W moim obiektywie rusza się pierścień na którym mocuje się osłonę przeciwsłoneczną .Pytanie czy ten element jest klejony czy przykręcany luz jest wzdłuż osi obiektywu. Nie bardzo wiem co z tym zrobić Pozdrawiam.
W moim obiektywie rusza się pierścień na którym mocuje się osłonę przeciwsłoneczną .Pytanie czy ten element jest klejony czy przykręcany luz jest wzdłuż osi obiektywu. Nie bardzo wiem co z tym zrobić Pozdrawiam.
Głowy nie dam sobie uciąć, a i obiektywu nie rozkręcę żeby to sprawdzić, ale wydaje mi się, że ten pierścień jest przykręcany - spróbuj dokręcić ostatnią obrączkę, tę do której wkręca się filtr.
Wydaje mi się, że to ten pierścień trzyna całość w kupie
40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...
studioad.pl - projektowanie stron internetowych
serwery www bez limitów
miałem to samo, powoli wyjąłem pierwszy pierścień, ostrożnie trzeba podważyć (wychodzi bardzo łatwo) pojawiają się śrubki dokręcasz zakładasz pierścień i po sprawie, całość 10 min.
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
Witam.
Aby nie zakładać nowego wątku napiszę tutaj. Uszkodziłem Tamrona 17-50 f/2.8 - poluzował się pierścień ogniskowej przy okazji uszkadzając FOCUS FLEX i tą aluminiową część z wąsami. Linki obrazujące o co mi chodzi:
- flex FOCUS FLEX Tamron 17-50 Faktura Vat ! (2631984033) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
- aluminiowa część Tamron 17-50/2.8 – naprawa – ZTS - Zrób To Sam. Patenty fotograficzne. (zdjęcie numer 2 - wygięte wąsy - u mnie dwa zerwane).
Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma na sprzedaż te części ?? O ile flexa mogę kupić z tej aukcji allegro, to części aluminiowej nie mają.
Może ktoś ma zepsuty obiektyw i chciałby go za groszesprzedać ??
Chodząc po górach odkryłam z mężem, że w naszym Tamronie w dokładnie tym samym modelu identyczne zjawisko. Nosząc na szyi Aparat z obiektywem usłyszałam delikatne klekotanie po czym stwierdziłam, że osłona przeciwsłoneczna rusza się. Fajnie, że natrafiliśmy na ten temat. Koniecznie wieczorem weźmiemy się za ten pierścień i śrubki.
Dzięki za info.
pozdrawiam
natali
canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...