Strona 155 z 194 PierwszyPierwszy ... 55105145153154155156157165 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 541 do 1 550 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Jeśli chodzi o G3 i "iksa" to zarówno jedno jak i drugie przekracza budżet przeznaczony na ten zakup... G2 ze zwykłym kitem to kwestia raptem 1500zł (nowy z gwarancją). Jak się ma sprawa wizjera w G2? Jest naprawdę tak duży i wyraźny jak piszą w testach? Znam z oględzin sklepowych EVFy od superzoomów i tam jest tragicznie (światełko w tunelu).
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Jak się ma sprawa wizjera w G2? Jest naprawdę tak duży i wyraźny jak piszą w testach? Znam z oględzin sklepowych EVFy od superzoomów i tam jest tragicznie (światełko w tunelu).
    To zdaje się identyczny wizjer jak w G1 i GH1, a o wizjerze GH1 można przeczytać w teście na dpreview:

http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmcgh1/4

jest tam porównanie rozmiarów do wizjera optycznego z Olka E-420, Canona 500D i Canona 1Ds - EVF z GH1 (a więc i z G2) jest zbliżony rozmiarami do OVF z Canona 1Ds (wysokość ta sama, różni się szerokością z powodu innych proporcji ekranu/matrycy 4:3 vs. 3:2). W stosunku do budżetowych luster - DUŻO większy.

I mały cytat z testu:

"We've certainly been impressed by the unit. There's still the slight color 'tearing' if you move your eye too quickly (something common to all field sequential viewfinders we've tried), but the sharpness, resolution, refresh rate, brightness and color are excellent. The real revelation is when you try it next to the Olympus E-450 (using our tried and tested method of putting a camera up to each eye); the GH1's viewfinder image looks huge, and a lot brighter with a standard zoom attached. There's no doubt that electronic viewfinders aren't going to replace optical reflex finders for all applications in the near future (the display gets quite noisy and the refresh rate drops to a rather 'jerky' level in very low light, and it will inevitably impact on shutter lag), but this is a real move in the right direction - it's perfectly possible to check critical focus using the EVF, and there seems to be very little video lag."

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Dzięki serdeczne za ten post. Wiele mi wyjaśnił. Pewności jeszcze nie ma (przyszła właścicielka się waha), ale zdaje się, że w końcu sprawa zakończy się na 1000D. Fotki z niego są jakieś takie najmniej "plastikowe" (jak to przyszła właścicielka ujęła). O końcowej decyzji nie omieszkam wspomnieć.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

zdaje się, że w końcu sprawa zakończy się na 1000D. Fotki z niego są jakieś takie najmniej "plastikowe" (jak to przyszła właścicielka ujęła). O końcowej decyzji nie omieszkam wspomnieć.
    W takim razie już wybrała. Nie mieszaj więc jej już w głowie. Najważniejsze, żeby była zadowolona.
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Drogie koleżeństwo - potrzebuję Waszej porady. Otóż potrzebuję aparatu dla mojej żonki (amatorki, ale z prawidłowo rozwiniętym zmysłem estetycznym). Aparat ma dawać bdb jakość JPGa i mieć wizjer (optyczny lub możliwie dobry EVF). Jako człowiek wypaczony wieloma latami współpracy z firmą z czerwonym logo najpierw zafundowałem połowicy 40D. Niestety konieczność targania ze sobą tego "klocka" skutecznie ograniczyła ilość zdjęć wykonanych przez moją żonę. I tu docieramy do pytania zasadniczego: jak sądzicie, co będzie lepszym wyborem dla początkującego amatora: 1000D, 1100D (ze szkłem 18-55 IS) czy może... Lumix G2 (ze szkłem 14-42 MOIS)? Ku swojemu zaskoczeniu powoli coraz bliżej mi do tej ostatniej opcji. Co o tym sądzicie?
    Polecam Fuji x10. Genialny jpg (dynamika, kolory, balans bieli). Ma wizjer optyczny, jest świetnie wykonany, nieduży i lekki. Zdecydowanie bardziej przypadł mi go gustu niż Nex-5n z 18-55, którego miałem okazję testować 2 tygodnie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli nie zamienia zmieniac obiektywów i zostać TYLKO przy kitowym, czyli czymś w granicach ekwiwalentu dla FF 28-80mm (mniej więcej), lustrzanka czy bezlusterkowiec nie mają wielkiego sensu. Lepiej rzeczywiście kupić jakiś topowy kompakt ze sporą (jak na kompakty) matrycą choć mniejszą do tych z bezlusterkowców czy luster, za to z jasnym zoomem.

