Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 86

Wątek: Odzyskiwanie zdjec

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Odzyskane pliki mają rozszerzenie .tiff?
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna Awatar mariokenzo
    Miasto
    Stockport (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Odzyskane pliki mają rozszerzenie .tiff?
    Niestety nie. Gdyby mialy Photoshop raczej by je otworzyl w tym formacie. Ich nazwy (numery nadawane przez aparat) rowniez nie zostaly zmienione.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariokenzo Zobacz posta
    Witam!
    Moj problem jest nieco nietypowy, otoz zgralem zdjecia (Rawy + Jpgi) z karty CF na twardy. Nie bylo zadnego problemu, wszystkie zdjecia zostaly poprawnie skopiowane na twardy. Nastepnego dnia wlaczylem komputer i czesci zdjec nie dalo odtworzyc, tak jak pozostalych, z ktorymi wszystko w porzadku. Przy probie otwarcia znacznej czesci zdjec w formacie jpeg w Windows picture viever pojawia sie "no preview available". Przy probie otwarcia Rawa w Photoshopie pojawia sie: "nie mozna wykonac polecenia poniewaz to nie jest prawidlowy typ dokumentu". Zdjecia te nie zostaly w zaden sposob skasowane, ciagle zajmuja nawet ta sama ilosc bajtow i nie bylo problemu ze zgraniem ich na plyty wraz z innymi zdjeciami. Jesli ktos ma pomysly jak mozna to naprawic, to z gory dziekuje za rady.
    Ostatnio przytrzfilo mi sie cos podobnego. 2 razy. 1 jak wrocilismy z Tajlandi i raz (przedwczoraj) po powrocie z Brugi.
    Zoom browser nie mogl otworzyc "preview" z JPGow.
    W moim przypadku zawsze robie tak.
    Mam karty, zgrywam na fotobank, potem kopia na komputer. Widocznie mam cos nei tak z dyskiem (a to byc mozliwe poniewaz moj laptop to raczej kon roboczy nic maszyna do pisania).
    Co wtedy robie.
    Otwieram RAWy i exportuje do JPGow (zazwyczaj Raw Image Task). I problem znika. Wywalam zdjecia, ktore nie daja zie otwierac i zastepuje exportowanymi.
    Co dziwnego jeszcze: zainstaluj PICASA GOOGLE. Zoom Browser nie otworzy ale picasa tak. Sproboj.
    Zawsze jak sie dzieje cos takiego pod windowsem to wiem ze pora na:
    chkdsk -f

Zainstaluj Picase, i dodaj katalog (w opcjach) i zobaczysz ze sobie poradzi.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariokenzo Zobacz posta
    Niestety nie. Gdyby mialy Photoshop raczej by je otworzyl w tym formacie....
    Niestety nie, jeśli są rawami z rozszerzeniem .tiff. By je mógł odczytać należy im przywrócić właściwe rozszerzenie .cr2
    W tym przypadku tak nie jest, więc spróbuj skorzystać z doświadczenia mor_feusza, a ja wyłączam się z dyskusji.
    C-F-K - forever

Miasto
    Stockport (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Co dziwnego jeszcze: zainstaluj PICASA GOOGLE. Zoom Browser nie otworzy ale picasa tak. Sproboj.
    Zawsze jak sie dzieje cos takiego pod windowsem to wiem ze pora na:
    chkdsk -f

Zainstaluj Picase, i dodaj katalog (w opcjach) i zobaczysz ze sobie poradzi.
    Zainstalowalem i niestety wyswietla sie: "Nieprawidlowy obraz" zarowno przy probie otwarcia Rawow, jak i Jpegow. Moze moglbym np. wyslac takiego jpga na maila, jesli komus chcialoby sie rzucic na to fachowym okiem???

Pełne uzależnienie

Domyślnie

dawaj. mor_feusz@tlen.pl
    Wole RAWa, ale JPG tez moze byc.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Witam forumowiczów.

Jestem w troche ciężkiej sytuacji... mianowicie, z mojej CF'ki Kingstona(8GB) poleciało właśnie sporo ważnych dla mnie zdjęć....

Objawy sa następujące...:
    Karta jest pełna-jednak nie widać zdjęć, rzeczywiście, jest to dziwny objaw...

No i skontaktowałem się ze znajomym informatykiem-bardzo polecił mi program easy-recovery...

Owszem, użyłem polecanego programiku...

No i ku mojemu zdziwieniu znalazł zdjęcia...!

ale...

Zdjęcia zawsze robiłem w RAW'ie... a odnalazło wszystko w JPEG'ach, no i co najśmieśniejsze... Zdjęcia ważą przeciętnie koło 6-9MB... a rozdzielczość to tylko 160/120pikseli... Czyli jednym słowem-miniaturka...

Czy ktoś miał taki przypadek?

Myślę że zdjęcia będzie dało się uratować, ze względu na wagę zdjęcia(7MB ma właśnie raw)...
    Próbowałem zmieniać rozszerzenie plików zdjęć na .cr2 .raw itp... jednak pliki cr2-wyskakuje błąd w PS'ie-że nieprawidłowy format pliku... a w .raw otwiera się szare zdjęcie-wmiare dużej rozdzielczości(widać tylko tak jakby szare piksele).

Poniżej wrzuce kilka screenów jak to wygląda.

Zdjęcie ze zmienionym rozszerzeniem .CR2

Zdjęcie z rozszerzeniem .RAW(po otwarciu przez ps'a)

oraz zdjęcie w folderze w którym są uratowane pliki...
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

już sobie poradziłem-na szczeście... dużo osób mówiło że nic z tego-a jednak...
    okazało się że sector startujący karty był po prostu uszkodzony... wystarczyło naprawić programem testdisk...
    a pozniej użyc programu card recovery i zaczeło znajdować pliki raw z karty

po 17 godzinach udało mi się do tego dojść

pozdrawiam i zostawiam dla potomnych!
    Ostatnio edytowane przez Amok ; 01-10-2009 o 16:04
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Miasto
    Stockport (UK)

Domyślnie

Witam!
    Wreszcie udalo mi sie przywrocic do zycia (niestety nie 100%) uszkodzone rawy i jpegi.
    Niech tylko w skrocie przypomne na czym polegal moj dramat. Po zapelnieniu kart CF kopiowalem dane na twardy dysk laptopa, niestety, nie wypalalem ich od razu na DVD. Kiedy nastepnego dnia po zrzuceniu zdjec uruchomilem windowsa znaczna czesc plikow zostala uszkodzona. Pliki nadal zajmowaly tyle samo pamieci, ich nazwy, ani rozszerzenia nie zmienily sie. Zaden program nie radzil sobie z ich otwarciem. Ostatecznie zgralem je na DVD, nastepnie przekopiowalem z powrotem na sformatowana karte CF i uzylem programu Stellar Phoenix Photo Recovery do odzyskania danych z karty. Program ma istotna zalete, mianowicie zanim wykupimy licencje mamy podglad odzyskanych fotografii. Nie bylo zadnego problemu z odzyskanymi jpegami, lecz CS3 nie dal rady otworzyc odzyskanych rawow. Co ciekawe, z tym problemem poradzila sobie swietnie Picasa 3 - udalo sie wywolac jpegi z rawow.
    40D + 17-55 mm f/2.8 IS USM + 75-300 mm f/4-5.6 II + 85 mm f/1.8 USM + 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Data Image Recovery - darmowy prosty programik,
    bez problemu odzyskał pliki RAW (50D) z karty po formatowaniu w aparacie.
    Odzyskane pliki posiadaly rozszerzenieTIFF które wystarczyło zmienić na CR2
    i wszystko gra.
    Wypada tu nadmienić że program bez problemu działa na Win 7 x64.

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Digital Image Recovery miało być, ale gdzieś wcięło opcję edytuj.
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 17-03-2010 o 00:55 Powód: Automerged Doublepost
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów