Zobacz wyniki ankiety: Jakiego terminu używasz- przysłona czy przesłona?

Głosujących
122. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: Przesłona czy przysłona

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Unhappy Przesłona czy przysłona

wycięte z http://www.canon-board.info/showthread.php?t=45885

Cytat Zamieszczone przez dudorian Zobacz posta
    I dzień stał się piękniejszy. Dzięki Panowie za odpowiedź, bo ja już szału dostawałem. Próbowałem też ustawiać przesłonę na zbliżeniach i wtedy działało jak należy, dlatego się pogubiłem. Jeszcze raz dziękuję.:-D
    Przysłonę - pleaseeeeee...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Przysłonę. Przysłonę, Przysłonę .....
    Już się poprawiłem
    I zapamiętałem

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dudorian Zobacz posta
    Przysłonę. Przysłonę, Przysłonę .....
    Już się poprawiłem
    I zapamiętałem
    Nie musisz sie poprawiać. "Przesłona" jest poprawnie. Tak to zostało kiedyś wymyślone, ( przez kogoś mądrzejszego) że obce słowo "diaphragm" zastąpi się polskim słowem "przesłona."

Dlatego, że grecki prefiks "dia-" odpowiada polskiemu "prze-". Stąd również "przepona" (też diaphragm po angielsku i podobnie po łacinie) albo prze-kątna zamiast "dia-gonal." Albo prze-zrocza-transparency-diapositive.

To nie ma nic wspólnego z tym, czy zasłania cześciowo, czy całkowicie (a zasłania całkowicie te część obiektywu, którą ma zasłaniać.) Chodzi o to, że jest prze-grodą, w po-prze-k obiektywu, jak prze-kątna, prze-dział.

Dopiero niedawno domorośli filozofowie wymyślili sobie, że ma być "przysłona," bo jednak dziurka zawsze zostaje.....:grin: więc całkiem nie zasłania, tylko trochie.... A to właśnie nie jest zasłona, ani przysłona, tylko przesłona.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 04-04-2009 o 20:59

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie musisz sie poprawiać. "Przesłona" jest poprawnie. Tak to zostało kiedyś wymyślone, ( przez kogoś mądrzejszego) że obce słowo "diaphragm" zastąpi się polskim słowem "przesłona."

Dlatego, że grecki prefiks "dia-" odpowiada polskiemu "prze-". Stąd również "przepona" (też diaphragm po angielsku i podobnie po łacinie) albo prze-kątna zamiast "dia-gonal."

To nie ma nic wspólnego z tym, czy zasłania cześciowo, czy całkowicie (a zasłania całkowicie te część obiektywu, którą ma zasłaniać.) Chodzi o to, że jest prze-grodą, w po-prze-k obiektywu, jak prze-kątna, prze-dział.

Dopiero niedawno domorośli filozofowie wymyślili sobie, że ma być "przysłona," bo jednak dziurka zawsze zostaje.....:grin: więc całkiem nie zasłania, tylko trochie.... A to właśnie nie jest zasłona, ani przysłona, tylko przesłona.
    Widać do wszystkiego domorosły filozof moze dorobić teorię. Za moich szczenięcych lat to była przysłona i kropka. Za przesłonę walili po dupie.

Przy-słona bo przy-słania światło w obiektywie a nie prze-słania. Przesłanie po polsku znaczy coś innego.

Niektórzy obie formy uważają za poprawne.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-04-2009 o 20:58

Janusz,

Coś już napisał

Domyślnie

w podobnym wieku jestem jak Ty Janusz Body i za moich młodych lat była również PRZYSŁONA

Domyślnie

sprawdziłem w Słowniku poprawnej Polszczyzny- obie formy są poprawne

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakek Zobacz posta
    sprawdziłem w Słowniku poprawnej Polszczyzny- obie formy są poprawne
    Słownik poprawnej polszczyzny jest... słownikiem poprawnej polszczyzny a nie słownikiem poprawnych terminów technicznych

Aczkolwiek, jak już pisałem, są tacy co obie formy uważają za poprawne to... w podstawówce mnie uczyli, że wyrazów obcych się nie odmienia i "cuś" takiego jak radio jest constans czyli mówi się "słuchałem radio", "mówili w radio" itp. itd. Uczyli mnie też, że w obiektywie jest przysłona a przesłona to na scenie w teatrze... ale widać moi nauczyciele to byli "domorośli filozofowie" chociaż byli to w większości "przedwojenni" lwowiacy.

Dużo błędów językowych wkradło się do języka polskiego "tylnymi drzwiami" i pozostało przez zasiedzenie. Znam takich profesorów wyższych uczelni co mówią "przyszłem" i "cuś".

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margo7355 Zobacz posta
    w podobnym wieku jestem jak Ty Janusz Body i za moich młodych lat była również PRZYSŁONA
    Popieram, od szczenięcych lat towarzyszy mi pojęcie "przysłona".
    Co innego jest "przegroda".
    Ale dzisiaj... bez komentarza.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Słownik poprawnej polszczyzny jest... słownikiem poprawnej polszczyzny a nie słownikiem poprawnych terminów technicznych
    no wiesz... ja używam terminu przysłona- z przyzwyczajenia, ale wydaje mi się, że przesłona nie jest błędem, mimo wszystko do przesłony ciężko by mi się było przyzwyczaić:-D

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Przesłona czy przysłona wiadomo o co chodzi. Pewnie wielu bardziej pasuje przysłona ( mi również ), ale kupiłem sobie książkę Jerzego Fedaka o fotografii cyfrowej i tam używa słowa przesłona.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów