Jaki program polecilibyście do obróbki zdjęć, który można ściągnąć z internetu i nie jest on wersją trialową. Miałam ostatnio GIMPA, ale nie podszedł mi Wolałabym coś bardziej rozbudowanego i po polsku oczywiście Pozdrawiam canon-owców![]()
Jaki program polecilibyście do obróbki zdjęć, który można ściągnąć z internetu i nie jest on wersją trialową. Miałam ostatnio GIMPA, ale nie podszedł mi Wolałabym coś bardziej rozbudowanego i po polsku oczywiście Pozdrawiam canon-owców![]()
Gimpa można pobrać jak najbardziej po polsku:
http://www.instalki.pl/programy/down...afiki/GIMP.php
Poza tym gdzieś był opisany sposób, jak zmodyfikować GIMPa, żeby układ narzędzi był jak w Photoshopie.
Darmowego, po polsku i na dodatek bardziej rozbudowanego, to chyba nie zwyczajnie nie ma.
Można wybrać labo program płatny ale nie drogi (Photoshop Elements) albo pójść na jakieś kompromisy.
Jeśli nie wiemy dokładnie, co chcesz w tym programie ze zdjęciami robić, ciężko jest coś doradzić...
GIMP jest jak najbardziej wystarczający do obróbki zdjęć. Nie spotkałem się z takim efektem w PS którego nie można by było powielić w GIMP-ie.
Mam wrażenie że koledze nie chodzi o "bardziej rozbudowany" program ale o taki który bardziej sam "zajmuje się obróbką". Jeżeli tak jest to do poprawy jakości zdjęcia wystarczy Picasa2.
W necie można znaleźć całą masę tutoriali do GIMP'a - naprawdę polecam.
Pozdrawiam
GIMP jest chyba najbardziej zaawansowanym programem za free. Jak chcesz coś jeszcze bardziej zaawansowanego, to musisz już płacić![]()
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Takie rzeczy to tylko w Erze... A poważnie to jak Gimp jest zbyt mało rozbudowany (nawet z pierdylionem wtyczek ) to trza pisać aplikację na zamówienie.
Zresztą komercyjne programy niekoniecznie muszą być trialami. Niektórych wynalazków (rzadki fakt ale jednak) nie sposób ściągnąć przed zapłaceniem za nie.
Niestety jesteś skazana na zakup Adobe Photoshop, bo komercyjne Photoline, Photobie, Ulead Photoimpact, Paint Shop Pro mają przewagi nad Gimpem (np.16 bit, wygodniejszy interfejs) ale że są bardziej od niego rozbudowane to bym nie powiedział.
Zresztą najważniejsze abyś Ty sobie dobrze radziła z programem,w dziale Software masz całą linkownię.
Upss...sorry, Photobie jest akurat free ;-) do prywatnego użytku, tyle że nie wiem czy po polsku.
Ostatnio edytowane przez tantal ; 14-01-2009 o 19:46