Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Lightroom, jak kasować zasoby

Zablokowany

Domyślnie Lightroom, jak kasować zasoby

Witam, nie mogę znaleźć szybkiego sposobu ,,oczyszczenia'' lightrooma z tego, co nagromadził. Obciąża to program, a dotychczasowe biblioteki nie są mi już potrzebne. Ktoś może pomóc lamerowi?

Domyślnie

Wejdz w library - po lewej stronie pojawi sie zakladka folders - w niej masz wszystkie poprzednie importy - te ktore chcesz wyrzucic - prawy przycisk i del

Pełne uzależnienie

Domyślnie

a jak chesz wszystko wywalic to w Moje obrazy wywal katalog Lihtroom. Wszystko pojdzie ............................. w przeciwnym razie jak powyzej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

A jesli chcesz usunac zbedne pliki podgladow 1:1 to jest tez taka opcja. Albo z menu w LR albo z dysku folderek
    Acha, zdjecia z bibliotek mozna usunac w dwojaki sposob. Albo biblioteki LR, poprzez usuniecie folderu, albo razem z plikiem zrodlowym (zdjeciem) w opcji delete from disk. Wazne, zeby sie nie pomylic!
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 23-06-2008 o 17:27
    .

Zablokowany

Domyślnie

Dzięki, wywaliłem cały katalogAleż się tego zebrało, nic dziwnego, że chodził jak stara kosiara.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Mi przy ilosci fot >10k pomogla optymalizacja katalogu (relaunch & optimize). Nagle zaczal smigac jakby tych zdjec w ogole nie bylo...
    .

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Żeby nie zaśmiecać podepnę się pod temat. Może mi padło na zwoje, ale nie mogę sobie poradzić. Jak zmienić lokalizację "Catalog settings". Domyślnie jest C/Users/.../Pictures/Lightroom, a chciałbym go mieć na dysku E? Z góry dzięki za radę.

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

przenieś plik "Lightroom Catalog.lrcat" w inną lokalizację i albo budu od nowa podglądy, albo przenies tez katalog "Lightroom Catalog Previews.lrdata" do wymaganej lokalizaji
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Nie chce dać sie przenieść do nowej lokalizacji, co najwyżej daje sie skopiować (mam Vista HP 64, może pod XP jest możliwość przeniesienia). Kupiłem nawet książkę Scotta Kelby`ego "Sekrety cyfrowej ciemni", ale po wstępnym rzuceniu okiem nic tam na temat zmiany domyślnej lokalizacji katalogu nie pisze poza możliwością dodawania katalogów na innych dyskach (str. 123 Obsługa wielu bibliotek). Może jakiś trik?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ok, piwo stawiasz przy najblizszej okazji! :P (zartuje)

1. Odinstalowujesz lightroom(nie wiem czy to potrzebne ale lepiej chuchac na zimne)
    2. Czyscisz rejestr z wszystkich smieci zwiazanych z lightroom (nawias j/w)
    3. Przenosisz "moje dokumenty"(dalej - md) do innej lokalizacji na dysk jaki tam sobie chcesz (p-klik na ikonie "md", wlasciwosci i podajesz sciezke)
    4. Windows najprawdopodobniej sam przenosi wszystkie pliki z "md" do podanej lokalizacji ale jesli nie to robisz to recznie. (jesli sa jakies problemy z przeniesieniem plikow to pewnie wystarczy tylko wylaczyc wszystkie procesy powiazane z softem adobe. Ew mozesz je tylko skopiowac a stare skasowac przy starcie systemu jakims programem - np "unlocker")
    5. Instalujesz lightrooma i on sobie w rejestrze znajduje gdzie sa "md" i tam znajduje stare smieci oraz nowe zapisuje takze w nowym miejscu.
    6. Finito. Aaa calkiem mozliwe ze kroki 1, 2 i 5 nie sa potrzebne ale na wszelki wypadek o nich wspominam

Sposob przypadkowo wynalazlem przy reinstalacji systemu ale napewno dziala
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 08-07-2008 o 02:22

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów