Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: 4 GB RAMu vs. Vista 32 bit i PS

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    czemu sie z ta Vista meczycie. Sa inne alternatywy systemow
    A no właśnie z tego powodu:
    Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    hehe, spoko Vitez Przetestuje i dam znac Gry chyba juz chodza ale tez pewny nie jestem
    Ze wszystkim trzeba kombinować, jak koń pod górę i człowiek ma satysfakcję, że mu się cośtam udało odpalić.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna Awatar vietcargo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wine i Adobe Photoshop? Powiem tak, chyba nigdy nie widziałeś jak działa ten program na Maku Pro. Wine strasznie zamula, wiem bo próbowałem. Nie po to się wydaje takie pieniądze na aplikację, żeby potem ograniczać jej wydajność.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

moze zalezy to wlasnie od ilosci pamieci itp? Wiem ze na maku wszystko chodzi jak tralala. Po prostu nie cierpie Microsoftu i wole meczyc sie z linuxem (o ile to meczarnia - pojecie wzgledne) niz pracowac na windowsie - taka moja zasada.
    Ale nie o tym watek wiec nie mieszajmy juz
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancat Zobacz posta
    Czy mógłbyś podać jakiś odnośnik potwierdzajacy tę informację? Ja szukałem, nie dość dokładnie przyznaję, ale nawet na cień tego nie natrafiłem...
    "Wychodząc naprzeciw tym potrzebom Microsoft uruchomił witrynę internetową, za pośrednictwem której można zamówić dodatkowe nośniki za niewielką, uwzględniającą koszty transportu opłatą. Zamówienie może obejmować 6 nośników CD lub nośnik DVD z 64-bitową edycją. Można z nich korzystać w ramach posiadanej licencji - to znaczy posiadając licencję np. na Vistę Home Premium 32-bit można spokojnie instalować wersję Home Premium 64-bit. Ważne, aby nie korzystać z obu wersji jednocześnie - dozwolona jest tylko zamiana, a drugi nośnik nie oznacza drugiej licencji."

Informacja w języku angielskim i formularz zamówienia tutaj.

To samo ale po polsku tutaj.
    Ostatnio edytowane przez marcin_s18 ; 18-02-2009 o 11:41

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dodam tylko, że to nie dotyczy wersji OEM.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

niestety, 4GB przestrzeni adresowej to 4GB przestrzeni adresowej (dla 32bit) i nie ma bata na wiecej wiec wszelkie zakresy pamieci (karta graficzna tez!!!!) musza byc mapowane na ogolna przestrzen adresacji aby programy mialy dostep do informacji.

dla niedowiarkow polecam zastanowienie sie w jaki sposob jest wykonywany zrzut ekranu. kopiowany jest bufor ramki z karty graficznej bezposrednio (taki dostep nie bylby mozliwy gdyby pamiec nie byla we wspolnej przestrzeni), po czym poznac ze bezposrednio?? w XP bardzo latwo bo jak program mocno pracje to widzicie jak zaczyna rysowac ikonki (to oznacza ze program - czyli windows - rysje ikony w pamieci karty graficznej). Vista jest pierwszym systemem M$ który posiada model BackBuffer Rendering, czyli wstepny render w pamieci i transfer zasobów do pamieci karty graficznej aby ta poskladala wszystko w całość (stąd możliwe bylo stworzenie m.in. Windows Flip 3D oraz podgladu programu w pask zadan)

w XP jest przelacznik ktory dodaje sie do linii wywoljacej system w pliku boot.ini, jest to "/PAE" , wlacza obslge rozszerzonego zarzadzania pamiecia na sile (ale procesor i reszta msza to obslgiwac), w viscie nie jest to mozliwe ze wzgled na zmiane bootmanager'a, ale taki stan pewnie dlgo nie bedzie mial miejsca
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja tylko dodam cos apropo przesiadki 32bit na 64 bit, otoz na lapku swojego czasu mialem win vista 32bit uk i jej droga przebiegla mniej wiecej tak:

vista 32bit eng - vista 64bit eng - vista 64bit pl - vista 32bit pl i tak zostalo, dodam jeszcze ze wszystkie instalowane z "kopii zapasowej" bo na lapku byla partycja recovery, system oem, kazda z tych wersji byla aktywowana oryginalnym kluczem z naklejki systemem telefonicznej aktywacji, czy to w pl czy to w uk, zadnego problemu, zawsze automat potwierdzaj oryginalnosc produktu i zwracal kod aktywacyjny.
    40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

pimo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta

w XP jest przelacznik ktory dodaje sie do linii wywoljacej system w pliku boot.ini, jest to "/PAE" , wlacza obslge rozszerzonego zarzadzania pamiecia na sile (ale procesor i reszta msza to obslgiwac), w viscie nie jest to mozliwe ze wzgled na zmiane bootmanager'a, ale taki stan pewnie dlgo nie bedzie mial miejsca
    Rozszerzenie PAE można stosować od bodajże pentium D, pod linuksem opóźnienia są tak minimalne, że większość dystrybucji włącza PAE w domyślnym jądrze 32 bitowym, w windowsie pewnie też nie będzie to odczuwalne.
    Co do DX10, to jest to wymysł microsoftu i na dodatek zamknięty więc ciężko żeby był w linuksie, ale za to jest obsługa OpenGL`a Natomiast wine z każdym dniem coraz lepiej sobie radzi z tłumaczeniem DX10 na OpenGLa właśnie. Jeśli chodzi o PSa to nie testowałem nigdy, ale z tego co wiem to od jakiegoś czasu chodzi poprawnie, tu można przeczytać jak wypadły testy PS4 http://appdb.winehq.org/objectManage...sion&iId=14318

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Ze wszystkim trzeba kombinować, jak koń pod górę i człowiek ma satysfakcję, że mu się cośtam udało odpalić.
    A to kolejna sprawa dla której wstępnie skreślam Linuxa - brak czasu i lenistwo.
    Jeśli Wine + 16bit Tiff + DX 10 będzie działać ale po -nastu/-dziesięciu godzinach czytania i grzebania w configach itp to dziękuję. Na studiach miałem więcej czasu to się bawiłem różnymi Linuksami i na swoim kompie, i na serwerze w kafejce w której pracowałem, więc pewnie bym sobie poradził... ale te czasy minęły i teraz bardziej szanuję swój wolny czas.
    Do tego PS i gry z DX10 pod Wine powinny mieć zbliżoną wydajność do Windowsowych. Jeśli nie ma to znowu dziękuję. Nie po to mam kompa za ładne parę tys i PS za kolejne tysiące by się męczyć z Linuksem tylko po to "bo się da" .
    Wine to pewnie kompromis, pewnie się da ale kosztem czegoś. Dla ludzi szukających minimum kompromisów a mających dość szerokie a uniwersalne wymagania, to jednak pewnie nie najlepsze rozwiązanie.
    Cały czas podkreślam że gdybam, na podstawie tylko tego co wyczytałem przy różnych okazjach, nie miałem okazji używać Wine. Ale jego zwolennicy w swojej argumentacji mogą chyba rozsądnie ocenić kompatybilność i wydajność i odpowiedzieć na moje gdybania .

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    niestety, 4GB przestrzeni adresowej to 4GB przestrzeni adresowej (dla 32bit) i nie ma bata na wiecej wiec wszelkie zakresy pamieci (karta graficzna tez!!!!) musza byc mapowane na ogolna przestrzen adresacji aby programy mialy dostep do informacji.
    Prawie. Przecież jeszcze długo zanim AMD pokazało 64-bitowy procesor x86, dało się wsadzić do komputera 32-bitowego więcej niż 4GB RAMu i system (również windows) widział całość. Ograniczeniem była wielkośc pamięci zaalokowanej przez pojedynczy proces - tu właśnie było to 3 GB z hakiem. Jeżeli mieliśmy odpalonych wiele procesów, to wykorzystywały całą pamięć.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów