Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Martwe piksele

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie Martwe piksele

Znajomy (za moją namową) kupił miesiąc temu 40D i kilka dni temu zauważył, że ma kilkadziesiąt martwych pikseli. Jeszcze nie widziałem tego osobiście, ale twierdzi, że dobra setka - rozsypana po całej matrycy jest widoczna i to już przy krótkich czasach.
    Spotkaliście się z czymś takim? Jak była procedura na Żytniej? Ile trwała akcja?
    Bardzo proszę o podzielenie się informacjami. No i jak to możliwe??? :-(
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Coś sporo tych hotów. Przy jakich czasach naświetlania i jakiej czułości? Ja mam kilka widocznych dopiero przy sekundowych czasach naświetlania, więc zupełnie mam to gdzieś, astrofotografią się nie zajmuję. Są niewidoczne przy "normalnych" czasach. Przed końcem gwarancji może wyślę sobie na Żytnią do mapowania hotpikseli.
    Na pytania o czas naprawy Żytnia odpowiada zawsze tak samo: "Do dwóch tygodni".

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mechanick Zobacz posta
    Coś sporo tych hotów. Przy jakich czasach naświetlania i jakiej czułości? Ja mam kilka widocznych dopiero przy sekundowych czasach naświetlania, więc zupełnie mam to gdzieś, astrofotografią się nie zajmuję. Są niewidoczne przy "normalnych" czasach. Przed końcem gwarancji może wyślę sobie na Żytnią do mapowania hotpikseli.
    Na pytania o czas naprawy Żytnia odpowiada zawsze tak samo: "Do dwóch tygodni".
    Ja nie mam ŻADNEGO! Do mapowania??? Nówka? A nie do wymiany?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Powiedzą, że wymienili, a tylko zmapują
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Powiedzą, że wymienili, a tylko zmapują
    A będzie wtedy obowiązywać gwarancją na wykonaną usługę (w sensie całą matówkę)? Bo mam kilka martwych, ale jakoś mi to lata, choć przed końcem gwarancji chce wysłać na Żytnią - i stąd pytanie, czy to przedłuży gwarancję?
    Z tego co pamiętam (ale ręki uciąć sobie nie dam ), to wymiana elementu powoduje wydłużenie gwarancji na dany element. Ale jak się mylę to proszę mnie poprawić .

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris200 Zobacz posta
    A będzie wtedy obowiązywać gwarancją na wykonaną usługę (w sensie całą matówkę)? Bo mam kilka martwych, ale jakoś mi to lata, choć przed końcem gwarancji chce wysłać na Żytnią - i stąd pytanie, czy to przedłuży gwarancję?
    Z tego co pamiętam (ale ręki uciąć sobie nie dam ), to wymiana elementu powoduje wydłużenie gwarancji na dany element. Ale jak się mylę to proszę mnie poprawić .
    Kilka... On ma ich całą masę :-( O co chodzi tak naprawdę? Sprzęt stał na słońcu czy jakaś wada technologiczna?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Kilka... On ma ich całą masę :-( O co chodzi tak naprawdę? Sprzęt stał na słońcu czy jakaś wada technologiczna?
    Może inaczej (żebym nie został odesłany do szukania ;-) - skąd bierze się taka sytuacja w NOWYM aparacie?
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 16-07-2008 o 08:48 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja nie mam ŻADNEGO! Do mapowania??? Nówka? A nie do wymiany?
    Sprawdzałeś to przy pomocy fotek z zakrytym obiektywem, ISO 800 i 20 sekund ekspozycji? Jeśli nie to....

Myślę że wymiana matrycy to sprawa dość inwazyjna i wolałbym by mi zmapowano hoty niż rozbierano aparat na kawałki. A efekt końcowy taki sam. Nie ma też pewności że nie wybebeszą aparatu na próżno bo po wymianie matrycy okaże się że... też ma hoty i będziemy w punkcie wyjścia Wniosek: lepiej zmapować.

No chyba że jest ich tak dużo i przy zwykłych zdjęciach, wtedy warto zażądać wymiany matrycy lub aparatu.

I jeszcze jedno, ja cały czas piszę o zapalonych na stałe pikselach. Nie o martwych, czyli wygaszonych na stałe, bo takich nie mam.
    A skąd się biorą? Z wadliwych matryc i kiepskiej kontroli jakości, która dopuszcza je do sprzedaży.
    Ostatnio edytowane przez Mechanick ; 16-07-2008 o 18:29

Coś już napisał Awatar wuqa
    Miasto
    Chelm

Domyślnie

iREM
    A twój kolega te piksele widzi w jpegach z aparatu, czy moze w po wywołaniu rawa w jakimś programie?? Pytam bo niedawno kupiłem 5D i po wywołaniu rawa w capature one 4 miałem sporo białych pikseli, na kilku rawach w tych samych miejscach - objawy podobne do tego co opisujesz. Po wywołaniu tego samego w camera raw jest ok. Zero śladu po po stale zapalonych pikselach. Jednak i tak się martwiłem, że coś jest nie tak z matrycą. Ściągnąłem więc rawa z 5D jakieś koleżanki tu na forum, wywołałem w capture one 4 i.. to samo! SPORO BIAŁYCH KROPEK. Stwierdziełm, że ten typ tak ma, i wywołuję tylko w camera raw!

Domyślnie

Może inaczej (żebym nie został odesłany do szukania ;-) - skąd bierze się taka sytuacja w NOWYM aparacie?
    Hmm... Martwe piksele to wg mnie wada technologiczna (powstają np w fazie produkcji - odrobina kurzu może spowodować "wypalenie się" takowego)... A w trakcie użytkowania czemu powstają to tego Ci nie powiem bo nie wiem ;-).
    Monitory LCD mają 3 klasy jakości odnośnie martwych pixeli, a jak to wygląda w matrycach aparatów, nie doszukałem się nigdzie w sieci... Pewnie to zależy od producenta i jego warunków... W gwarancji Canon'a dołączonej do aparatu nie znalazłem nic o "martwych pixelach". Instrukcje pożyczyłem, więc w niej nie sprawdzę ;-)

IMHO jeżeli matryca posiada kilkadziesiąt martwych pikseli to już jest duży błąd. Do powiedzmy 5-10 nie ma się co przejmować (chyba, że się robi zdjęcia tylko i wyłącznie nocne ;-) ).

Proponuje telefon na żytnią, może coś tam powiedzą, doradzą

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wuqa Zobacz posta
    iREM
    A twój kolega te piksele widzi w jpegach z aparatu, czy moze w po wywołaniu rawa w jakimś programie?? Pytam bo niedawno kupiłem 5D i po wywołaniu rawa w capature one 4 miałem sporo białych pikseli, na kilku rawach w tych samych miejscach - objawy podobne do tego co opisujesz. Po wywołaniu tego samego w camera raw jest ok. Zero śladu po po stale zapalonych pikselach. Jednak i tak się martwiłem, że coś jest nie tak z matrycą. Ściągnąłem więc rawa z 5D jakieś koleżanki tu na forum, wywołałem w capture one 4 i.. to samo! SPORO BIAŁYCH KROPEK. Stwierdziełm, że ten typ tak ma, i wywołuję tylko w camera raw!
    Ale ACR ma algorytm mapowania RAWów!!! Dlatego najlepiej testować na jpg.
    Dzięki za chęci :-)
    Kolega chwilowo wyjechał, jak tylko wróci ma zrobić testy oprogramowaniem. Z tego co słyszałem, to przy ISO 100 i dość krótkich czasach miał tego od cholery i trochę. Ja w swoim przy ISO 100 i 30s mam dokładnie 2 hoty i zero dead pxs.
    Przy ISO 1600 wyszło ich najwięcej :-) bo 26, ale żadnych dead pxs.
    Jak zrobi testy wszystko się wyjaśni. Ale nie jest to miłe zjawisko :-(

Uprawnienia umieszczania postów