Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Klasyczne lampy Strobist: Nikon SB-24 kontra Nikon SB-26

Jarek Sikora
    Guest

Domyślnie Klasyczne lampy Strobist: Nikon SB-24 kontra Nikon SB-26

Lampy Nikon SB-24 i Nikon SB-26 to klasyczne lampy zalecane i używane przez Davida Hobby znanego też pod ksywą Strobist.com. David poleca te lampy nie tylko właścicielom Nikonów, ale także Canonów i innych marek.

Zwykle używam lamp SB-26, ale przez parę dni miałem okazję pobawić się dwoma egzemplarzami SB-24. I oto moje wnioski:

1.Cena. Pod względem ceny SB-24 jest lepsze od SB-26. Dobry egzemplarz SB-24 można kupić za 200-300 PLN, a SB-26 za 300-400 PLN.

2.Fotocela. SB-26 jest wyposażona w (dobrą) fotocelę, a SB-24 jej nie ma. Pamiętam, że gdy decydowałem się na zakup lamp właśnie fotocela przekonała mnie do SB-26. Wiedziałem oczywiście, że mogę kupić osobne fotocele i że koszt zestawu SB-24+fotocela będzie niższy niż SB-26, ale dla mnie ważne jest, żeby podczas sesji wszystko prawcowało jak należy, a fotocele montowane obok lampy uważam za półśrodek – jeszcze jedno urządzenie, które może podczas sesji zawieźć. Twoje zdanie może być oczywiście inne

3.Regulacja Mocy. W SB-24 moc regulowana jest co 1 stop, a w SB-26 co 1/3 stopa. W mojej praktyce rzadko zdaża się potrzeba regulowania mocy lampy z dokładnością do 1/3 stopa (radzę sobie przysłoną), ale dla tych, co lubią dokładnie kontrolować moc lamp, większa dokładność SB-26 jest niewątpliwą zaletą. Szkoda tylko, że sposób przestawiania mocy o 1/3 stopa w SB-26 jest skomplikowany i wymaga przyciskania wielu guzików.

4.Minimalna moc. SB-24 to 1/16, a SB-26 to 1/64. Ku mojemu zdziwieniu stwierdziłem, że przy wielu zastosowaniach możliwość zjechania z mocą do 1/64 jest bardzo pożyteczna (szczególnie zdjęcia makro, gdzie światła potrzeba niewiele, bo odległości są nieduże). W razie potrzeby moc lampy można ograniczyć stosując szare filtry (Rosco, Lee) lub przysłaniając część palnika (zasłaniasz pół palnika i moc spada o jeden stop). W tej kategorii remis ze wskazaniem na SB-26.

5.Maksymalna moc. Dla obu lamp jest taka sama, więc remis.

6.Dyfuzor. SB-24 nie ma wysuwanego dyfuzora i zakres pokrywanych ogniskowych jest mniejszy niż na SB-26. Dla SB-24 jest to 24-85mm, a dla SB-26 20-85mm. W praktyce strobistowej, gdzie lampa nie jest umieszczona na aparacie, drobna różnica w ogniskowych nie ma to większego znaczenia.

7.Starość nie radość. SB-24 jest starszym modelem (na rynku od 1988 ) i teoretycznie egzemplarze na rynku mogą być bardziej zużyte niż SB-26 (produkowane od 1994). W praktyce niekoniecznie jest to prawda. Możesz trafić na egzemplarz SB-24 w doskonałym stanie używany przez amatora i na SB-26 zajeżdżany przez przez zawodowca.

Mam nadzieję, że to krótkie porównanie pozwoli Ci podjąć właściwą decyzję.

6batman9
    Guest

Domyślnie

Witam! A co myślisz na temat SB 28?

I mam również pytanie... Zamierzam korzystać z lamp nikonowskich z canonem eos 400D wyzwalając je bezprzewodowo, jednak czy jest możliwość podpięcia ich na body? Oczywiście np. tylko w celach testowych... Czy nie upiękę wtedy aparatu lub lampy? POZDRAWIAM!

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Dzięki Jarek, przydatny tekst Warto dodać, że LP tych lamp wynosi 36(ISO 100, m, zoom 35mm). Za kwotę ok 300-400 zł (z naciskiem na <350) można kupić Speedlite 540 EZ co wg. mnie jest lepszym rozwiązaniem. LP 54 i korekta siły błysku w zakresie 1 - 1/128 to przydatna sprawa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek_P Zobacz posta
    Dzięki Jarek, przydatny tekst Warto dodać, że LP tych lamp wynosi 36(ISO 100, m, zoom 35mm). Za kwotę ok 300-400 zł (z naciskiem na <350) można kupić Speedlite 540 EZ co wg. mnie jest lepszym rozwiązaniem. LP 54 i korekta siły błysku w zakresie 1 - 1/128 to przydatna sprawa.
    Też podpisuję się pod podziękowaniami dla Wątkotwórcy

LP54 dla 540-tki to chyba przy 105mm ? Przecież nawet "młotki" rzadko tyle mają?
    Fotograf platoniczny

Jarek Sikora
    Guest

Domyślnie

Na temat SB-28 niestety nic nie myślę, bo w życiu jej nie widziałem. Z tego co czytałem (ale moja pamięć może mnie tu zawodzić, więc nie bierz tego na serio) to SB-28 nie była zbyt udaną konstrukcją i pewnie jest droższa, bo jest nowsza niż sb-26.

Czy spalisz Canona 400D zakładając lampy Nikona? Pozwól, że sprawdzę (w końcu i tak chciałem zmienić moje już leciwe 20D na coś lepszego, więc jakby co, to straty nie będzie, a drżące ręce to nie problem, bo to tylko fotki testowe).

Zaraz wracam.

Cholera! Moje 20D przeżyło! Obie lampy, SB-24 i SB-26 nie spaliły mojej puszki, a nawet nie zaizolowałem dodatkowych styków na lampie.

Co do 400D - podeślij mi je proszę, a ja przeprowadzę dla Ciebie te testy

Oba Nikony mają złącze PC przydatne do zdalnego wyzwalania, a do 540EZ z tego co wiem musisz dokupić stopkę.

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Spokojnie, nie tlko z 20D nic sie nie stanie, ale z 400D również. Sprawdzałem nieraz Ja też zainwestowałem w 2x sb-26, ze względu na fotocelę i nie żałuję. Choć następną lampą będzie własnie canon 540 EZ.
    Regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

a czy ktos spotkal sie z lampa VIVITAR 285? Jest taki zestaw w sklepie GangetInfinity
    http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...m=350146127894

Fajny zestaw. Mam 580tke i chcialbym wlasnie miec tez druga lampe (tutaj wybor wielki), wyzwalacze Cactusy tez mam wiec mozna zaczac bawic sie w strobista
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

vivitary 283 i 285 to jedne z najlepszych lamp do tego typu zabawy stosunek cena/moc jest świetny ale niestety tylko w Stanach. W Polsce dorwanie tej lampy graniczy z cudem, a i ceny nie zachęcają...

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

calkiem mozliwe, tylko ze w HK oraz na ebayu w UK dosc duzo ich jest. W gadget infinity to w zasadzie jedyna lampa o tej mocy ktora sprzedaja tam sprzedaja.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał
    Miasto
    Lodz, Poland

Domyślnie

Ja zlozylem zestaw na dwoch lampach Minolta Program 4000AF + stopki po 20zl.
    Calosc 200zl, dwie lampy sterowane w zakresie 1-1/16 mocy blysku, LP 45 przy 70mm (palnik pracuje w zakresie 24-70mm).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów