Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Aparat dalmierzowy - jaki?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Aparat dalmierzowy - jaki?

Chciałbym się pobawić aparatem dalmierzowym. Na cyfrową Leicę czy ostatnio wydanego Nikona niestety mnie nie stać, więc trzeba się rozejrzeć za jakimś starszym analogiem. Nie umiem mierzyć światła na oko, nie chcę też używać zewnętrznego światłomierza. Czyli aparat musi mieć własny wbudowany. Obiektyw w okolicy standardu, może ciut szerzej. Na początek nie będę szukał innych obiektywów. Cena też nie pozostaje bez znaczenia.

Jakie macie propozycje?
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Chciałbym się pobawić aparatem dalmierzowym. Na cyfrową Leicę czy ostatnio wydanego Nikona niestety mnie nie stać, więc trzeba się rozejrzeć za jakimś starszym analogiem. Nie umiem mierzyć światła na oko, nie chcę też używać zewnętrznego światłomierza. Czyli aparat musi mieć własny wbudowany. Obiektyw w okolicy standardu, może ciut szerzej. Na początek nie będę szukał innych obiektywów. Cena też nie pozostaje bez znaczenia.

Jakie macie propozycje?
    Voigtlander Bessa R

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    Voigtlander Bessa R
    Niestety, poza moim zasięgiem cenowym :-(
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie podałeś swojego dokładnego zasięgu cenowego.
    Ja też jestem jak najbardziej za Bessą, ale skoro poza zasięgiem to poza zasięgiem.
    Chyba nie bardzo będzie możliwe dobranie dalmierza z pomiarem światła wymiennymi obiektywami i przystępną ceną.
    Od razu pominąłbym różnego typu Zorki. Natomiast co do niedrogiego i dobrego dalmierza to polecałbym.... Canony...a dokładniej Canonet..a jeszcze dokładniej Canonet model IIIG ( http://www.aparaty.tradycyjne.net/recenzja,58.html ). I nie ma tu jakiegoś sprzętowego fanatyzmu, po prostu jest według mnie dobry: cichy..nawet za cichy, mały, lekki, z jasnym ibiektywem. Co prawda nie ma wymiennych obiektywów i innych wygód z systemu Leici albo Bessy.
    Nic innego mi do głowy nie przychodzi w niskiej cenie. A może jak jednak tak chcesz ten wbudowany dobry światłomierz i żeby w przyszłości mieć inne obiektywy, to może jednak dozbierać na tą Besse i polować na Ebay'u. Bessa to naprawdę dobry sprzęt, dla niektórych (tu znów nie ma jakiegoś fanatyzmu) lepszy od Laica'i.
    Tyle z mojej strony, z tańszych naprawdę polecam Canoneta. Ale może ktoś zaproponuje bardziej odpowiadające ci rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez dark4blade ; 02-03-2009 o 00:46

Coś już napisał Awatar Intense
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mam dwie canonetki. Szczególnym sentymentem darzę GIII QL 17. To niewielki i cichy aparacik. Nie rzuca się w oczy i pozwala swobodnie fotografować w najróżniejszych sytuacjach. Światłomierz działa w zdecydowanej większości przypadków bardzo poprawnie, rzadko kiedy ma kłopoty z doborem właściwej ekspozycji. Obiektyw, choć niewymienny, sprawdza się również w zdecydowanej większości sytuacji. Swoją drogą jest naprawdę niezłej jakości. Małe wymiary i lekkość to kolejne atuty. Poza tym posiada niezwykłą i trudną do opisania cechę... Jest po prostu fantastycznym kumplem na fotograficzne wypady ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki dark4blade. Aparat nie musi mieć wymiennych obiektywów - na początek wystarczy mi jeden stały, coś koło standardu lub szerzej. Chciałbym się po prostu zaznajomić z tego typu sprzętem. I właśnie dlatego, że nie wiem, czy mi się to spodoba czy też nie, chciałbym najpierw coś niskobudżetowego. Na Allegro znalazłem jednego QL19 i jednego Canoneta 28, oba w stanie do konserwacji (migawka) i jest też jeden GIII QL 17, jakiego poleca Intense (cena mnie trochę blokuje, bo >400zł to już sporo jak na mnie w tej chwili). Będę się rozglądał. Dzięki za odzew.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widzę że jesteś z Warszawy. Możesz trochę się porozglądać po komisach foto (jeden dobry jest chyba za hotelem Sobieski, jak się nie mylę, dokładnej ulicy nie pamiętam.Jest tam trochę sprzętu i serwisowanie staroci tez jest bardzo ok). Możesz się też udać na Giełdę w Stodole, choć tam to ja już wieki wieków nie zaglądałem. Można też poczekać na inne oferty z Allegro. Jak masz gotówkę to możesz się targować w tych komisach, bo i tak tego teraz dużo ludzie nie kupują i to leży, więc te zawyżone ceny to tak trochę "a nóż ktoś kupi bez rozmowy".
    Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Polecam Olympusa 35 SP(n). Mniejszy od canonów czy bessy, świetny obiektyw zuiko 42/1,7 świetnie rozwiązany pomiar światła (w tym punktowy!) i współpraca z lampą błyskową. Duża baza dalmierza, ergonomia niesamowita (wizjer, rozmiary, rozmieszczenie przycisków i pierścieni). Swój sprzedałem jakieś 5 lat temu i do teraz żałuję. Zresztą to był chyba ostatni raz kiedy sie pojawił na allegro. Jak gdzieś znajdziesz, to bierz i nie pytaj .
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dark4blade Zobacz posta
    Widzę że jesteś z Warszawy. Możesz trochę się porozglądać po komisach foto (jeden dobry jest chyba za hotelem Sobieski, jak się nie mylę, dokładnej ulicy nie pamiętam.Jest tam trochę sprzętu i serwisowanie staroci tez jest bardzo ok).
    Byłem nawet dzisiaj, ale mają tylko dwie Zorki. Na giełdę może się wybiorę, zobaczę, jak będę stał z czasem w niedzielę. Dzięki za radę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów