Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Przycisk -PODGLAD GLĘBI OSTROŚCI- raz jeszcze

Coś już napisał Awatar optick
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Przycisk -PODGLAD GLĘBI OSTROŚCI- raz jeszcze

Witam,
    Jestem osobą nowa na forum jak i nową w świecie fotografii, że tak ja ujmę "aktywnej".
    Mam pytanie, które już było poruszane na forum przez użytkownika "kruszyna" jednak cały temat został zamknięty i przeniesiony do działu "pralnia".
    (przyznam, że przeżyłem małą traumę czytając ten wątek i mam skrzywioną psychikę przez to)
    Może zacznę od tego co obecnie posiadam na stanie aby sprawa była jasna.

EOS 450D+BG-E5 szkła 50;f1.8-22, 18-55;f3.5-5.6, 75-200;f4-45 statyw FOMEI Magnesium PRO 400 głowica FOMEI MHO10 + UV i polaryzacyjne + INSTRUKCJA

I odnosząc się do instrukcji nigdzie nie wytłumaczono w niej dlaczego gdy nadaje przesłonę powiedzmy f10 i wciskam PGO to obraz zaciemnia się i jak to odczytać. Czym jest zaciemnienie ? Tym ,że te fragmenty będą ostro ?
    Takie wynika z tego, że przy przysłonie 1.8 nic nie zaczernia się. Więc wywnioskowałem, że to zaciemnienie oznacza właśnie miejsca ostre.
    Jeżeli może ktoś na spokojnie mi wyjaśnić o co w tym chodzi to bardzo prosiłbym naprawdę łopatologicznie. Jestem totalnym amatorem ale mam aspiracje i chęci.
    Pozdrawiam i wyczekuję ciekawych odpowiedzi bez opadających rąk z powodu mojej niewiedzy

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dżizas.....
    Normalnie, oglądasz przez wizjer obraz przez w pełni otwarty obiektyw. Jak naciściesz podgląd GO, to przysłona przymyka się do wartości ustawionej w aparacie. Dlatego jest ciemniej. Jeśli masz obiektyw f/1.8 i ustawiasz f/1.8 to nic się nie domyka. Dlatego nie jest ciemniej.

To że jest ciemne wcale nie oznacza, że jest ostre. Po prostu masz podgląd przy takiej przysłonie, przy jakiej będziesz robił zdjęcie.
    Acha, zapomniałem dodać, że głębia zależy właśnie od przysłony (oraz od ogniskowej i wielkości matrycy, jeśli chcemy być dokładni). Im większa wartość przysłony (im ciemniej) tym większa głębia ostrości.
    W praktyce patrzenie w ciemny wizjer nie jest zbyt praktyczne. Można skorzystać z narzędzia:
    http://www.dofmaster.com/

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przyciemnienie spowodowane jest zmniejszeniem ilości światła wpadającego do aparatu. Po wciśnięciu podglądu głębi, spójrz w obiektyw, przysłona przymyka się do wybranej wartości. Teraz widzisz w wizjerze rozkład głębi ostrości. Obserwujesz, co na zdjęciu będzie ostre, a co wyjdzie poza ostrość. Najlepiej porównaj to, co widzisz w wizjerze na 50 f/1.8 z obrazem na f/22 (pomijając kwestię zaciemnienia) i zrozumiesz o co chodzi.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez optick Zobacz posta
    I odnosząc się do instrukcji nigdzie nie wytłumaczono w niej dlaczego gdy nadaje przesłonę powiedzmy f10 i wciskam PGO to obraz zaciemnia się i jak to odczytać. Czym jest zaciemnienie ? Tym ,że te fragmenty będą ostro ?
    Takie wynika z tego, że przy przysłonie 1.8 nic nie zaczernia się. Więc wywnioskowałem, że to zaciemnienie oznacza właśnie miejsca ostre.
    Jeżeli może ktoś na spokojnie mi wyjaśnić o co w tym chodzi to bardzo prosiłbym naprawdę łopatologicznie. Jestem totalnym amatorem ale mam aspiracje i chęci.
    Pozdrawiam i wyczekuję ciekawych odpowiedzi bez opadających rąk z powodu mojej niewiedzy

Hmm..
    Skoro piszesz o przysłonie 1.8 to zakładam że masz takie szkło - i "normalnie" jak patrzysz w celownik przy nastawianiu ostrości itp. to szkło ma cały czas otwartą przysłonę na maximum.. co ma zalety (jest jasno) ale też czasem ma wady (mała GO przy max. otwartej przysłonie).. i tu wkracza przycisk podglądu GO.. jak go wciśniesz to po prostu przysłona w obiektywie zamyka się do zadanej przez ciebie w ustawieniach.. a zaciemnia się bo jak założymy że masz szkło f1.8 a przymykasz do f10 to jest ciemniej.. hm.. ile razy??
    łopatologicznie -1 EV to jedna tzw. pełna działka czyli DWA RAZY mniej / więcej światła bo dwa razy zmienia się powierzchnia otworu jakim jest przysłona, czyli, policzmy.. f1.8 do f2 to 1/3ev, 2 do 2.8 to 1ev, 2.8 do 4 jeszcze 1ev, 4 do 5.6 kolejne 1ev, 5.6 do f.8 znowu 1ev i wreszcie od f8 do f10 to 2/3ev czyli masz różnicę 5ev to daje 2 do potęgi 5 co równa się 32 RAZY - i tu zagadka rozwiązana - skoro przez obiektyw wpada 32 razy mniej światła to dlatego jest ciemno.. zrób taki eksperyment (jak będzie widno) - popatrz z bliska (minimalna odległość na jaką wysotrzysz) przez szkło na jakiś przedmiot na przysłonie 1.8 tak żebyś miał coś z tyłu lekko nieostre (ale w miarę blisko płaszczyzny ostrości) i ustaw f8 czy f11 i wtedy naciśnij ten przycisk - zobaczysz że oprócz tego że będzie ciemniej przedmiot który przy maksymalnie otwartej przysłonie był nieostry teraz już będzie widoczny ostro..
    Mam nadzieję że pomogłem..
    Pozdrawiam
    Edit: najlepiej na statywie..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Zaciemnienie powstaje dlatego ze zostaje przymknieta przyslona, co powoduje wpadanie mniejszej ilosci swiatla przez obiektyw. To czy cos sie zaciemnia czy nie raczej nie jest wyznacznikiem czy bedzie ostre czy nie. Wystarczy ze ustawisz ostrosc zupelnie nie w tym miejscu w ktorym bys chcial, ustawil F10 i przytrzymal ten przycisk, zaciemnilo sie ? Tak. A zrobilo sie cos ostre ? Nie To tak jakbys przymykal powieki coraz bardziej i bardziej i bardziej -> coraz wiekszy obszar robi sie ostry ale i jednoczesnie widzisz coraz ciemniej

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A tak w ogóle to polecam jakąś książke z podstawami, np Szkołę Fotografowania National Geographic.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez optick Zobacz posta
    I odnosząc się do instrukcji nigdzie nie wytłumaczono w niej dlaczego gdy nadaje przesłonę powiedzmy f10 i wciskam PGO to obraz zaciemnia się i jak to odczytać.
    Istotnie, bo w instrukcji mozna sie doczytac kilkudziesięciu stronic o obsłudze aparatu, a nie optyce; od tego sa lekcje fizyki w szkołach średnich:wink:

Więc wywnioskowałem, że to zaciemnienie oznacza właśnie miejsca ostre.
    Bzdura. Obraz się przyciemnia, bo tak jak napisali koledzy; przymyka sie przysłona, zmniejsza ilośc światła dopływającego przez obiektyw.

