Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Czy to zdjęcie można puścić w internecie?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Czy to zdjęcie można puścić w internecie?

Witam.
    Oczywiście go nie pokażę ale opiszę.
    Rok temu zrobiłem (z ukrycia) zdjęcia nowożeńcom którzy mieli sesję fotograficzną i chcę im je teraz przekazać. Nie znam ich danych więc wpadłem na pomysł aby wystawić jedno z nich na plfoto i poprosić osoby które by ich rozpoznały o skontaktowanie się ze mną. Teraz moje pytanie: czy mogę je wystawić bez zgody fotografowanych osób? Przeczytałem wiele na temat publikacji zdjęć lecz mam mieszane uczucia. Zaznaczam że na zdjęciu które chcę wystawić nie widać ich twarzy ponieważ zasłaniają się głowami podczas pocałunku. A może ktoś z Was ich zna lub może jest tym który miał sesję z nimi bo fotograf robił zdjęcia canon-ami (Łeba ruchome piaski 26.08.2007). Proszę bardzo o odpowiedz na moje pytanie -pozdrawiam.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niezależnie od intencji itd.: Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, inaczej stanowi to naruszenie art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Trochę nie bardzo łapię...
    Dlaczego robiłeś z ukrycia?
    Co (kto?) na nich jest takiego, że zwlekałeś cały rok nim podjąłeś tą decyzję?
    Dlaczego nie chciałeś im pokazać wcześniej?

Skoro nie widać twarzy, to możesz wstawiać... ale jak mamy ich rozpoznać? :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Trochę nie bardzo łapię...
    Dlaczego robiłeś z ukrycia?
    Co (kto?) na nich jest takiego, że zwlekałeś cały rok nim podjąłeś tą decyzję?
    Dlaczego nie chciałeś im pokazać wcześniej?

Skoro nie widać twarzy, to możesz wstawiać... ale jak mamy ich rozpoznać? :-)
    Robił z ukrycia bo nie był oficjalnym fotografem - ja np. nie chciałbym aby ktoś mi robił zdjęcia i później je przekazał parze młodej, bo ja potencjalnie tracę na tym pieniądze.

"Skoro nie widać twarzy", nie mniej jednak jest szereg innych czynników po których można ich poznać - o co sam prosisz - stąd istnieje prawdopodobieństwo rozpoznania ich wizerunku, stąd na to, o czym już pisałem musisz mieć zgodę. W innym wypadku nie możesz tego zdjęcia publikować.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Ej, coś chyba kręcisz.
    Jakże można mówić o czyimś wizerunku, jeżeli nie widać nawet jego twarzy?
    Co widać? tył głowy? rękę? plecy?
    Takie zdjęcie na pewno nie może być przekonującym dowodem dla żadnego sądu.
    ... PhotoAnarchist ...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Ej, coś chyba kręcisz.
    Jakże można mówić o czyimś wizerunku, jeżeli nie widać nawet jego twarzy?
    Co widać? tył głowy? rękę? plecy?
    Takie zdjęcie na pewno nie może być przekonującym dowodem dla żadnego sądu.
    Ej chyba coś nie kręcę. Czyli wykonanie zdjęcia bez wiedzy osoby jak stoi tyłem lub bokiem tak, że można się domyśleć kto to jest według Ciebie i opublikowanie tej fotografii w Internecie nie jest publikacją wizerunku? Przykro mi, ale jest. Jeśli na zdjęciu znajdują się osoby, przodem, tyłem, bokiem, wisząc, siedząc, stojąc to jest to wizerunek danej osoby i podlega on ochronie przez art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Zauważ, że są fotografie, na których Modelka stoi naga tyłem z odwróconą i pochyloną w bok głową - tzn. że to mogę publikować bez jej zgody? Na tym widnieje wizerunek jej i podlega on również ochronie, mimo, że twarzy nie widać.

Mówię, jak jest od strony prawnej - co Ty i autor wątku z tym zrobi to już Wasza sprawa.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Do RNz. Nie szukałem tych ludzi bo zrobiłem te zdjęcia przy okazji zwiedzania wydm i te osoby są mi nie znane a teraz mam takę wewnętrzną potrzebę by im je przekazać , na resztę twoich wątpliwości odpowiedział : Olszewski któremu dziękuję.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Mr Olszewski ale zauważ, że jest zasadnicza różnica pomiędzy zdjęciami nagiej modelki tyłem, która wie, że była fotografowana na umówionej sesji zdjęciowej, a fotografią dokumentalną, na której, jak pisze autor tego wątku, nie wiadomo kto jest i o której to fotografii, osoby będące przedmiotem tegoż zdjęcia nawet nie wiedzą.
    Zgadzam się w ochroną wizerunku, paragrafami itd, ale nie popadajmy w paranoję.
    ... PhotoAnarchist ...

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Ja myslę że nie bierz sobie do serca tych prawnych wywodów i publikuj, cel masz słuszny, szkodliwość społeczna mała... :-) zreszto na przykładzie plfoto i innych tego typu portali to podejrzewam że większość zdjęć tam wystawionych jest bez wiedzy modeli.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Jeszcze dorzucę, że dla wszczęcia postępowania potrzebny jest akt oskarżenia. Jeżeli zrobiłeś przyzwoite fotki, to przecież cię nie oskarżą o wstawienie jednej niedowodowej fotki:-)
    ... PhotoAnarchist ...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów