Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: rozbite szkło na soczewce obiektywu

Awatar benites
    Miasto
    Central Poland

Domyślnie rozbite szkło na soczewce obiektywu

witam.mam mały problem.pare dni temu kupiłem stałkę 50mm 1.4USM .nie zdą żyłem sie nia dobrze nacieszyć a obiektyw wypadł na chodnik przy zmianie szkła.roztukł sie tylko filterek ale odłamki szkła pozostały na soczewce.póki co nie dotykałem soczewki i prosze o porade co robić??

Coś już napisał
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Dymaj aż miło! Tzn. gruszką obiektyw odwróć do góry nogami i przedmuchaj dobrze cały przód i będzie ok.
    40D 20D 70-200 2.8L is 17-40 4L 50 1.8 50 1.4 430exII Kit a to wszystko żeby plecy prostować bo zdjęć robić nie umiem...

Awatar benites
    Miasto
    Central Poland

Domyślnie

przedmuchałem ,przy okazji nieźle zaplułem soczewkę ale mam nadzieje ze pomogło

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kup gruszkę...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

i zamiast filtrow uzywaj oslony przeciwslonecznej - przynajmniej nie ma ryzyka porysowania soczewki ;-)

Bywalec

Domyślnie

..i uszkodzenia silnika USM

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale przygoda!!! Można sie cały dokładnie spocić zanim obiektyw doleci do ziemi.
    Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co do takich sytuacji to ostatnio na statywie Manfrotto (!) miałem podczepiony zestaw 400D+grip+18-200 więc zestaw raczej dość ciężki. Przed upadkiem na ziemie uchroniła mój sprzęt rączka od statywu, na której ów się zaczepił :P
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

adamo_
    Guest

Domyślnie

Mam Canona 450D od tygodnia i intensywnie robie foty, i dziś założyłem filterek UV na Kita, i jestem szczęśliwy, niech się udiabli i porysuje lepiej filterek za 20 zł niż obiektyw, nie ważne czy Kit czy droższy, szkoda szkła.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    i zamiast filtrow uzywaj oslony przeciwslonecznej - przynajmniej nie ma ryzyka porysowania soczewki ;-)
    Ja proponuję używać jedno i drugie !

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Kup gruszkę...
    Dobra rada - tylko ją też "kontrolnie" szybciej przedmuchaj zanim skierujesz strumień powietrza na soczewke obiektywu
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 18-02-2009 o 22:11 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów