zastanawiam sie, jak sprawa wyglada w kwestii bezpieczenstwa, mam tu na mysli czy takie nagrywanie jest bezpieczne dla aparatu, ktory nie jest do tego przeznaczony, bo jezeli tylko software po prostu nagrywa to co aparat widzi tak jak jest to w trubie live view gdy aparat podlaczony jest do kompa i mozemy obserwowac (nie nagrywac) na ekranie monitora obraz z aparatu to chyba nie ma problemu. Jak myslicie?
Dwie rzeczy które można byłoby dopracować w tym wszystkim to:
1) zapis bezpośrednio na kartę CF - tyle, że u mnie 1min 40sec zajmuje 925MB, 6minutowy film zajmowałby 5,5GB w tym wypadku (w przybliżeniu) - pewna nie wygoda, bo trzeba byłoby się zaopatrzyć w CF 32GB lub większego żeby nagrywać tym sposobem dłuższe filmy. Nie wiem jak się przedstawia się kwestia filmów (jakości i wagi plików) z 5D MKII
2) Tryb AI Servo, nie trzeba byłoby ostrzyć przez AF-ON (przez co na komputerze jak się ogląda ma się wrażenie, że obraz się zatrzymuje i od nowa rusza (tak jakby nie było kilku klatek), ani męczyć się w manualne ostrzenie, tylko obraz był ostry na konkretny punkt AF który chcemy (patrz: mamy ustawiony) i automatycznie w trybie AI Servo zmieniała się ostrość.
Pytanie do osób bardziej zorientowanych, czy 5D MK II też trzeba ostrzyć przez AF-ON lub manualnie przy kręceniu filmów czy działa to na zasadzie AI Servo (lub temu pokrewne).
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
elix - to dziala na zasadzie przechwytywania obrazu poprzez LV, wiec szkodzi dokladnie tak jak samo LV.![]()
Jeśli ktoś ma zacięcie (i Visual Studio), to taki program może napisać sam
W oficjalnym EOS SDK jest przykładowa aplikacja, która wyświetla obraz z LV w oknie aplikacji jako obrazki JPG (z ustawieniami balansu bieli, wyostrzania etc. takimi, jak aktywny styl).
"Wystarczy" tylko zapisywać poszczególne klatki nie w postaci pojedynczych plików, ale (i to właśnie wymaga zacięcia) jako Motion JPG...
PS
Na CF/SD nie da rady - karty sa wolniejsze niż USB 2.0.
EOS - conditio sine Kwanon...
Niestety link nie działa. Czy ktoś może wrzucić ten soft na jakiś inny serwis?
Link nie działa, ponieważ ukazała się nowsza wesja - 0,05 - http://valexvir.narod.ru/ tam jest link do niej własciwy.
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?