Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Odbijanie światła a kolorowe ściany/sufity i kolorowe nasadki na lampe?

Bywalec

Domyślnie Odbijanie światła a kolorowe ściany/sufity i kolorowe nasadki na lampe?

Witam!

no właśnie, jakiś czas temu gdzieś! na forum czytałem czyjąś wypowiedź że z powodu tego że teraz to już w każdym mieszkaniu każdy ma kolorowe ściany i sufity trzeba mieć kolorowe nasadki na lampę żeby odbijać światło.

No i właśnie, tak sobie myślałem nad tym i nie rozumiem, przykładowo, jeżeli mamy czerwoną ścianę to jaki kolor światła musimy nań skierować żeby odbiło się światło białe? skoro czerwona ściana odbija tylko czerwone światło a wszystkie pozostałe barwy z widma światła białego pochłania? czy może się mylę? a może chodzi tylko o to aby uzyskiwać różne kolory światła (artyzm )

poproszę o wypowiedzi ludzi znających ten temat troszkę lepiej niż ja

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    Witam!

no właśnie, jakiś czas temu gdzieś! na forum czytałem czyjąś wypowiedź że z powodu tego że teraz to już w każdym mieszkaniu każdy ma kolorowe ściany i sufity trzeba mieć kolorowe nasadki na lampę żeby odbijać światło.

No i właśnie, tak sobie myślałem nad tym i nie rozumiem, przykładowo, jeżeli mamy czerwoną ścianę to jaki kolor światła musimy nań skierować żeby odbiło się światło białe? skoro czerwona ściana odbija tylko czerwone światło a wszystkie pozostałe barwy z widma światła białego pochłania? czy może się mylę? a może chodzi tylko o to aby uzyskiwać różne kolory światła (artyzm )

poproszę o wypowiedzi ludzi znających ten temat troszkę lepiej niż ja
    Nie wydaje mi sie iz z uwagi na roznokolorowe sciany ktos ma lub stosuje jakis tam zestaw "specjalnych" nasadek.
    Uzywasz RAW-y?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec

Domyślnie

tak, używam rawów, ale jeżeli odbijam światło od przykładowo czerwonej ściany, to mogę zmniejszyć intensywność koloru czerwonego - ok, ale wtedy nie odejmuje czerwonego tylko odbitemu od ściany świetle lampy ale także wszystkiemu co na zdjęciu jest czerwone.
    chyba że chodziło Ci o coś innego?

wiem o tym że kolorowe nasadki na lampe można wykorzystać do np zmiany temperatury lampy (np aby dostosować ją do temperatury światła w pomieszczeniu) albo jako coś co daje nam ciekawy efekt kolorystyczny. Ale do czego jeszcze można takie kolorowe nasadki wykorzystać?

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

www.raysfoto.pl popros o probki foli Lee Filters (36zl z przesylka) i sobie za pomoca tasmy klejacej przylepiaj rozne folie na lampe w zaleznosci od tego co potrzebujesz. wybor ogromny, a robi robote bo jest tani.
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Bywalec

Domyślnie

tak się składa że jestem z poznania więc pewnie jutro się do nich przejdę
    ok, czyli wiem że mówię o lee filters...

ale do czego można je wykorzystać? po prostu chciał bym poznać trochę teorii na temat odbijania światła kolorowego od kolorowych ścian

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie wiem tylko czy te próbki nie są za małe żeby na cały palnik do 580mkII weszły. chyba będą szczeliny.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A ja nie mam pojęcia co ma dać kolor na lampę. I tak scena będzie oświetlona dwoma różnymi kolorami - jeden bezpośrednio z lampy, drugi ten kolor odbity od ściany.

Jeśli kolor ma kompensować barwę ściany to światło odbite będzie dużo słabsze. Np. ściana czerwona czyli odbija czerwone, to dla kompensacji należy czerwony wyciąć ze światła. Lampa świeci na lazurowo a światło odbite ma kolor czarny

Tego dokładnie nie da się pewnie dobrać i zamiast jednego zafarbu przy foceniu bez filtra będą dwa zafarby z filtrem.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów