Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Orwo Color sprzed 20 lat

Freddie
    Guest

Domyślnie Orwo Color sprzed 20 lat

Dorwalam sie do filmu, ktory sobie liczy lat dwadziescia, slyszalam i widzialam nawet, ze na takich mocno przeterminowanych filmach albo nie wychodzi kompletnie nic, albo nie da sie ich wywolac, albo wychodza bardzo ciekawe efekty
    tak wiec czy ktos z Was mial do czynienia z tego typu filmem? Czy trzeba go jakos specjalnie naswietlac, ustawiac odpowiednie parametry, czy wlozyc i zaufac aparatowi?? Czy ktos cos wogole o tym wie?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cos niecoś wiem. Jeśli masz jeden to sobie zostaw na pamiątkę. Jeśli więcej to możesz poeksperymentować ale to tak zwany zimny proces i będziesz musiał sobie taki film raczej sam wywołać. Jakie jest oznaczenie na kasecie lub pudełku NP, NC czy UT ?

Freddie
    Guest

Domyślnie

Jest na nim napisane NC 21, ORWO color 135-36, ISO 100. Stracil waznosc w roku '91.
    Mam ich w sumie 6, wiec moge sie bawic, kupilam hurtem na allegro, nowiutkie, nieotwierane. Wlasnie czytalam, ze moga byc problemy z wywolaniem, ale Krakow duzy i szeroki, jakby zaden lab nie chcial wywolywac, to moze przez siec znajde kogos, kto sie tego podejmie
    W kazdym razie ponawiam pytanie, jak na takim czyms wogole robic zdjecia? Mam Canona EOS 500 n, powierzyc elektronice ten film czy kombinowac samemu (a jesli tak to jak)

Domyślnie

zrob zeskanuj i ocenimy , mam chrapke na kolory z 20 l orow

Freddie
    Guest

Domyślnie

najpierw musze wiedziec jak te foty robic

Domyślnie

Troche przyjales dziwna polityke
    Zdecydowales, kupiles, wydales forse a teraz pytasz czy, co, jak
    Prawdziwe wydatki dopiero przed Toba.
    Moja rada jest nastepujaca. Wykonaj probne naswietlenie tego samego motywu przy roznych ustawieniach, zapisz ustawienia w kajecie, oddaj do wywolania, odnoszac do zakladu film w aparacie, popros o wywolanie czesci filmu i wykonanie powiekszen najlepiej naswietlonych kadrow
    Przy odbiorze bedziesz duzo madrzejszy
    O ile to film z tej samej serii Twoje doswiadczenia zdobyte przy naswietlaniu pierwszego bede mialy zastosowanie przy zabawie z nastepnymi:wink:

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tu masz lab, który się tym zajmuje - Czarno-Białe i cennik. Kosztuje to u nich 22 zł.
    Czy warto? Dla eksperymentu zrób jeden film i zobacz efekty. Jak coś z tego będzie to baw się dalej. Ja kiedyś na giełdzie staroci kupiłem kilka paczek papieru cz-b agfy w terminem ważności kończącym się gdzieś w latach 70tych. Papier już trochę zszarzał, ale da się ni,m pobawić
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasuch Zobacz posta
    Troche przyjales dziwna polityke
    Zwróć uwagę na rodzajnik z Którym pisze Freddie I zacznij sie do niej zwracać Per koleżanko
    [Swoją drogą Freddie, masz wyjątkowo mylący nick i avatara ]

A wracjąc do tematu, trochę się pod niego podepnę:

Dostałem kilka tygodni temu Cmienę, w której tkwi film z lat 60'. Cmiena została kupiona specjalnie na wyjazd do Estonii w 64 roku (w oryginalnym pudełku tkwi jeszcze paragon ze Składnicy Harcerskiej nr.1! ). Mój daleki wujek kupił film, założył go, wypstrykał, i.. Odstawił aparat na pawlacz Aparat nie był otwierany od pół wieku. Film nie został nawet zwinięty do kasety. Myślicie że można go jakoś uratować? Wywołać, i spróbować pociągnąć odbitki? Film prawdopodbnie kodaka, na pewno B&W. Może zna ktoś jakiś zakład w warszawie, który za jakieś przystępne pieniądze restauruje takie rzeczy?
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Polecam Czarno-Białe (link powyżej). Zajmują się głównie (jak sama nazwa wskazuje) B&W. Kiedyś to był najlepszy taki lab w Warszawie. Teraz nie mam rozeznania, wołam sam, ale jakbym miał gdzieś oddawać filmy do wywołania to właśnie tam.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Masz rację, świetne miejsce. Już jestem umówiony z puszką. Spróbują powalczyć ze staruszkiem Koszt 11 PLN, czas 3-4 dni. Dla mnie bajka Dzięki mate00sh!
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów