Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: JPG, RAW, CR2. Co to jest?

Kuleczka
    Guest

Domyślnie JPG, RAW, CR2. Co to jest?

Dzień dobry wszystkim. Chciałem się przedstawić. Ale takiego wątku nie znalazłem. W każdym razie w podpisie moim powinna być strona. A jak nie to w profilu jest.

Kupiłem sobie Canona 40, do tego jaszcze jakieś dwa obiektywy i lampę.
    Prawie 8 tys mnie to kosztowało. Jak nie pomożecie to zaraz mnie szlak trafi i wywalę wszystko przez okno.

JGR, RAW, TIF, CR2 i ORF. Co to wszystko jest?

Oki. W części wiem. To znaczy wiem co to JPG i wiem co to TIF.
    Poprzednio miałem Olympusa. Było w instrukcji że robi też w RAW-e. Ustawiłem na RAW i zrobiło w ORF (czy to jest to samo co RAW?).
    Ponieważ pliku nie chciało otworzyć, to w internecie znalazłem jakiś program. Program nazywa się „RawShooter essentials”. Ku mojej uciesze otwierał te pliki ORF (podobno RAW), przerabiał na JPG i było Oki.
    Teraz kupiłem sobie Canona 40D. Też podobno zapisuje w RAW. Tylko jak zobaczyłem to rozszerzenie pliku jest CR2. W tamtym programie co to podobno jest do RAW-ów nie otworzy. Ale otworzy w programie jaki Canon dołączył na płycie CD „Digital Photo Prpfessional 3.3”
    Tylko „Digital Photo Prpfessional 3.3” znowu nie otworzy ORF, a to podobno RAW-y a program RAW-y ma otwierać

W takim razie czy ORF i CR2 to RAW czy nie? A jeżeli nie to gdzie jest ten RAW? Aparat ustawiony jest na RAW :smile:

Teraz druga sprawa. Jak to wszystko w jakiś sposób pojmę, to powiedźcie mi:
    Na jasną cholerę RAW-y, CR2, ORF skoro i tak w efekcie by Wam pokazać i innym to muszę zrobić JPG?

Gdzieś widziałem w internecie jak ktoś zalecał robienie w RAW. Że lepsza jakość itp. Były pokazane dwa zdjęcia. Jedno podpisane że robione w JPG-u a drugie w RAW-e. Oczywiście że to w RAW-ie było wizualnie lepsze. Przez ciekawość ściągałem te dwa zdjęcia na kompa. I okazało się, że obydwa to JPG.
    To o co tutaj chodzi?

Czy ktoś mnie zrozumiał o co mi chodzi?
    A jak tak to proszę o wyjaśnienie jak chłop krowie na pastwisku. Mam niż intelektualny od kilku dni :-)

:-)
    Ostatnio edytowane przez Kuleczka ; 05-07-2008 o 11:27

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

CR2 i ORF to RAWy. Poczytaj sobie.
    A że w necie ogladasz jpg to normalka, bo przeglądarki nie wyświetlają RAWów.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW

w skrócie:
    są różne formaty zapisu obrazu: jpg, tif, bmp - to rozumiesz, prawda.

RAW to sa surowe dane z matrycy aparatu cyfrowego i tu również są rózne formaty zapisu tych danych:
    Olympus - orf
    Pentax - pef
    Nikon - nef
    Canon - crw (dawniej), cr2 (dziś)
    itd...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

boze 8 tys. i takie pytania...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    a co to ma do rzeczy... nie każdy fotograf musi mieć zacięcie komputerowo-informatyczne.
    moze się zdarzyc tak, że nie będzie znał wszystkich formatów RAWów, a spuści nam baty jednym nacisnięciem spustu migawki... :-)

natomiast wracajac do pytań autora wątku - Twoje problemy wynikają z niekompatybilności oprogramowania z danym formatem RAW, a przyczyny są tu dwie:
    - w przypadku RSE upływ czasu, tzn. program jest dość stary, nieaktualizowany i nie obsługuje RAW z 40D.
    - w przypadku DPP jest to oprogramowanie Canona i z kolei nie obsługuje RAW z Olympusa.

aby dowiedzieć sie więcej, proszę zapoznać sie z tym narzędziem:
    http://canon-board.info/search.php?

oraz wynikami nastepującego wyszukiwania
    http://canon-board.info/search.php?q...aw&titleonly=1
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuleczka Zobacz posta
    Gdzieś widziałem w internecie jak ktoś zalecał robienie w RAW. Że lepsza jakość itp. Były pokazane dwa zdjęcia. Jedno podpisane że robione w JPG-u a drugie w RAW-e. Oczywiście że to w RAW-ie było wizualnie lepsze. Przez ciekawość ściągałem te dwa zdjęcia na kompa. I okazało się, że obydwa to JPG.
    To o co tutaj chodzi?

Czy ktoś mnie zrozumiał o co mi chodzi?
    A jak tak to proszę o wyjaśnienie jak chłop krowie na pastwisku. Mam niż intelektualny od kilku dni :-)

A wiec, RAW to zapis bezstratny, bez kompresji, bez odszumiania, bez wszystkich procesow ktore zachodza w aparacie po zrobieniu zdjecia.

JPG - zapis stratny - jest kompresja zeby zajmowal mniej miejsca.

Jesli zrobisz zdjecie w jpg to aparat zapisze w nim wszystkie informacje o nasyceniu kolorow, programowym wyostrzeniu, dolozy do tego jeszcze odszumienie, wiele innych rzeczy, zamiesza zerami i jedynkami, czesc z nich usunie poprzez kompresje i odda Ci zdjecie na karte ;-)

Jesli zrobisz zdjecie w RAW to aparat zapisze w nim informacje o ekspozycji ale nie wprowadzi innych info, nie bedzie takze kompresji. Zeby inni mogli obejrzec musisz wywolac danym programem i w nim ustawic temperature swiatla, nasycenie kolorow, wyostrzenie itp. Wtedy mozesz zapisac zdjecie jesli sie chce nawet z kompresja = 0.

I pewnie dlatego te 2 zdjecia wygladaly lepiej :wink:

To tak jakbys kupil zupe w proszku - jpg i rownoczesnie ugotowal taka sama ale samemu - RAW. Poprawa smaku pierwszej moze byc ciezsza lub niemozliwa. Druga komponujesz sam wg swoich upodoban :wink:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Ja też twierdzę, że jeśli ktoś kupuje auto za 350 kzł to nie musi być rajdowcem! Ważne jest, że człowiek chce się nauczyć!
    Brawo "Kuleczka"! A aparatu nie wyrzucaj! Chyba, że powiesz gdzie, kiedy i przez które okno?:wink:
    P.S.
    Też się borykam z tymi wszystkimi wynalazkami komputerowymi i techniką cyfrową!

Domyślnie

Oj nie zgodzę się

Kupujesz sobie to autko za 350tys. masz 500 koni pod maską i pierwsze to co robisz??? Gaz do dechy i wypadasz na pierwszym zakręcie bo nie umiesz zapanować nad samochodem. Powinno się mieć jakieś doświadczenie.

Cytuję: "Kupiłem sobie Canona 40, do tego jaszcze jakieś dwa obiektywy i lampę."

heheheheh jakieś dwa obiektywy Pewnie za miesiąc kupisz sobie 1D bo zdjęcia nie wychodzą PROFESJONALNIE (jeżeli się bedę mylił to przepraszam)

Jak ja bym chciał te 8tys.

Domyślnie

Wiekszosc firm ktore sprzedaja auta za te 350k, (auta sportowe) wymagaja dodatkowych kursow, cos jak enzo.

Zainstaluj Photoshopa i Adobe Bridge on przerobi te rawy na format dng (jeszcze jeden, ale patrz wiki). To jest format uniwersalny, i otworzysz go w PS bez problemu.
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Kuleczka
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Oj nie zgodzę się

Kupujesz sobie to autko za 350tys. masz 500 koni pod maską i pierwsze to co robisz??? Gaz do dechy i wypadasz na pierwszym zakręcie bo nie umiesz zapanować nad samochodem. Powinno się mieć jakieś doświadczenie.

Cytuję: "Kupiłem sobie Canona 40, do tego jaszcze jakieś dwa obiektywy i lampę."

heheheheh jakieś dwa obiektywy Pewnie za miesiąc kupisz sobie 1D bo zdjęcia nie wychodzą PROFESJONALNIE (jeżeli się bedę mylił to przepraszam)

Jak ja bym chciał te 8tys.
    Przesadzasz kolego zdecydowanie.
    Mój problem nie był w tym jakie obiektywy i jaki aparat. To akurat nie miało żadnego znaczenia do mojego pytania. Dlatego też napisałem krótko "Jakiś obiektywy". Mógłbym też napisać "Jakiś aparat"
    Interesują mnie jedynie te formy zapisu. Co akurat przyznam, od dawna jest dla mnie dość tajemnicze. JPG to owszem, wiem. Na tym zrobiłem tysiące zdjęć. Obecny „Olek” migawką walną ponad 300 tys. razy. Czas było postarać się o nowy sprzęt. Bo ostatni raz mógłby walnąć wtedy gdy będzie najbardziej potrzebny.
    Nie ironizuj za bardzo . Na wstępie podałem kto ja jest. W profilu jest strona. Jeszcze nie wiem jak wstawić tutaj w podpisie. Zaraz wstawię.

A tym czasem pozwolisz że przedstawię się powtórnie.

www.formatfoto.pl

Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia. Zabieram się za czytanie załączonych linkow.
    Myślałem że RAW to RAW. Zawsze ten sam.
    Okazuje się że inne modele aparatów to inne RAW-y. I to jest dla mnie chyba najważniejsza informacja.

Ps. Mnie nigdy zdjęcia nie wychodzą profesjonalnie. Bo ja amator od dziesiątek lat. I nigdy tego tytułu nie pozwolę sobie zabrać.

Ps2. Mała poprawka. Literówka "Kupiłem Canona 40D" (zapomniałem wstawić to D. Ale to nie miało znaczenia w moim pytaniu)

Ostatnio edytowane przez Kuleczka ; 05-07-2008 o 13:23

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów