Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Lekki i względnie solidny statyw

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie Lekki i względnie solidny statyw

Czy ktoś z was ma doświadczenia z jakimiś lekkimi, niedużymi (mocno składanymi) i względnie stabilnymi statywami?
    Poszukuję czegoś takiego (niekoniecznie dla siebie). Ważna jest waga i nieduży rozmiar - na długie piesze wypady, na których fotografowanie nie ma być podstawowym celem. Boję się trafić na jakiś aluminiowy shit który będzie generował węcej wibracji niż tłumił. Udźwig statywu nie jest specjelnie istotny - nic ciężkiego nań nie trafi (lekka puszka/lekkie szkło).

Z góry dzięki za informacje!
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja do takich rzeczy uzywam velbona ULTRA-LUXi-F. Zlozony miesci sie do zwyklego plecaka. Dosc solidny na lustrzanke i szklo do 200mm.

Tutaj cala ich seria
    http://www.velbon-statywy.pl/?/conte...taj/ultra-maxi

Awatar burdagraph
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Także poszukuję takiego statywu.

Niestety manfrotto słabo się prezentuje pod względem lekkości statywów.

Najlepszym wyborem jak widzę jest coś w rodzaju Gitzo GT1540 niestety cena jest jak dla mnie o 50% za wysoka.

pozostaje więc chyba coś w rodzaju Velbon.

Znalazłem też bardzo ciekawy statyw Benro C-168M8 , ale firma jest mi kompletnie nieznana.

Może ktoś miał do czynienia?
    40D + 24-105F4L + 70-200F4L + 70-200F2.8L + Tamron 180F3.5 Macro + Canon 10-22 + 580EX + kupa klamotów i dobre chęci.

Coś już napisał

Domyślnie

benro bardzo dobre staywy ale te z serii c czyli karbonowe chyba nie są jeszcze dostępne na naszym rynku. z velbona polecam serie pro cf ktorej jest ciężko cokolwiek zarzucić.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burdagraph Zobacz posta

Najlepszym wyborem jak widzę jest coś w rodzaju Gitzo GT1540 niestety cena jest jak dla mnie o 50% za wysoka.
    Niestety sprawa ze statywami wygląda tak że jak Manfrotto przestaje wystaczać, to zostaje tylko i wyłącznie Gitzo.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale do jakiej kwoty?

z moich recznych ogledzin wynika, ze ponizej 300 EUR (chcialem napisac 1000 PLN, ale deczko sie walutom skoczylo, co akurat mnie bardzo cieszy ) w gre wchodzi wylacznie Velbon CF Pro. zblizone pod wzgledem mozliwosci Manfrotto jest wyraznie drozsze.

powyzej... przypuszczam, ze Gitzo bedzie niezle, ale az tyle kasy na statyw nie mialem wiec sie nad ta polka cenowa nie modlilem
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burdagraph Zobacz posta

Ten Gitzo za ponad 2k PLN jest o 0,2 kg lżejszy od M 190CXPRO a porfel po jego zakupie lżejszy o ok. 900 PLN niż przy zakupie Manfrotto:smile:. A tak w ogóle może jednak opłaca się potrenować na tyle żeby utachać np. 190XDB - 1,6 kg za ok. 380 PLN. Urwiemy wtedy kolejne 600 PLN od karbonowego cacka :-D.
    Mój statyw 055 starego typu z głowicą waży 3,4 kg i to już jest ponad moje siły:sad:.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 21-12-2008 o 01:49
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Czy ktoś z was ma doświadczenia z jakimiś lekkimi, niedużymi (mocno składanymi) i względnie stabilnymi statywami?
    Ja używam Sherpy 435 http://fotoakces.pl/product_info.php...roducts_id=377
    Jeśli nie ma silnego wiatru to 40D + 17-40 trzymają się na nim całkiem stabilnie. Nie jest to oczywiście to co przy solidnym, 3 kilowym, statywie ale da się używać.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Ja używam Sherpy 435 http://fotoakces.pl/product_info.php...roducts_id=377
    Jeśli nie ma silnego wiatru to 40D + 17-40 trzymają się na nim całkiem stabilnie. Nie jest to oczywiście to co przy solidnym, 3 kilowym, statywie ale da się używać.
    Wiatr przy foceniu ze statywu to rzeczywisty problem, którego nie opanowałem. Przy zestawie M055 z 30D+C70-200 ok. 70% zdjęć jest poruszonych przy wietrze raczej średnim. No oczywiście 30% jest nieporuszonych:-D.
    Podaję dla próbki statystycznej 300 zdjęć robionych w tym samym miejscu w ciągu ok. 2 godzin.
    P.S.
    Bez wiatru w tym samym miejscu 100% nieporuszonych.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 21-12-2008 o 12:24
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

To ja polece Velbon Sherpa 600r. Moim zdaniem jest to bardzo dobry kompromis pomiedzy waga statywu ( ok 2 kg) a stabilnoscia, ktora jest wystarczajaca do wiekszosci zastosowan. Z 40d z 70-200 f/4 spokojnie utrzymuje i to podpiete pod body a nie pod gwint na szkle. I cena tez jest atrakcyjna ok 300 zl . Moim zdaniem warty do polecenia statyw, wykonanie bardzo dobre.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów