Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Tanie obiektywy do pełnej klatki

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Tanie obiektywy do pełnej klatki

Jak spisują się Lki i inne popularne obiektywy z pełną klatką wiadomo. Zostały one przetestowane na wszelkie możliwe sposoby i nawet na naszym forum jest sporo sampli.
    Chciałbym poruszyć temat tanich obiektywów i ich współdziałania z pełną klatką. Przyjmijmy, że górną granicą będzie 1000zł (za nowy lub używany) przy czym im tańszy obiektyw tym bardziej wskazany opis jego działania z FF. Proszę o nieumieszczanie recenzji tak popularnych szkieł jak 85/1.8 , 50/1.4 czy 50/1.8 które można często zakupić poniżej 1000zł.
    Mile widziane testy obiektywów już nieprodukowanych a do zdobycia na allegro za niewielkie pieniądze. Szkła na M42 odpadają.
    Zapewne wielu z Was miało okazję przetestować takie budżetowe słoiki na pełnej klatce. Zapraszam do wyrażania opinii.

Uzależniony

Domyślnie

50/1.8 uzywam i jest cacy!

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Jak spisują się Lki i inne popularne obiektywy z pełną klatką wiadomo. Zostały one przetestowane na wszelkie możliwe sposoby i nawet na naszym forum jest sporo sampli.
    Chciałbym poruszyć temat tanich obiektywów i ich współdziałania z pełną klatką. Przyjmijmy, że górną granicą będzie 1000zł (za nowy lub używany) przy czym im tańszy obiektyw tym bardziej wskazany opis jego działania z FF. Proszę o nieumieszczanie recenzji tak popularnych szkieł jak 85/1.8 , 50/1.4 czy 50/1.8 które można często zakupić poniżej 1000zł.
    Mile widziane testy obiektywów już nieprodukowanych a do zdobycia na allegro za niewielkie pieniądze. Szkła na M42 odpadają.
    Zapewne wielu z Was miało okazję przetestować takie budżetowe słoiki na pełnej klatce. Zapraszam do wyrażania opinii.

A jakiej jakości można uzyskać ze szkieł poniżej tysiąca złotych obrazek na pełnej klatce?!
    Przecież na takich szkłach nie wykorzystujesz potencjału FF
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    A jakiej jakości można uzyskać ze szkieł poniżej tysiąca złotych obrazek na pełnej klatce?!
    Przecież na takich szkłach nie wykorzystujesz potencjału FF
    Ależ ja sobie doskonale zdaję sprawę z tego że nie uzyskam jakości Lklasy. Po prostu interesuje mnie ( i myślę, że nie tylko mnie) jak takie tanie szkła się sprawują z pełną klatką. Wiesz dla niektórych podstawowa zaleta FF to brak przelicznika 1.6 i gdzieś mają mydło w rogach, słabą ostrość itp. Z kilku postów na forum można wywnioskować, że niektóre szkła spisują się całkiem nieźle w stosunku do ceny jaką za nie trzeba zapłacić (np. tokina 19-35 za ok. 300zł). Gdzieś też widziałem sample canona EF 55-200 USM za ok. 500zł i wyglądały całkiem nieźle.

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Po prostu interesuje mnie ( i myślę, że nie tylko mnie)
    Dobrze myślisz :-D
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

tamron 28-75 maluje przepięknie na 5d, 12-24 tokina jak dobrze pamiętem od 12-17 nieużywalny, 28-105 canon ma fajną ogniskową ale mam zastrzeżenia do rozdzielczości na pełnym otworze

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

28 2.8 35 2.0
    do tego można poszukać używanej 50 1.4 i 85 1.8 przy odrobinie szczęścia każdy z nich będzie <1000 zł.

Polecany też Tamron 28-75.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Taa, w ogóle szkłami tańszymi niż 7 kpln to się nie da robić zdjęć
    Jest cała gama tańszych szkiełek, projektowanych do analogowej pełnej klatki, które dadzą rade i z cyfrową. Na pewno Canony 20/2.8, 24/2.8, 28/1.8 (28/2.8 pewnie też), 35/2, 20-35/3.5-4.5, 70-210/3.5-4.5, ponadto Tamrony: 28-75/2.8 i 90/2.8 macro, Tokina 100/2.8 macro i tak wymieniać można by długo.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Unikaj pierwszych EOS słoików - tych bez silników USM, kalibrowalnych przez zwarcie styków lutownicą. Wyniki pracy autofokusa nie są powtarzalne, możesz mieć bardzo, bardzo ostre zdjęcie by za chwilę mieć mocno nieostre. Z budżetowych polecam 24-105.

Po przeczytaniu, że masz tylko 1k PLN to polecam 50/1.4
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jest cała gama tańszych szkiełek, projektowanych do analogowej pełnej klatki, które dadzą rade i z cyfrową. Na pewno Canony 20/2.8, 24/2.8, 28/1.8 (28/2.8 pewnie też), 35/2, 20-35/3.5-4.5, 70-210/3.5-4.5, ponadto Tamrony: 28-75/2.8 i 90/2.8 macro, Tokina 100/2.8 macro i tak wymieniać można by długo.
    ten 70-210/3.5-4.5 zebrał mnóstwo pochlebnych opinii. Trzeba chyba rozpocząć poszukiwanie tego szkiełka :-D
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów