Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon S5 IS - maksymalna pojemnosc kart pamieci

Dopiero zaczyna Awatar Karbulot
    Miasto
    Skive (Danmark)

Domyślnie Canon S5 IS - maksymalna pojemnosc kart pamieci

Witam na forum, to moj pierwszy post.

Pare dni temu kupilem Canona S5 IS. Potrzebowalem aparatu uniwersalnego z odchylanym panelem LCD. Po zrobieniu testowych fotek w sumie jestem zadowolony, wbrew temu jaka ten aparat zebral niezbyt pochlebna opinie.

Mam jednak jeden problem.

Aparat obsluguje karty SD, SDHC i MiltimediaCard. Ostatnia pominiemy, pozostanmy przy SD i SDHC. W tej chwili mam zapakowana do niego karte SD 2 GB. Na potrzeby fiotek wystarcza - przy najnizszej kompresji i najwiekszej rozdzialce starczy ona na ponad 500 fotek. W supelnosci wystarczy na wyskok az nadto.

Problem sie jednak zaczyna dopiero, kiedy chce krecic filmy. Z opisow i recenzji widze, ze aparat ma znakomicie rozbudowany system krecenia filmow, ktory w zupelnosci moze zastapic kamere. Filmy sa wysokiej jakosci, mozliwosc zoomu, dzwiek stereofoniczny na poziomie 44.100 Hz. Filmy mozna krecic nawet w rozdzialce 640x480 w 30 FPS-ach.

I tu sie pojawia problem, bo wedlug specyfikacji 2 GB na karcie starczy na niecale 12 minut filmu w najlepszej jakosci i rozdzialce. Musze zatem dokupic do niego druga karte, specjalnie pod katem filmow. Niestety 2 GB to max dla kart SD, zatem musze siegnac po SDHC. I tu wlasnie jest problem. ceny kart sa niskie, moge sie nawet szarpnac na 16 GB. 16-tka da mi mozliwosc nakrecenia filmu o dlugosci poltorej godziny. Ale....

No i tu jest problem. Nigdzie na aparacie nie pisze, jakie maksymalnie obsluguje pamieci. Gdzie moge sie tego dowiedziec? W instrukcji nic nie pisze, w zadnych specyfikacjach takze. Gdzie moge znalezc dane na ten temat?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Nigdzie na aparacie nie pisze, jakie maksymalnie obsluguje pamieci. Gdzie moge sie tego dowiedziec? W instrukcji nic nie pisze, w zadnych specyfikacjach takze. Gdzie moge znalezc dane na ten temat?
    Aparat jest kompatybilny z kartami sdhc. W specyfikacji sdhc (to właśnie wtym momencie powinieneś odpalić google) pisze, że dostępne w tym standardzie karty będą miały pojemność od 4 GB do 32 GB.

Z autopsji: S5 IS bez problemu normalnie działa na 16 SDHC, niedługo sprawdzę co i jak z 32 GB.

Miasto
    Skive (Danmark)

Domyślnie

Zgadza sie. Ale to jest specyfikacja kart a nie aparatu. A mnie interesuje, czy jak zakupie karte np 16 GB i ja wloze do aparatu, to aparat bedzie "widzial" karte oraz cale 16 GB. Moja znajoma ma starenki aparat Medion 2.1 Mpx, ktory obsluguje karty o maksymalnej pojemnosci 256 MB.

A karta rozpakowana nie podlega zwrotowi. Dlatego wole sie upewnic, nim kupie karte ktora mi sie nie przyda.

Domyślnie

A mnie interesuje, czy jak zakupie karte np 16 GB i ja wloze do aparatu, to aparat bedzie "widzial" karte oraz cale 16 GB. Dlatego wole sie upewnic, nim kupie karte ktora mi sie nie przyda.
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Z autopsji: S5 IS bez problemu normalnie działa na 16 SDHC, niedługo sprawdzę co i jak z 32 GB.
    Mam zrobić screena?

Miasto
    Skive (Danmark)

Domyślnie

Alez oczywiscie ze czytalem Twoja odpowiedz. Napisalem tylko aby wyjasnic, na jakiej podstawie sa moje obawy.

Domyślnie

Alez oczywiscie ze czytalem Twoja odpowiedz. Napisalem tylko aby wyjasnic, na jakiej podstawie sa moje obawy.
    Spoko.

Miasto
    Skive (Danmark)

Domyślnie

gietrzy mialbym jeszcze w zwiazku z tym jedno pytanko. Jak mniemam masz w domu S5 IS, lub chociaz dostep do niego. Jak wyglada w nim krecenie filmow? Bo z tego co widze, nie ma zadnej pauzy i albo krecisz albo wylaczasz krecenie. W zwiazku z tym, kazde ujecie to osobny plik tak? Jesli zwykle ujecie trwa kilka sekund, to po wycieczce dysponujemy kilkudziesiecioma kilkusekundowymi plikami, ktore musimy polaczyc w jeden film?

Domyślnie

gietrzy mialbym jeszcze w zwiazku z tym jedno pytanko. Jak mniemam masz w domu S5 IS, lub chociaz dostep do niego. Jak wyglada w nim krecenie filmow? Bo z tego co widze, nie ma zadnej pauzy i albo krecisz albo wylaczasz krecenie. W zwiazku z tym, kazde ujecie to osobny plik tak? Jesli zwykle ujecie trwa kilka sekund, to po wycieczce dysponujemy kilkudziesiecioma kilkusekundowymi plikami, ktore musimy polaczyc w jeden film?
    Jest dokładnie tak jak piszesz i ztcp mamy dwa razy! więcej plików niż filmów, zapomniałeś o plikach na potrzeby podglądu LCD - pierwsza klatka z filmu, format .thn, taki maluczki jotpeg.

Miasto
    Skive (Danmark)

Domyślnie

Mialbym jeszcze jedno pytanko.
    Czy taka karta bedzie pasowala?:

Chodzi konkretnie o te nazwe "Ultra II".
    Czy to jest normalna karta SDHC i sie tylko nazywa Ultra II, czy to moze jakis nowy wynalazek?

Domyślnie

To normalna SDHC, tylko ma szybszy transfer

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów