Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 167

Wątek: Trwałość migawki

Coś już napisał

Domyślnie

Skąd to przekonanie że seryjne zdjęcia niszczą migawki bardziej niż zwykłe? Ktoś tego dowiódł w jakikolwiek sposób? Pytam bo po nie widzę powodu żeby tak miało być - identycznie działa migawka przy zdjęciach seryjnych jak i przy zwykłych, to nie palnik lampy, mała szansa żeby się przegrzał ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tak samo nie ma znaczenia z jakimi czasami zdjecia sa wykonywane. Predkosc migawki jest zawsze taka sama. Przy 30 sekundach naswietlania, jak i przy 1/4000 sekundy. Po prostu przy krotkich czasach tworzy sie szczelina z dwoch kurtyn. Kurtyny sa naciagniete sprezynami, ktore nie maja szansy zmienic swoich naciagow na podstawie ustawien aparatu. Czysta mechanika, silnik, dwa elektromagnesy, i gotowe. A zdjecia seryjne ? Tez nie widze jakiejs wiekszej szansy na zepsucie sie migawki

Coś już napisał

Domyślnie

Dokładnie. Ale internetowy mit powstał i szybko nie zniknie ;-)

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

To, że migawka pracuje ze stałą prędkością nie znaczy, że nie jest poddawana większym naprężeniom przy pracy ciągłej, materiał nie ma czasu na ustabilizowanie się co wzmaga naprężenia.

Są to moje prywatne przemyślenia i obawiam się, że mogą być kompletnie pozbawione sensu :]
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam! Wypowiem się na temat trwałości migawek. W 10d migawkę wymieniałem 3 krotnie- za każdym razem prawie idealnie 60 tys klatek, w 20d 2 razy też po 60 tyś.
    w 40d 2 razy po 60 tyś. Za to w 400d( używany jako zapas ) 2 krotnie na gwarancji wymiana płyty głónej. W obecnym 50d dochodzę do 150 tyś i chyba profilaktycznie wymienię aparat na 7d . Fotografuję w szkołach, duże imprezy dla firm. I jedna uwaga- migawka zawsze się zacinała ( padała ) podczas wykonywania zdjęcia pionowego.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na 350d zrobiłem 52 tys i jeszcze dzieła teraz mam 550d juz wykonanych 30 tys zobaczymy ile wytrzyma.
    Gdyby Bóg chciał aby człowiek latał dałby mu skrzydła,gdyby nie chciał nie dałby mu wyobraźni.:-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

moje 20d ma 154 tysiace i smiga, odezwe sie tu kiedys jak padnie i podam liczbe

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam, mam małe pytanie, jutro jadę do Turcji, gdzie będzie raczej dużo światła, a chciałbym porobić jakieś zdjęcia na w pełni otwartych obiektywach (f/1,2 - f/2) i nie wiem czy mogę spokojnie robić na ISO100, czasach 1/8000 i przysłonie jak najmniejszej się da, czy lepiej ograniczać się z takimi czasami, bo to bardzo zażyna puszkę? Mowa tu o 5D mark II i 60D, jeśli to coś zmienia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Tak samo nie ma znaczenia z jakimi czasami zdjecia sa wykonywane. Predkosc migawki jest zawsze taka sama. Przy 30 sekundach naswietlania, jak i przy 1/4000 sekundy. Po prostu przy krotkich czasach tworzy sie szczelina z dwoch kurtyn. Kurtyny sa naciagniete sprezynami, ktore nie maja szansy zmienic swoich naciagow na podstawie ustawien aparatu. Czysta mechanika, silnik, dwa elektromagnesy, i gotowe. A zdjecia seryjne ? Tez nie widze jakiejs wiekszej szansy na zepsucie sie migawki
    Aj, nieładnie wyszło. Przepraszam, jestem w trakcie pakowania i przez ten zamęt nie bardzo ogarniam
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 07-08-2011 o 21:26 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Migawka czy to 1/2 s czy 1/8000 s porusza się z ta samą prędkością z tej samej sprężyny. Jedyna różnica, że druga kurtyna (zamknięcie) jest wcześniej. To migawka szczelinowa i jak sama nazwa wskazuje przy czasach krótszych od 1/200 (około) przez kadr wędruje szczelina na 1/8000 bardzo wąska.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Aj, nieładnie wyszło. Przepraszam, jestem w trakcie pakowania i przez ten zamęt nie bardzo ogarniam
    Też nie przeczytałem tego co tezet wczesniej napisał. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-08-2011 o 21:46 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Migawka czy to 1/2 s czy 1/8000 s porusza się z ta samą prędkością z tej samej sprężyny. Jedyna różnica, że druga kurtyna (zamknięcie) jest wcześniej. To migawka szczelinowa i jak sama nazwa wskazuje przy czasach krótszych od 1/200 (około) przez kadr wędruje szczelina na 1/8000 bardzo wąska.
    W zasadzie to gdzieś u mnie się wala taka migawka szczelinowa, razem z kilkoma częściami ze starych luster i to co mówisz się trzyma kupy.

Natomiast, jako użytkownik piątki z zazdrością patrzę na płócienną migawkę pionową starej zorki )

Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów