Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Awaria 40D+70-200 F2.8 dziwny problem z AF-em

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Awaria 40D+70-200 F2.8 dziwny problem z AF-em

Witam,

Mam problem z Canonem 70-200 F2.8 ( + 40D ). Problem polega na tym, że w przypadku gdzie np ustawię ostrość na obiekt na 1.5 metra a potem chce przeostrzyć na coś co jest np w zakresie nieskończoności to mimo wciskania spustu do połowy AF nie działa. Musze wtedy zmniejszyć ogniskową i wtedy AF łapie. Brak aktywności AF pojawia sie głównie na ogniskowych powyżej 135mm.

Zrobiłem też test, ze skręciłem zakres ostrości na 1,5m włączyłem aparat na 200mm wycelowałem w obiekt na nieskończoność i niestety AF nie zadziałał musiałem skręcić poniżej 135mm wtedy ustawił ostrość i mogłem dać 200mm i wtedy przeostrzyć.

Generalnie problem jest jak pierw aparat ma wyostrzone na coś co jest blisko a zaraz potem na coś dużo dalej.

Miał ktoś kiedyś takie przypadek?

Sprawdziłem teraz szkło na 30D i 350D i jest okej... więc raczej wina puszki ( 40D ) Ma ktoś jakieś sugestie?

Edit - Z Sigma 70-200 F2.8 jest to samo wiec to wina 40D. Tylko co to ? Proszę moderatora o przeniesienie do działu o dslr.
    Ostatnio edytowane przez Błajo ; 01-08-2008 o 17:25
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Miasto
    Gdynia

Domyślnie Problem z AF w 40D na ogniskowych 135mm - 200mm

Witam,

Mam problem z AF w 40D ze szlami Canon 70-200 F2.8 i Sigma 70-200 F2.8 problem objawia się tym, że puszka nie łapie AF gdy musi zrobić zdjęcie obiektu, który jest na nieskończoność a obiektyw na starcie jest ustawiony na ostrzenie na 1,5m ( minimalna odległość ).

Po włączeniu aparatu gdy ostrość w obiektywie jest ustawiona na odległość minimalna a chcemy zrobić fotkę na ogniskowej z przedziału 135mm - 200mm a obiekt fotografowany jest na nieskończoności to niestety AF nie działa. Trzeba skręcić obiektyw na poniżej 135mm wtedy ostawić ostrość i już wtedy jest okej.

Pozostaje Żytnia?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Zmień C. Fn III 1. na 0. Jeśli nie pomoże to coś się stało z AF.
    .

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

dr11 ups serio przestawiałem to kiedyś... nie sadziłem, że tak to może się objawić - dziwne. Dzięki za pomoc!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

No ja też kiedyś tak miałem Wtedy, jeśli obiekt jest poza zakresem detekcji czujnika AF, body nie rusza silnikiem w obiektywie i właśnie ten stoi jak sierota W przeciwnym wypadku aparat nie wie gdzie jest ostrość, zaczyna ruszać szkłem po zakresie i dopatrywać się, kiedy można zacząć używać czujnika do precyzyjnego określenia punktu ostrości.
    .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W moim przypadku SOA #1 "U mnie działa" .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Błajo - a próbowałeś restart 40D do ustawień fabrycznych, w szczególności chodzi o domyślne ustawienia Custom Functions.
    Edit - o właśnie zobaczyłem, że w innym wątku ktoś poradził efektywnie to samo (ustawienia CF) i zadziałało
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 01-08-2008 o 20:49

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    W moim przypadku SOA #1 "U mnie działa" .
    Tzn. co Ci konkretnie dziala?
    Nie masz tego problemu?
    Masz wlaczone to CF i w takiej samej sytuacji jak autor watku nie masz opisanego objawu?
    "Jak nie masz co napisac, to nic nie pisz".
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uprawnienia umieszczania postów