Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Aparat - przeznaczenie - zdjęcia obrazów olejnych, co wybrać

kolor
    Guest

Domyślnie Aparat - przeznaczenie - zdjęcia obrazów olejnych, co wybrać

Jeśli można, proszę o opinię, podpowiedzi...
    aparat do wykonywania fotografii, przede wszystkim obrazów olejnych (nikon D80..., a może canon 450D lub 40D...) Warunki pracowni, oswietlenie naturalne, statyw. Przeznaczenie, reprodukcje obrazów formaty: 100x80, 140x100 i mniejsze 70x50,50x40cm. i mniejsze. Równiż fotografie do wykorzystania w druku (katalogi, foldery
    z góry dziękuje
    Krzysztof

propozycja ponizszego zestawu:
    Canon 40D + Canon EF 50mm f/1.4 USM ?
    Prosze o podpowiedź, w jaki obiektyw inwestować, body najprawdopodobniej 40D

Trzech wspniałych, olej, płótno, 46 x 55cm.
    )

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

Aparat w tym przypadku reprodukcji obrazow olejnych ma najmniejsze znaczenie, najwazniejszy jest obiektyw i oswietlenie. Obiektyw, to jakas stalka z przedzialu 35-50 mm, przeslona przy reprodukcjach 5.6 i wiecej, oswietlenie 2 softy albo parasolki + lampy ze znana i stala temperatura barwowa swiatla. O technice nie bede pisal - pobawisz sie to zobaczysz jak najlepiej swiatelko ustawiac. Aaaa jeszcze jedna drobna wskazowka, reprodukcje zwlaszcza oleju wskazane jest focic w totalnej ciemnosci.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolor Zobacz posta
    Jeśli można, proszę o opinię, podpowiedzi...
    aparat do wykonywania fotografii, przede wszystkim obrazów olejnych (nikon D80..., a może canon 450D lub 40D...)
    mniej nieważne... choć może nabrać znaczenia w zależności od skali reprodukcji (stosunek rozmiarów oryginału do reprodukcji).

Jeśli będą reprodukcje będą naturalnej wielkości (czyli 1:1) to moze byc potrzebny lepszy aparat.

Warunki pracowni, oswietlenie naturalne, statyw. Przeznaczenie, reprodukcje obrazów formaty: 100x80, 140x100 i mniejsze 70x50,50x40cm. i mniejsze.
    jaka wielkość pomieszczenia?
    (może byc istotne przy doborze ogniskowej).

propozycja:
    Canon EF 50mm f/1.4 USM ?
    Prosze o podpowiedź, jaki obiektyw
    kiepski do tych celów. bardzo silne dystorsje (zniekształcenia geometryczne) jak na standard.

Cytat Zamieszczone przez s.. Zobacz posta
    najwazniejszy jest obiektyw i oswietlenie. Obiektyw, to jakas stalka z przedzialu 35-50 mm,
    zwracać uwagę na dystorsje.
    ewentualnie likwidować softem (RAW - DPP, jpg - PTlens)

przeslona przy reprodukcjach 5.6 i wiecej, oswietlenie 2 softy albo parasolki + lampy ze znana i stala temperatura barwowa swiatla.
    mysle, że to mogą byc cenne wskazówki.

O technice nie bede pisal - pobawisz sie to zobaczysz jak najlepiej swiatelko ustawiac.
    a właśnie że napisz.
    celowo przeniosłem wątek do "techniki wykonywania zdjeć" i mam nadzieje, że właśnie w tym kierunku bedzie się rozwijał.

reprodukcje zwlaszcza oleju wskazane jest focic w totalnej ciemnosci.
    Nie rozumiem?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

kolor
    Guest

Domyślnie

Dziekuję bardzo. aktualnie musi wystarczyć, cos takie o, jak piszesz, body mało ważne (mysle o 40D lub 450D) oraz obiektyw, jesli mogę, prosze o podpowiedzi co konkretnie wybrać z obiektywów (aby się i w przyszłosci przydało)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Nie rozumiem?
    Chodzi o wyeliminowanie blikow pojawiajacych sie na fakturze obrazu olejnego.

kolor
    Guest

Domyślnie

mogę prosic o sprecyzowanie obiketywów..35-50 mm
    co wybrać w tym temacie?

Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM (Canon)
    sigma 17-70 f/2.8-4 macro
    Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM (Canon)

czy inne?

Domyślnie

Ja reprodukcje robilem pare landych lat temu, gdy 10D byl pro sprzetem,
    sam psrtykalem je na 300D z Canonem EF 50/1.8, trudno mi wiec powiedziec cos na temat obiektywow, lecz wg mnie pod cropp spokojnie 50/1.4 powinno starczyc, gdyz, przy reprodukcjach nie bawimy sie w art-foto, tylko czyste rzemioslo. Obrazy fotografuje sie centrum kadru, dobrze robic jeszcze duzy margines, na wlasnie rzeczona dystorsje i pozniesze kadrowanie. Ja moglem sobie na to pozwolic, gdyz przeznaczeniem moich zdjec, byl ich druk w takich zeszycikach formatu A5, co to sie na wystawach rozdaje.
    Wracajac do obiektywow, z tych co wimieniles wydaje mi sie, ze tylko canon 50, sigma 30 moze byc juz lekko za szeroka nawet na croppie i moze lekko rozmazywac obraz na rogach, tego zooma 17-70 to do takich celow chyba bym sobie odpuscil.
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    a właśnie że napisz.
    Jesli chodzi o technike oswietlania - istotne jest to, aby wyeliminowac wszelkie odblaski na powierzchni oleju, ktorego faktura jest wyjatkowo wredna do focenia i lubi odbijac totalnie wszystko, a zarazem ta fakture uwypuklic. Ja stosowalem 2 softy ustawione po bokach obrazu skierowane niejako prawie na siebie. Oczywiscie, statyw i rawy, to standard o ktorym juz wczesniej poprostu nie wspominalem, gdyz uwazam to za "oczywista oczywistosc" . Mysle, ze to tyle - przyjemnej zabawy.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

co wybrać w tym temacie?
    Na pewno nie zoom.
    Musisz kierować się małą dystorsją. Superjasne stałki raczej nie imponują małymi zniekształceniami. Zdaje się, że obiektywy makro zwykle taką mają. Popatrz na strony z testami, np. www.optyczne.pl, www.photozone.de i wybierz sobie sam kierując się również ceną.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

co wybrać w tym temacie?
    Na pewno nie zoom.
    Musisz kierować się małą dystorsją. Superjasne stałki raczej nie imponują małymi zniekształceniami. Zdaje się, że obiektywy makro zwykle taką mają. Popatrz na strony z testami, np. www.optyczne.pl, www.photozone.de i wybierz sobie sam kierując się również ceną.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

kolor
    Guest

Domyślnie

Dziekuję, szukam
    z pewnoscia trzeba jednak oddzielic, fotografie obrazów do reprodukcji dużych i zdjęcia do drukarni (foldery katalogi, formaty do A-3) szukanie złotego środka....
    ogladam dalej obiektywy, wiemy:
    stałoogniskowy
    mała dystorsja
    do 1600pln, chyba, ze przypływ szaleństwa nadejdzie

1. propozycja z postów:
    Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM (Canon)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów