Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Prześwietlone zdjęcia - jak tego uniknąć ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Prześwietlone zdjęcia - jak tego uniknąć ??

Zdarza się, że przy słonecznej pogodzie operując na trybach półautomatycznych (P) wychodzą mi prześwietlone zdjęcia. Czy jest jakiś sposób na uniknięcie tego typu "niedoróbki" w tym trybie ? Poza tym, czy wpływ na doświetlenie zdjęcia w tych warunkach ma zastosowany rodzaj pomiaru światła oraz czy zastosowanie filtru polaryzacyjnego zmniejszy tę wadę zdjęć ?
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 24-07-2008 o 07:18
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Poza tym, czy wpływ na doświetlenie zdjęcia w tych warunkach ma zastosowany rodzaj pomiaru światła oraz czy zastosowanie filtru polaryzacyjnego zmniejszy tę wadę zdjęć ?
    Filtr użyty do zmniejszenia jasności najjaśniejszych elementów sceny pomoże. Świadomie użyty punktowy pomiar światła również pozwoli uniknąć prześwietlenia zdjęcia.

Początki nałogu

Domyślnie

Jedyna i słuszną metodą jest przejście na manual. W trybach P, AV, TV jest zbyt duża losowość. Te tryby niejednokrotnie naświetlają te same ujęcia inaczej. I stąd mogą być różnice. Poza tym przy scenach o dużej różnicy jasności warto doświetlać lampą. Do ściemniania nieba najlepszy jest filtr połówkowy szary montowany szarym do góry .
    Przeczytaj jeszcze w instrukcji jest mowa o kadrach z jasnym i ciemnym tłem.
    Mordo Ty moja !

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ten temat już był, zajrzyj tutaj
    Wystarczyło poszukać :-)
    Pozdrawiam!
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Dopiero zaczyna Awatar GoRo3
    Miasto
    In the neverland

Domyślnie

Witam
    Dodam że istenieje możliwośc nakazania trybowi P AV i TV zmniejszenie...yyy...(niewiem jak nazwać)...powiedzmy jasnośći zdjęcia poprzez przesunięcie podziałki z punktu 0 do np -1/3AF. Robi się to za pomocą przycisku który w trybie M służy do zmiany przysłony. Wciskamy przcisk i kręcimy kółkiem w lewo. Mi kilkakrotnie ten sposób pomógł doświetlić zdjęcie ale ja zmieniałem w drugą stronę. Problem w tym ,że jeśli puszka łapie światło na najaśniejsze to wtedy ten punk będzie okej a cała reszta niedoświetlona, trzeba na to uważać. Mam nadzieje że udało mi się pomuc!

Pozdrawiam!
    R.I.P. Canon EOS400D + Sigma 24-60 f:2,8 EX DG + ef 50mm f1:1,8 MKII + Tamron 55-200mm f1:4-5.6 Di II MACRO+ Grip JENIS C400DP + plecak Lowepro R.I.P

Uprawnienia umieszczania postów