbardziej pożądaną na zdjęciu i to w każdych warunkach (nieważne czy światło słoneczne czy błyskowe). Naturalny błysk w oku dodaje zdjęciom życia do tego stopnia, że wielu fotografów celowo dokłada bliki.
    Tak na marginesie - blik w oku nigdy nie pojawia się u nieboszczyka

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

A może by tak te cienie pod oczami doświetlać blendą?

edit:
    jeśli dobrze odczytuje exif - zdjęcie robiłeś w M z ustawieniem iso100, f/2.8 i 1/200s. imo lampa próbując "dopasować ekspozycję" do tych parametrów błysnęła nieco za mocno i dała nienaturalny (trupi?) efekt. jeśli jednak chcesz używać lampy (w e-TTLu) to proponuję włączyć HSS (opcjonalnie), tryb - Av, korekcja lampy np. na -1,5ev.

jednak...
    lampa błyskowa na aparacie czy off-shoe jest fajna ale (a) trzeba dobrac proporcje błysk / światło zastane i (b) zadbać o temp. flasha: spróbuj błysnąć na modelkę flashem o zachodzie słońca problem rozwiązują filtry żelowe ale znowu (a) są drogie i (b) taniej i wygodniej (masz od razu światło modelujące jest wykorzystać blendę - za 100zł będziesz miał metrowe koło 5w1
    Ostatnio edytowane przez talarczyk ; 12-04-2009 o 00:21

Miasto
    Sopot

Domyślnie

co do koloru czy tak jak to ujałeś trupiego efektu to akurat moja stylizacja w PS'ie przez lekkie zdesaturowanie i zabawa suwakiem clarify, troche levelsów tez sie krecilo. swiatla w tych warunkach nie brakowalo stad mozna bylo poszalec z niskim iso ale uzywajać przy tym lampy do doswietlenia. wracajac do kwestii wystepowania blikow...ja nie neguje ich zalet, przeciwnie. bliki daja oczom przejzystosc i blask ale chodzi o ich wyglad. tak zeby nie byly to tylko dwa nienaturalne punkty ale owalne wieksze "plamki".
    rownoczesnie ciagle czytam o sposobach uzywania zew. lampy blyskowej bo poki co slynny E-TTL II jest dla mnie calkiem niepojęty i najczesciej nie daje mi pożadanych efektow. poczatkowo pocieszalem sie ze zdjecia z kukułki nie wychodza no bo to slaba lampka wbudowana. teraz okazuje sie ze zewnetrzna pracuje na identycznej zasadzie wiec dosc usprawiedliwiania sie. czas sie tego nauczyc
    takie pytanie jeszcze:
    w trybie Av aparat dobiera takie czasy gdyby wcale nie uwzglednial faktu uzycia lampy. przykład: zdjecie w jasnym pokoju: przyslona 3.5 a czas jaki aparat dobiera to powiedzmy 1/10. w chwili wyzwolenia migawki lampa blyska i zdjecie jest przepalone. zatem jak mozna poprawnie zmierzyc swiatlo i co ew. skorygowac zeby mimo wszystko w Av i takich warunkach zrobic poprawne zdjecie(ale tak zeby aparat skrocil czas a nie przez kompensacje blysku)odpowiecie pewnie,ze od tego jest Tv albo M no ale w pierwszym nie mam wplywu na przyslone a w M -najlepiej ustawic krotki czas i niech sie lampa martwi?
    pytanie drugie. kiedy aparat mierzy swiatlo zastane i jak to zrobic nieuzywając gwiazdki (FEL) (przepraszam za błedy merytoryczne...cóż, niewiedza...)
    Ostatnio edytowane przez armageddon ; 12-04-2009 o 08:24

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów