Witam na forum, to moj pierwszy post.
Pare dni temu kupilem Canona S5 IS. Potrzebowalem aparatu uniwersalnego z odchylanym panelem LCD. Po zrobieniu testowych fotek w sumie jestem zadowolony, wbrew temu jaka ten aparat zebral niezbyt pochlebna opinie.
Mam jednak jeden problem.
Aparat obsluguje karty SD, SDHC i MiltimediaCard. Ostatnia pominiemy, pozostanmy przy SD i SDHC. W tej chwili mam zapakowana do niego karte SD 2 GB. Na potrzeby fiotek wystarcza - przy najnizszej kompresji i najwiekszej rozdzialce starczy ona na ponad 500 fotek. W supelnosci wystarczy na wyskok az nadto.
Problem sie jednak zaczyna dopiero, kiedy chce krecic filmy. Z opisow i recenzji widze, ze aparat ma znakomicie rozbudowany system krecenia filmow, ktory w zupelnosci moze zastapic kamere. Filmy sa wysokiej jakosci, mozliwosc zoomu, dzwiek stereofoniczny na poziomie 44.100 Hz. Filmy mozna krecic nawet w rozdzialce 640x480 w 30 FPS-ach.
I tu sie pojawia problem, bo wedlug specyfikacji 2 GB na karcie starczy na niecale 12 minut filmu w najlepszej jakosci i rozdzialce. Musze zatem dokupic do niego druga karte, specjalnie pod katem filmow. Niestety 2 GB to max dla kart SD, zatem musze siegnac po SDHC. I tu wlasnie jest problem. ceny kart sa niskie, moge sie nawet szarpnac na 16 GB. 16-tka da mi mozliwosc nakrecenia filmu o dlugosci poltorej godziny. Ale....
No i tu jest problem. Nigdzie na aparacie nie pisze, jakie maksymalnie obsluguje pamieci. Gdzie moge sie tego dowiedziec? W instrukcji nic nie pisze, w zadnych specyfikacjach takze. Gdzie moge znalezc dane na ten temat?