Witam,
Jestem osobą nowa na forum jak i nową w świecie fotografii, że tak ja ujmę "aktywnej".![]()
Mam pytanie, które już było poruszane na forum przez użytkownika "kruszyna" jednak cały temat został zamknięty i przeniesiony do działu "pralnia".
(przyznam, że przeżyłem małą traumę czytając ten wątek i mam skrzywioną psychikę przez to)
Może zacznę od tego co obecnie posiadam na stanie aby sprawa była jasna.
EOS 450D+BG-E5 szkła 50;f1.8-22, 18-55;f3.5-5.6, 75-200;f4-45 statyw FOMEI Magnesium PRO 400 głowica FOMEI MHO10 + UV i polaryzacyjne + INSTRUKCJA
I odnosząc się do instrukcji nigdzie nie wytłumaczono w niej dlaczego gdy nadaje przesłonę powiedzmy f10 i wciskam PGO to obraz zaciemnia się i jak to odczytać. Czym jest zaciemnienie ? Tym ,że te fragmenty będą ostro ?
Takie wynika z tego, że przy przysłonie 1.8 nic nie zaczernia się. Więc wywnioskowałem, że to zaciemnienie oznacza właśnie miejsca ostre.
Jeżeli może ktoś na spokojnie mi wyjaśnić o co w tym chodzi to bardzo prosiłbym naprawdę łopatologicznie. Jestem totalnym amatorem ale mam aspiracje i chęci.
Pozdrawiam i wyczekuję ciekawych odpowiedzi bez opadających rąk z powodu mojej niewiedzy
![]()