Taki Fuji X10 z matrycą 2/3'' i zoomem f/2-2.8 lub Olympus XZ-1 z matrycą 1/1.63'' i zoomem f/1.8-2.5 zbiorą porównywalną ilość światła i dadzą podobne efekty co aparat z matrycą rozmiarów 4/3'' czy APS-C i ciemnym kitem f/3.5-5.6.
    A całość poręczniejsza i zmieści się w każdej damskiej torebce.
    Tyle EV co straci na ISO w stosunku do większych matryc, zyska na jasnym zoomie.
    Efekt ten sam a gabaryty zupełnie inne.

Tyle że EVF wizjera nie ma. Choć w Fuji X10 jest za to optyczny (choć kiepski, z błędem paralaksy i malutki), a w Olku XZ1 jest możliwość podpięcia do gorącej stopki świetnego EVF porównywalnego do tego wbudowanego w G1/G2/GH1 - wizjer VF-2.

Opcją jest także nowy kompakt Canona G1X czy GX1. Ma co prawda ciemny zoom, ale matrycę jak bezlusterkowce.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Gietrzy ma rację - sama wybrała (wcale nie najgorzej), więc nie ma co mieszać. Fuji x10 to bardzo fajny aparat, ale wizjer niestety nie nadaje się do kwiatków i robaczków (ulubione tematy mojej żonki). Paralaksa ... Sam rozumiesz.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jest w końcu test Olympusa OM-D w wykonaniu Optycznych:

http://www.optyczne.pl/178.9-Test_ap...sumowanie.html

Zdaje się że to nie jest ta matryca co w Panasach i PEN-ach, bo osiągi ma lepsze - praktycznie na poziomie Sony NEX-5N.

"Niewątpliwie Olympus OM-D E-M5 to bardzo udany aparat wśród bezlusterkowców tego producenta i można nawet zaliczyć go do modeli przełomowych. Po pierwsze, oferuje on jakość obrazu lepszą niż dotychczasowe PEN-y, a to czynnik na jaki zaawansowany fotograf zwraca największą uwagę. "

Domyślnie

Piotr_0602, po krótkiej zabawie rawami z E-M5 i GH2 też się zastanawiałem czy ta matryca jest dziełem Panasa, czy to jest ulepszona matryca, czy Panas po prostu w tej kwestii ma gorsze oprogramowanie własnego aparatu. Bo różnica była spora.

PS.
    Na pewno nie jest ta co w PENach bo ma 16mpx, a PENy mają 12 :-)
    Ostatnio edytowane przez sando ; 16-04-2012 o 21:39

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Piotr_0602, po krótkiej zabawie rawami z E-M5 i GH2 też się zastanawiałem czy ta matryca jest dziełem Panasa, czy to jest ulepszona matryca, czy Panas po prostu w tej kwestii ma gorsze oprogramowanie własnego aparatu. Bo różnica była spora.
    To powtórka z rozrywki:
    porównanie DR pomiędzy E-M5 (od dzisiaj zwany Oleg Szatan) i GH2 (od dzisiaj zwany The King is dead*)

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41250011

* - dotyczy tylko foto, nie video
    the silence is deafening

Strona 155 z 194 PierwszyPierwszy ... 55105145153154155156157165 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów