Dzień dobry wszystkim. Chciałem się przedstawić. Ale takiego wątku nie znalazłem. W każdym razie w podpisie moim powinna być strona. A jak nie to w profilu jest.
Kupiłem sobie Canona 40, do tego jaszcze jakieś dwa obiektywy i lampę.
Prawie 8 tys mnie to kosztowało. Jak nie pomożecie to zaraz mnie szlak trafi i wywalę wszystko przez okno.![]()
JGR, RAW, TIF, CR2 i ORF. Co to wszystko jest?
Oki. W części wiem. To znaczy wiem co to JPG i wiem co to TIF.
Poprzednio miałem Olympusa. Było w instrukcji że robi też w RAW-e. Ustawiłem na RAW i zrobiło w ORF (czy to jest to samo co RAW?).
Ponieważ pliku nie chciało otworzyć, to w internecie znalazłem jakiś program. Program nazywa się „RawShooter essentials”. Ku mojej uciesze otwierał te pliki ORF (podobno RAW), przerabiał na JPG i było Oki.
Teraz kupiłem sobie Canona 40D. Też podobno zapisuje w RAW. Tylko jak zobaczyłem to rozszerzenie pliku jest CR2. W tamtym programie co to podobno jest do RAW-ów nie otworzy. Ale otworzy w programie jaki Canon dołączył na płycie CD „Digital Photo Prpfessional 3.3”
Tylko „Digital Photo Prpfessional 3.3” znowu nie otworzy ORF, a to podobno RAW-y a program RAW-y ma otwierać
W takim razie czy ORF i CR2 to RAW czy nie? A jeżeli nie to gdzie jest ten RAW? Aparat ustawiony jest na RAW :smile:
Teraz druga sprawa. Jak to wszystko w jakiś sposób pojmę, to powiedźcie mi:
Na jasną cholerę RAW-y, CR2, ORF skoro i tak w efekcie by Wam pokazać i innym to muszę zrobić JPG?
Gdzieś widziałem w internecie jak ktoś zalecał robienie w RAW. Że lepsza jakość itp. Były pokazane dwa zdjęcia. Jedno podpisane że robione w JPG-u a drugie w RAW-e. Oczywiście że to w RAW-ie było wizualnie lepsze. Przez ciekawość ściągałem te dwa zdjęcia na kompa. I okazało się, że obydwa to JPG.
To o co tutaj chodzi?
Czy ktoś mnie zrozumiał o co mi chodzi?
A jak tak to proszę o wyjaśnienie jak chłop krowie na pastwisku. Mam niż intelektualny od kilku dni :-)
:-)