Moc zależy od ilości "punktów świetlnych". W pokoju ma być "dość jasno". Standardowo 5000°K jest OK. To jest temperatura, w której można spokojnie oglądać odbitki/wydruki dla oceny prawidłowości barw. Oprócz soluxów masz ostatnio sporo neonówek ale neonówki jakoś mi nie leżą. Soluxy są naprawdę dobre ale... jest problem pt. oprawki. Ciężko kupić dobre na 12V z transformatorkiem na 50W.
Acha. Soluxów są dwa rodzaje. Takie z czarną "górą" są lepsze bo nie dają kolorowej poświaty w "drugą strone" - muszą być otwarte "na przestrzał" dla wentylacji. Tam naprawdę jest 5000°K
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 17-11-2008 o 23:48
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Też mam Soluxa i gorąco polecam - jest to źródło światła o najdoskonalszej charakterystyce spektralnej (tj. najbardziej zbliżonej do światła dziennego).
Co do oprawek, to kupiłem pierwszą lepszą oprawkę, a następnie wprawiłem do niej stosowne mocowanie (5 minut zabawy z śrubokrętem) i zasiliłem całość odpowiednim, zewnętrznym transformatorem:
Wracając do oświetlenia - nie powinno być ono zbyt intensywne, bo wtedy wszystko odbija się w naszym monitorze. W pokoju powinno zatem być dość ciemno - zgodnie z normami ISO 3554 i 12646 optymalny jest poziom poniżej 32 luxów, a absolutnie nie należy przekraczać 64-ech.
Osobna sprawa, to aranżacja wnętrza - neutralnie szare ściany, biały, matowy sufit, brak źródeł światła mogących odbijać się w monitorze, ciemne ciuchy, a vis-a-vis monitora możliwie jednolita i ciemna ściana (w bardzo profesjonalnych studiach ścianę naprzeciw monitorów maluje się matową czernią).
Troche ciemno bedzie. Potrzebujesz światła mocno rozproszonego, które będzie Ci dawało to 30-50 luxów w miare równomiernie w okolicach monitora jednocześnie nie świecąc na sam monitor.
Jedno światło na biurku, bądź obok nie jest najlepszym rozwiązaniem. Kąt świecenia soluxa to coś ok 35° więc jest to światło raczej mocno skupione. Z mojego organoleptycznego obglądu, światło z soluxa jest zdecydowanie najlepsze. Wszystkie te neonówki "niby daylight" są jakieś takie mało przyjemne w odbiorze - być może przez te dziury w widmie.
Oprawki udalo mi się kupic gotowe na alledrogo.
Czornyj pisze "dość ciemno" a ja to nazywam "dość jasno" powinno być ok 30 luxów tak jak pisze czornyj
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-11-2008 o 23:13
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Tylko cyfrowaciemnia.pl jej nie prowadzi. Najbliższy dystrybutor to Eiko-Europe w Niemczech. Gdyby był dostępny Solux Task Lamp, to brałbym w ciemno - ja to maleństwo właśnie wszędzie ze sobą noszę jak kalibruję ludziom monitory, żeby pokazać różnicę między światłem dziennym a żarowym i naświetlić kwestię metameryzmu.
W cyfrowejciemni.pl mają za to GrafiLite'y - to też fajna lampeczka, tylko już na CCFL.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie