Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: krokus 66 + Mikar/s 4,5/55

Coś już napisał

Domyślnie krokus 66 + Mikar/s 4,5/55

Witam!
    Dopiero od niedawna zacząłem zabawę z fotografią. Oczywiście jako tradycjonalista zakupiłem analoga8), a co za tym idzie zacząłem się też bawić w swoją domową ciemnie

Posiadam powiększalnik krokus 66 z obiektywem EMITAR/S 4,5/80 jednak posiada on skazę, która niestety jest widoczna na odbitkach. Tak więc dokupiłem z myślą o moim krokusiku obiektyw MIKAR/S 4,5/55. Jednak po zamocowaniu obiektywu do powiększalnika nie mogłem złapać ostrości przy naświetlaniu.

Miał ktoś może podobny problem? Może ten model powiększalnika nie jest kompatybilny z tym obiektywem?

PS. Wiem, że czasy przygód z ciemnią są już odległe, ale mam nadzieję, że znajdzie sie jakaś doświadczona dobra dusza, która będzie mogła mi pomóc:wink:

PS. 2 Jeżeli umieściłem temat w złym dziale to wybaczcie. Dla mnie wydaje się logiczne, że powinien się on znaleźć właśnie tu.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Witam,

Mam oba te obiektywy i nigdy nie miałem z nimi problemu, choć jakościowo żaden z nich mi nie odpowiadał. Rozumiem, że próbowałeś zarówno oddalać/zbliżać głowicę, jak i operować mieszkiem? Możliwe, że w takim razie obiektyw jest uszkodzony (np. ktoś go rozkręcał i coś źle potem złożył).
    W wolnej chwili zerknę jak to ię ma u mnie (mam taki sam powiększalnik) i powiem Ci z jakiej odległości u mnie łapie ostrość.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ... no i się pospieszyłem - akurat 55tki już nie mam. Ale jeżeli chcesz działającą 80tkę, to napisz do mnie na pirva. Praktycznie na niej nie pracowałem - mam Janpola z filtrami i jego używałem. Natomiast jako 50tkę używam CZJ Tessara 3,5/50 - bardzo ostry, może trochę zbyt kontrastowy, ale mi pasuje
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 12-05-2008 o 19:44 Powód: Automerged Doublepost
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał

Domyślnie

Próbowałem kombinować jak się tylko da i nie dawało to efektu. Obiektyw wygląda na nieruszany i stan wydaję się być dobry. Co prawda zakupiłem niedawno na allegro za 13zł więc niby strata nieduża ale miło by było jakby działał.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

No niestety nie sprawdzę jak to u mnie wygląda, bo 55tkę komuś już oddałem. Jeżeli chcesz tą 80tkę (stan bardzo dobry - poprzedni właściciel nie używał, jak pewnie ze dwa razy przykręciłem) to napisz do mnie na priva a ja Ci ją wyślę, nie ma sensu, żeby się u mnie marnowała.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał
    Miasto
    Namysłów

Domyślnie

jeśli idzie o ustawianie ostrości to muszisz pamiętać, że ustawisz ją regulując wysokością kolumny i nastepnie miechem. nie wiem czy i jak próbowałeś. a wspomniany Emitar S 4.5/80 to obiektyw do filmów typu 120/220. Mikar 55 przeznaczony jest do klisz małoobrazkowych typ 135... i pozdro dla wszystkich sandomierzan

Coś już napisał

Domyślnie

Robiłem ostatnio odbitki z filmu małoobrazkowego na Emitarze i wyszły lux poza wspomnianą skazą. Na Mikarze za nic nie chce złapać ostrości. Nawet teraz dla pewności sprawdziłem. Ustawiałem wysokość kolumny, mieszkiem kręciłem nawet przesłone domykałem i otwierałem i nie udało mi się.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Z tego co pamiętam to każda ogniskowa obiektywu wymaga innej oprawy (takiej czarnej ebonitowej) wkręconej w powiekszalnik. Do niej wkręcony jest obiektyw. Obiektywy 55 mm osadzone są bardzo głęboko (tak jest w moim Krokusie) inne obiektywy znacznie płyciej.
    Obiektyw Mikar S to jeden z najgorszych obiektywów jakie wyprodukowano w historii. Polecam wyrzucenie go i pozyskanie jakiegoś ruskiego cacka z pasującym gwintem. Ja używałem Vega (chyba 11U ) - kolosalna poprawa ostrości.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 15-05-2008 o 00:24
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Z tego co pamiętam to każda ogniskowa obiektywu wymaga innej oprawy (takiej czarnej ebonitowej) wkręconej w powiekszalnik. Do niej wkręcony jest obiektyw. Obiektywy 55 mm osadzone są bardzo głęboko (tak jest w moim Krokusie) inne obiektywy znacznie płyciej.
    Obiektyw Mikar S to jeden z najgorszych obiektywów jakie wyprodukowano w historii. Polecam wyrzucenie go i pozyskanie jakiegoś ruskiego cacka z pasującym gwintem. Ja używałem Vega (chyba 11U ) - kolosalna poprawa ostrości.
    No to ja posiadam tylko jedną taką oprawę. A obiektyw kupiłem trochę nieświadomy co do jego jakości, a że była to okazja cenowa(przynajmniej tak mi się wydawało) to się skusiłem. Dzięki za radę

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Tak, to był obiektyw Vega 11U z gwintem 39. Do jego zabudowy potrzebna jest redukcja 42 na 39. Obiektyw ten wart jest poszukania.
    Na tej aukcji widoczne sa te ebonitowe oprawy obiektywów różnej głębokości:
    http://www.allegro.pl/item357577934_...olautomat.html
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów