Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Plan zajęć kółka fotograficznego.

Coś już napisał
    Miasto
    Siedlce

Lightbulb Plan zajęć kółka fotograficznego.

Witam wszystkich,
    jestem nowym użytkownikiem CB, pochodzę z Siedlec, fotografią zajmuje się od ok 5+lat (amatorsko), fotografuje głównie ludzi i fot. reporterskie. Z zawodu jestem nauczycielem i wpadłem na pomysł żeby poprowadzić kółko fotograficzne. I tutaj nasuwa się moje pytanie. Czy prowadził ktoś z was takie kółko? Jeśli tak to co zawarł w swoim "planie zajęć"? Może jakieś podpowiedzi i sugestie. (PS. szkoła jest na poziomie ponadgimnazjalnym.)

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ekspresowy ; 29-08-2008 o 12:30

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Zależy kogo będziesz miał w grupie.
    Ja bym widział to tak:
    - zajęcia z ciemni (wołanie negatywów, jeśli masz doświadczenie to i odbitki)
    - podstawy kompozycji itp
    - jeśli grupa będzie mniej liczna - wyjścia z poszczególnymi osobami na różnego rodzaju wydarzenia - ale wtedy musiałbyś poświęcać swój czas w weekendy

Ogólnie wszystko zależy z kim będziesz pracował, można wiele fajnych rzeczy porobić (ah, szkoda, że u mnie nic nie ma podobnego)
    Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym to raczej widział w ten sposób, że omawiacie jakiś temat, np. "portret". Następnie każdy z uczestników na kolejne zajęcia przynosi swoje prace z tego tematu i je po kolei omawiacie. Wspólnie oceniacie, szukacie dziury w całym, może jakieś głosowanie na najlepszą fotkę... Potem przechodzicie do następnego motywu, pejzaż, martwa natura, co tam Wam jeszcze wyobraźnia podpowie.

Niezależnie od tego wplatać trochę teorii: budowa aparatu, podstawy kompozycji, GO, nastawy... jest tego sporo.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

U nas w szkołe było kółko fotograficzne, nawet mi nie przeszkadzało że nauczyciel wiedział mniej odemnie ale właściwie nikogo nie było kto na poważnie interesuje się fotografią i kółko umarło śmiercią naturalną Napoczątku próbował coś wyjaśnić o przysłonie itp. poźniej jakieś wypady w plener ale jak grono zawęziło się do 2-3 osob to nie było sensu dalej tego robić.
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Coś już napisał
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    Ja bym widział to tak:
    - jeśli grupa będzie mniej liczna - wyjścia z poszczególnymi osobami na różnego rodzaju wydarzenia - ale wtedy musiałbyś poświęcać swój czas w weekendy

Ogólnie wszystko zależy z kim będziesz pracował, można wiele fajnych rzeczy porobić (ah, szkoda, że u mnie nic nie ma podobnego)
    Praca z ludźmi w przedziale wiekowym 16-20 lat (1-4 klasa) w grupie od 5 do max 10 osób.

Dzięki za pomysły - byłbym w 100% zadowolony gdyby ktoś mi jeszcze napisał jak to wygląda od strony organizacyjno-papierkowej i tutaj pokłon w stronę innych fotonauczycieli którzy mają już jakieś doświadczenia na tym polu. Pozdro600!

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Na forum nikon Alf bodajże prowadzi jakieś większe kółko fotograficzne i też jest nauczycielem, spróbuj jego wypytać powinien wiedzieć coś więcej.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamtg Zobacz posta
    Na forum nikon Alf bodajże prowadzi jakieś większe kółko fotograficzne i też jest nauczycielem, spróbuj jego wypytać powinien wiedzieć coś więcej.
    Dokładnie, ALF z forum nikona prowadzi od paru lat takie kółko - zresztą ludzie z forum pomagają w różny sposób - jak ktoś ma coś co może podarować to daje to na potrzeby kółka - mają już sukcesy na paru wystawach - myślę że potrafi sporo podpowiedzieć..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    Ja bym widział to tak:

Ja w swoich fotograficznych początkach również uczestniczyłem w zajęciach kółka fotograficznego. Wtedy to mniej więcej tak się odbywało jak wyżej wypunktowane. Samodzielnie, lub pod okiem instruktora, przeprowadzaliśmy obróbkę, fotografowaliśmy. Omawialiśmy nasze prace, "Mistrz" mówił nam o zasadach kompozycji, pokazywał przykłady pozytywne lub błędy. Naszą rolą było zapewnienie fotograficznej obsługi szkoły.
    To kiedyś, a teraz?
    Kogo z młodych adeptów uda się zagonić do ciemni, wytłumaczyć do czego służy chemia, jak ważna jest jej temperatura w procesie obróbki? Przecież zdjęcie widać zaraz po jego zrobieniu na wyświetlaczu w aparacie. Po co tłumaczyć jak założyć film do aparatu, jak posługiwać się światłomierzem (nawet tym wbudowanym). Jak dobierać parametry ekspozycji.
    Oni to wszystko wiedzą tzn. włączyć aparat, ustawić Auto i nie próbować nic zmienić bo się zdjęcie zepsuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Oni to wszystko wiedzą tzn. włączyć aparat, ustawić Auto i nie próbować nic zmienić bo się zdjęcie zepsuje.
    Mnie sie wydaje, że jak ktoś sie zapisuje do takiego kółka foto to raczej własnie po to, żeby poszerzyć wiedze poza tryby auto. Co do chemikaliów i dłubania w ciemni to na początek nie widze sensu. Znaczna wiekszość kursantów bedzie operowała cyfrówkami, wiec raczej zacznij od zdjęć przy okazji podając troche teorii z kompozycji, swiatła i działania aparatu. Jak ich to wciągnie to mozesz spróbować zrobić z nimi fotografie analogową i ciemnie. U mnie niestety nie było w szkole zadnego kółka foto
    Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

To kiedyś, a teraz?
    Kogo z młodych adeptów uda się zagonić do ciemni, wytłumaczyć do czego służy chemia, jak ważna jest jej temperatura w procesie obróbki? Przecież zdjęcie widać zaraz po jego zrobieniu na wyświetlaczu w aparacie. Po co tłumaczyć jak założyć film do aparatu, jak posługiwać się światłomierzem (nawet tym wbudowanym). Jak dobierać parametry ekspozycji.
    Mam 17 lat, chciałbym. Dosyć ważne jest to, aby uczestnicy kółka mieli lustrzanki lub hybrydy. Wtedy można 'wymusić' myślenie. Dopiero jak się złoży jakaś grupa będzie można coś zaplanować, czy to ma być właśnie ciemnia czy może 'jak fotografować dobrze małpką'.
    Prawie każdy ma zenita w szafie, muszą tylko chcieć się nauczyć.
    Pozdrawiam,
    Michał

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów