Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: FastStone Image Viewer i mocne kolory.

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie FastStone Image Viewer i mocne kolory.

Witam mam problem , moja przeglądarka do zdjęć FastStone Image Viewer 3.5 pokazuje inne kolory niż Lightroom czy photoshop.Kolory są bardziej nasycone i psuje to efekt po obróbce Raw.

Monitor mam skalibrowany przy pomocy spyder express 2.Profil Icc skopiowałem do katalogu C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color i więcej nic nie robiłem.

Fastone ma opcję CMS,ale nie reaguje na zaznaczanie bądź odhaczanie.

W photoshopie CS2 , ma ustawiony profil sRGB w aparacie także.
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 24-07-2008 o 21:17

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Panowie poradźcie coś:-(.Przeglądarka Mozilla, teź wyświetla przesycone kolory.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Panowie poradźcie coś:-(.Przeglądarka Mozilla, też wyświetla przesycone kolory.
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 24-07-2008 o 22:16 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar gutek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

zapisujesz jpg w sRGB?

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Tak oczywiście sRGB.

Dopiero zaczyna Awatar pafek
    Miasto
    Gródek

Domyślnie

Też mi Fastone inaczej pokazuje niż DPP i PS :/

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

No więc uporałem się z problemem i był on cały czas ,a dlaczego dopiero teraz to zobaczyłem -amba fatima.Otóż nasz ukochany i szybki Fastone, nie obsługuje profili ICC i wszystko co się na nim ogląda ,jest nijakie do rzeczywistości.Zainstalowałem program ACDSee Pro 2 v2.0 i w opcjach ustawia się jaki profil monitora ma być brany pod uwagę i wszystko śmiga jak należy.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

AcdSEE 2 pro jest w promocji. Z netu licencja kosztuje 180 zł. Ja się skusiłem i jestem b. zadowolony. Możliwości oprofilowania b. przyzwoite a i do prostej edycji typu crop/krzywe na szybko się przydaje. Poza tym jest szybki jak diabli.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    Witam mam problem , moja przeglądarka do zdjęć FastStone Image Viewer 3.5 pokazuje inne kolory niż Lightroom czy photoshop.Kolory są bardziej nasycone i psuje to efekt po obróbce Raw.

Monitor mam skalibrowany przy pomocy spyder express 2.Profil Icc skopiowałem do katalogu C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color i więcej nic nie robiłem.

Fastone ma opcję CMS,ale nie reaguje na zaznaczanie bądź odhaczanie.

W photoshopie CS2 , ma ustawiony profil sRGB w aparacie także.
    FastStone opiera się na domyślnym (czyli aktualnym) profilu icc ustawionym we właściwościach systemu. Piszesz, że skopiowałeś swój skalibrowany profil do \drivers\... i nic więcej. Sprawdź, czy jest to Twój profil domyślny w systemie i czy w menu monitora (w OSD) masz również ustawione sRGB.

Ja używam ciągle starszej wersji 3.2 PL i nie zauważyłem jakichkolwiek różnic między kolorami gdy jednocześnie mam otwarte (w tym samym powiększeniu) FStone, DPP, ACDSee czy Corel Ph-Shop.
    Fakt, że leciutko barwy (ale tylko między FStone a ACD) różnią się w przypadku, gdy w obu aplikacjach mam różne algorytmy wygładzania.
    Dlatego unikam opcji wygładzania a przy wyprowadzania jpg'a z DPP, który ma być jedynie przeglądany na ekranie, przycinam go stricte do wymiarów monitora (u mnie 1600x1200). Oczywiście tylko w wypadku, jeśli mam zamiar przez dłuższy czas cmokać nad swoim gniotem.

Co do reakcji na wymuszenie CMS to w wersji 3.2 widzę różnicę jeśli obrazek ma swój zaszyty profil, który różni się od domyślnego czyli wychodzi na to, że wersja 3.5 chyba słusznie cieszy się niezbyt dobrą opinią i dlatego wydana została tylko po angielsku. Może warto sparwdzić jak to się ma 3.6Beta.

Na koniec powiem, że ja akurat zrobiłem odwrotnie niż większość z Was, tzn. po bardzo wielu latach zrezygnowałem z ACDSee właśnie na rzecz FastStone.
    I nareszcie jestem zadowolony z tego co widzę na monitorze :-)

Uprawnienia umieszczania postów