Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Co siądzicie o robieniu zdjęć poprzez teleskop ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Co siądzicie o robieniu zdjęć poprzez teleskop ?

Czy ktoś z Was praktykował robienie zdjęć poprzez teleskop przymocowany do body ? Nie chodzi mi tu o zdjęcia nieba ale o zwykłe zdjęcia przyrodnicze (ptaki, zwierzęta). Do wielu teleskopów można poprzez pierścienie mocujące przymocować body. Czy ktoś może wykonywał takie zdjęcia np. teleskopem o obiektywie 700mm lub innym. Może ktoś ma przykłady zdjęć z takiego zestawu ? Ciekaw jestem jak one wyglądają.

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Pooglądaj sobie na www.szerokikadr.pl . Co prawda stronę sponsorują żółci ale jest ciekawy artykuł o digiscopingu. Jest chyba nawet filmik jakiś fajny. Inna rzeczy to strona techniczna która jest chyba opisana pobieżnie (no i system inny) ale miło się ogląda.
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Może nie zdjęcia przyrodnicze, ale "ptaki" są

http://canon-board.info/showthread.php?t=36328
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Dopiero zaczyna

Domyślnie

http://astro-forum.org/Forum/index.php - myślę, że to forum powinno rozwiać Twoje wątpliwości

Coś już napisał

Domyślnie

Jak nie mialem C 400/4,5 to podpinalem do swojego body MTO 1000mm i focilem ptaki. Na Twoje pytanie odpowiem, ze spokojnie mozna tym robic fotki

Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop www.max-shop.pl
    Otwórz swój sklep internetowy z nami.

Domyślnie

Robienie zdjęć teleskopem astronomicznym ma sens z kilku powodów.
    1. Jest to tani teleobiektyw
    2. Jakość zdjęć jest przyzwoita
    3. Można wydłużać ogniskową do niesamowitych rozmiarów
    4. Jest to przyrząd uniwersalny (astro i telefoto)
    Mój teleskop zakupiłem w zasadzie do obserwacji i fotografii astronomicznej ale też myślałem o przetestowaniu go w warunkach teleobiektywu. Zapłaciłem za niego ok. 1050 zł z transportem. Jest to "Synta 8" Dobson" (200/1200) Newton. Do tego dodane były dwa okulary (25 i 10mm). Zdjęcia robiłem w ognisku głównym i w projekcji okularowej. Wszelkie dodatki (redukcje i pierścienie wydłużające) kosztowały mnie ok. 100 zł. W tym robiony na zamówienie specjalny tubus do projekcji okularowej.
    A oto niektóre (przypadkowe) fotki z użyciem tego teleskopu
    W ognisku gł.

W ogn. gł. z pierścieniami. Z odległości ok. 15m

Widok ruin "Zamku Odrzykońskiego" w powiększeniu 1,6x z odległości ok. 8 km.

A to j.w tylko przez teleskop

W projekcji okularowej (25mm)

j.w (10mm)

W ogn. gł. z pierścieniami - odl. ok. 15m

j.w z odległości ok. 10 km

Ten nie czerniony element na samym dole to właśnie ta dorabiana tuleja a te czarne to pierścienie makro od P. six trochę przerobione.
    A to z podłączonym aparatem (40 D). Sorry za jakość zdjęcia ale robiłem to jakimś złomem z uszkodzoną matrycą

Uprawnienia umieszczania postów