Witam mam problem z ww obiektywem.Pozyczylem od kuzyna i po podpiciu pod body i ustawieniu ogniskowej zamiast ostrzyc slychac lekkie dwukrotne pstrykniecie i cisza.Obiektyw w ogole nie ostrzy.Co moze byc za przyczyna.Prosze o pomoc.
Witam mam problem z ww obiektywem.Pozyczylem od kuzyna i po podpiciu pod body i ustawieniu ogniskowej zamiast ostrzyc slychac lekkie dwukrotne pstrykniecie i cisza.Obiektyw w ogole nie ostrzy.Co moze byc za przyczyna.Prosze o pomoc.
Witam obiektyw nie spadl tylko na ustawieniu AF probowalem raz ustawic ostrosc.Moze to?Ile moze kosztowac taka naprawa,poniewaz ten obiektyw jest pozyczony,i troche mi glupio.Przy moim Canonie 70-200/2.8 mozna przyostrzyc nawet na AF /FTM/ a tutaj zapomnialem.
Poszukaj tutaj : http://canon-board.info/showthread.php?t=17120. Może znajdziesz cenę właśnie tej usługi.
EOS + Speedlite
To pewnie padła przekładnia. Musiałeś bardzo energicznie zabrać się do tego ostrzenia, mnie takie przypadkowe zakręcenie pierścieniem ostrości w Tamronie 17-50 zdarza się dość często a obiektyw na szczęście nadal żyje. Poproś o wycenę w jakimś serwisie fotograficznym, ale przy cenie tego obiektywu to może się okazać że najtaniej wyjdzie kupić drugi egzemplarz 75-300...
EN57D DIGITAL.
Jeśli uszkodzony jest tylko plastikowy pierścień napędu AF to koszt naprawy na Żytniej nie powinien przekroczyć 150 - 200 zł.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
No proszę. Wszyscy narzekają na nietypowy i niezbyt wygodny przełącznik AF/MF w Tokinach, a jednak czasami może zapobiec usterce![]()
Tylko pozostaje pytanie czy wykładać te 150-200 zł. na naprawę, czy kupić drugi obiektyw. Ceny takich obiektywów na Allegro kształtują się w granicach 350-500 zł. (oczywiście używanych) w zależności oczywiście od stanu technicznego. Jeżeli okazało by się iż uszkodzeniu uległ np. silnik AF (a w tym obiektywie pracuje USM zamiast DC) to prawdopodobnie naprawa była by nieopłacalna. Oczywiście wszystko będzie wiadomo po ekspertyzie serwisu.
Ostatnio edytowane przez axk ; 22-04-2008 o 08:32
EOS + Speedlite
O kosztach będzie można mówić dopiero po "oficjalnym" stwierdzeniu usterki i wycenie serwisu. Narazie jest to "gdybanie". Oczywiście zawsze pozostaje kwestia jakości wykonanych napraw.
Ostatnio edytowane przez axk ; 22-04-2008 o 08:39
EOS + Speedlite