Jeżeli może ktoś na spokojnie mi wyjaśnić o co w tym chodzi to bardzo prosiłbym naprawdę łopatologicznie.
    Hmmm.. zacznijmy więc od poczatku.. Na poczatku bowiem był chaos.. żartowałem:grin: mam dobrą radę: poczytaj nieco akrtykułów na tej strone, a potem zadawaj pytania; będzie ich zdecydowanie mniej a i przy okazji bedziesz miał trochę teorii w glowie:wink:

http://www.fotoporadnik.pl/

pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Myślę panowie, że wszyscy mi jakoś rozjaśniliście to przyciemnianie teraz poddam konfrontacji wszystko co przyswoiłem z rzeczywistością
    Przyznam, że rzadko mam okazję mieć aparat w ręce gdy jest widno za oknem i stąd brak własnych testów i konfrontacji domysłów. Zobaczę jak cała głębia ma się w dzień.
    Bo przyznam, że pomimo tego, że robiło się ciemniej w obiektywie to zmian w ostrości nie dostrzegałem .. ale widocznie musiałem pochrzanić coś
    Dziękuje raz jeszcze
    Ostatnio edytowane przez optick ; 17-12-2008 o 02:16
    EOS 500D szkła: Auto Revuenon 50/1.4; 135/2.8; 28/2.8 lampka 580 EX II statyw FOMEI Magnesium PRO 400 glowica FOMEI MHO10 + UV i polaryzacyjne
    KIEV19 50;/f2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No.cóż są jeszcze książki o podstawach fotografii.Bez ich lektury bedziesz do konca zycia zadawal takie pytania :smile:.Niestety nie ma innej drogi zeby byc świadomym fotografem.To nie zabawa tylko zawód.
    Ale aby odpowiedziec Ci "na spokojnie" to: aparat który masz z obiektywami
    które masz,podczas kadrowania ,pomiaru swiała etc. ma cały czas przysłonę obiektywu otwartą na full.Pomiar swiatła jest korygowany o wartość nastawionej przysłony mimo że ona pozostaje otwarta.Rzeczywiste przymknięcie przysłony następuje w momencie wyzwolenia migawki.Nie widzisz te go bo uniesione lustro zasłania drogę do wizjera.
    Przycisk podglądu GO przymyka przysłonę do nastawionej wartości .Jezeli ta wartość jest równa największemu otworowi przysłony to nie widzisz zmiany bo nic sie nie przymyka.Jeśli wartość nastawionej przysłony powoduje jej przymknięcie to obraz we wizjerze ciemnieje bo zmniejsza sie ilość wpadajacego do aparatu światła.Jesli chcesz to zobaczyć to stań naprzeciw lustra[lub obróc obiektywem do siebie] i przy przymkniętej przysłonie naciśnij
    przycisk podglądu GO.Ostre bedzie to co we wizjerze po przyciśnięciu ww.przycisku jest ostre.W lustrzankach z tego segmentu dość trudno bez wprawy to ocenic.I jeszcze raz powtarzam: nie jest mozliwe i nie ma sensu pisać na łamach forum ksiązek w odp. na takie pytania.Książki juz są ,więc do roboty kolego.Pozdrawiam.
    HI,hi...aleśmy się jednocześnie namęczyli.Ubawiłem się
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 17-12-2008 o 02:20

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fizyka... wiedziałem, że o czymś zapomniałem ...

janmar Dziękuje za odpowiedź i przyznam, że literatury czytam dość sporo. Forum też bo zanim zarejestrowałem się miałem dość sporo artykułów przeczytanych.Kwestia tylko zrozumienia. Czy z tym gorzej? chyba nie ... Jeden mały problem wynikający z braku pokrycia rzeczywistości z teorią ... Po prostu nie dostrzegałem Bokehu na podglądzie.
    Wolałem zapytać.
    Ale spokojnie ... kiedyś to ja będzie odpowiadał na takie pytania
    Ostatnio edytowane przez optick ; 17-12-2008 o 02:32 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 500D szkła: Auto Revuenon 50/1.4; 135/2.8; 28/2.8 lampka 580 EX II statyw FOMEI Magnesium PRO 400 glowica FOMEI MHO10 + UV i polaryzacyjne
    KIEV19 50;/f2

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów