Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Aparat - przeznaczenie - zdjęcia obrazów olejnych, co wybrać

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolor Zobacz posta
    1. propozycja z postów:
    Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM (Canon)
    Spore dystorsje. Posiadany przeze mnie Canon 50 2.5 ma dystorsje praktycznie zerowe. Nie polecam go z innych względów (mechanika taka sobie) ale może inne makro są podobnie uzdolnione?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

kolor
    Guest

Domyślnie

2. propozcia:
    Sigma 18-50 F/2.8 EX DC MACRO

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Każdy Graflex lub podobny aparat ze standardowym obiektywem będzie bardziej się do tego nadawał od najlepszego obiektywu w małym obrazku. Pozostaje jeszcze skanowanie slajdów z tego Graflexa.
    Zrobiłem tak zdjęcia obrazów olejnych do kilku katalogów.
    Najważniejsze i tak jest światło.

kolor
    Guest

Domyślnie

Mogę poprosic o blizsze szczegóły - Graflex, i jesli mozna jakiego aparatu ze standardowym obiektywem używałeś robiąc zdjęcia do katalogów, lub jaki poleciłbys
    Może to jest wyjście z sytuacji poszukiwań.... i poszukiwań!

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tak naprawdę to polecałbym Tobie (nie obraź się ! ) kilka dobrych podręczników z zakresu fotografii. Reprodukcja obrazów na olejnych na "trochę profesjonalnym poziomie" wymaga nieco większej wiedzy a Ty wydaje mi się jesteś "zielony" i na pewno takiej wiedzy nie nabędziesz na żadnym forum internetowym.
    Podyskutować możemy np. o tym czym lepiej oświetlać obrazy olejne, softboxami czy parasolkami, jak te światła ustawiać, jakiej mocy muszą być te lampy, itp.
    Aparat i jaki format, jaki obiektyw są poza dyskusją, są to sprawy podstawowe, które fotograf zabierający się za to musi mieć "w małym palcu"

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów