Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Co to za wielka Tokina AF 300mm f/2.8 AT-X

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie Co to za wielka Tokina AF 300mm f/2.8 AT-X

Mam do Was pytanie. Czy wiecie co to za Tokina:
    Mam możliwość kupienia jej za bardzo dobre pieniądze, jednak nie wiem, czy to dobre szkło i warto je kupować. Powiedzcie, co o nim słyszeliście, gdyż na forum nie udało mi się tego modelu znaleźć. Chyba, że źle szukałem, to jak wiecie gdzie można coś się dowiedzieć, to będę wdzięczny. Gość ze szkłem może poczekać tylko kilka dni, stad też muszę się w miarę spieszyć

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

300-ta AF, pierwsza wersja. Piękne szkiełko.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Chris_11 link jest bogaty w treść, ale niestety, moja znajomość języka wyspiarzy jest, delikatnie mówiąc, średnia i niewiele z tego mogę zrozumieć. Czy wiesz co oni tam o tym piszą?
    Dodam jeszcze, że na tym szkle nigdzie nie jest napisane, że to wersja PRO i sprzedający o tym wspomniał, że to nie PRO. Chyba, że się mylił...
    Ostatnio edytowane przez terenowiec ; 21-04-2008 o 23:43

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Faktycznie, były dwie wersje tego obiektywu. Jeśli ta, która Ty pokazujesz na zdjęciach nie jest PRO, to tutaj: http://www.foto-ptaki.pl/index.php?o...127&Itemid=249 są przykładowe zdjęcia, jakie produkuje to szkło.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Skad wiesz ze mozesz kupic za dobre pieniadze skoro nie wiesz ile to jest warte
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Powiedzmy że na podstawie odniesienia do nowego szkła firmowego o tych samych parametrach 300 i f2.8. To jest 6 razy tańsze!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Nie mozesz "na szybko" pstryknac nim parę fotek?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Żadnych fotek nie mam i nie mogę pstryknąć. Obiektyw jest za granicą, przyjedzie na kilka dni i w tym czasie będę musiał podjąć decyzję. Oczywiście przed kupnem pstryknę, pytanie na dziś to, czy warto w ogóle nad tym modelem się zastanawiać? Stąd też moje pytanie do wszystkich, którzy mogą coś o nim powiedzieć lub gdzieś skierować.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wydaje mi się, że to jest wersja PRO, o czym świadczy złoty pasek charakterystyczny dla Tokiny AT-X. Mam porównanie z zoomem 100-300/4 AT-X, który posiadam i używam. Z opisu wynika,że jest to wersja przeznaczona do aparatów analogowych, o bardzo dobrych własnościach optycznych, chociaż przy fotografii cyfrowej niekoniecznie. Wadą jest niewątpliwie wielkość i ciężar (2,5 kg), co raczej utrudnia dalsze spacery z tym obiektywem na aparacie, chyba, że kolega terenowiec dysponuje odpowiednią kondycją fizyczną. Osobiście niechętnie oddalam się od domu z moim zoomem, chociaż waży tylko 1,5 kg.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów