Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: uszkodzony tamron 17-50 2.8 ?

Domyślnie uszkodzony tamron 17-50 2.8 ?

W moim obiektywie rusza się pierścień na którym mocuje się osłonę przeciwsłoneczną .Pytanie czy ten element jest klejony czy przykręcany luz jest wzdłuż osi obiektywu. Nie bardzo wiem co z tym zrobić Pozdrawiam.

Domyślnie

Głowy nie dam sobie uciąć, a i obiektywu nie rozkręcę żeby to sprawdzić, ale wydaje mi się, że ten pierścień jest przykręcany - spróbuj dokręcić ostatnią obrączkę, tę do której wkręca się filtr.
    Wydaje mi się, że to ten pierścień trzyna całość w kupie
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Domyślnie

miałem to samo, powoli wyjąłem pierwszy pierścień, ostrożnie trzeba podważyć (wychodzi bardzo łatwo) pojawiają się śrubki dokręcasz zakładasz pierścień i po sprawie, całość 10 min.
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszczepnik Zobacz posta
    miałem to samo, powoli wyjąłem pierwszy pierścień, ostrożnie trzeba podważyć (wychodzi bardzo łatwo) pojawiają się śrubki dokręcasz zakładasz pierścień i po sprawie, całość 10 min.
    Pod tym pierścieniem znajdują się 3 śrubki

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: uszkodzony tamron 17-50 2.8 ?

Witam.

Aby nie zakładać nowego wątku napiszę tutaj. Uszkodziłem Tamrona 17-50 f/2.8 - poluzował się pierścień ogniskowej przy okazji uszkadzając FOCUS FLEX i tą aluminiową część z wąsami. Linki obrazujące o co mi chodzi:
    - flex FOCUS FLEX Tamron 17-50 Faktura Vat ! (2631984033) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    - aluminiowa część Tamron 17-50/2.8 – naprawa – ZTS - Zrób To Sam. Patenty fotograficzne. (zdjęcie numer 2 - wygięte wąsy - u mnie dwa zerwane).

Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma na sprzedaż te części ?? O ile flexa mogę kupić z tej aukcji allegro, to części aluminiowej nie mają.
    Może ktoś ma zepsuty obiektyw i chciałby go za grosze sprzedać ??

Coś już napisał

Domyślnie Odp: uszkodzony tamron 17-50 2.8 ?

Chodząc po górach odkryłam z mężem, że w naszym Tamronie w dokładnie tym samym modelu identyczne zjawisko. Nosząc na szyi Aparat z obiektywem usłyszałam delikatne klekotanie po czym stwierdziłam, że osłona przeciwsłoneczna rusza się. Fajnie, że natrafiliśmy na ten temat. Koniecznie wieczorem weźmiemy się za ten pierścień i śrubki.
    Dzięki za info.
    pozdrawiam
    natali
    canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...

Uprawnienia umieszczania postów