Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 89

Wątek: Jak zrobić mam dobre zdjęcia komunijne ?

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie Jak zrobić mam dobre zdjęcia komunijne ?

w Maju cykam komunię syna, będę focił w kościele ,w plenerze , i w domu.
    Proszę o porady szczególnie co do kościoła i pleneru, jak ustawiać chłopca jak zaplanować zdjęcia. W ogóle wszelkie porady mile widziane oraz linki do stron z przykładowymi fotami lub wasze foty

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    w Maju cykam komunię syna, będę focił w kościele ,w plenerze , i w domu.
    Proszę o porady szczególnie co do kościoła i pleneru, jak ustawiać chłopca jak zaplanować zdjęcia. W ogóle wszelkie porady mile widziane oraz linki do stron z przykładowymi fotami lub wasze foty
    Hm... Tzn jesteś fotografem ogólnie na Komunii czy tylko swojemu synowi robisz? Bo Komunia jest "imprezą" na wyłączność. Tzn firma, która wygrywa "przetarg" (zależy jak to kościół organizuje) ma wyłączność na wykonywanie zdjęć podczas Komunii. Inni uczestnicy typu rodzice itd. nie mogą przekraczać takiej szarfy i jedynie stamtąd będziesz mógł wykonywać zdjęcia, a to niestety utrudnia sprawę
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

sam pofoce swojemu dziecku, nikogo o zgodę pytać nie muszę

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

to musi chyba byc mala ilosc dzieci, u mnie w miescie jest podobnie jak pisze Olszewski, rodzice nie sa wpuszczani do kosciola w poblize dzieci,
    inaczej jest straszny chaos i balagan
    Canon 30D

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

W plenerze i w domu możesz robic co chcesz, ale w kościele żeby focić to musisz mieć zgodę księdza, który ci jej nie udzieli bo:
    - wg. rozporządzenia Episkopatu zdjęcia mogą robić tylko osoby mające do tego odpowiednie uprawnienia, czyt. taki papierek po kursie dla fotografów. ostatnio u mnie był taki organizowany.
    - podczas celebracji może (nie to że powinna) pstrykać - i wchodzić częściowo na prezbiterium - tylko jedna osoba wyznaczona przez celebranta
    - dodatkowy jinks to taki, że nawet gdybyś mógł robić zdjęcia to celebrant może ci zabronić używania flash'a...

Chyba że dogadasz się jakoś z księdzem, ale to już...
    Regulamin pkt 8

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

nawet w Kalifornii w Polskim kościele, podczas ceremonii może robić tylko jeden wybrany przez rodziców i zaaprobowany przez Kościół fotograf... po za tym, wydaje mi się że to bardzo głupi pomysł, robić zdjęcia na Komunii swojego dziecka, jako kochający ojciec powinieneś chyba przeżyć tą chwilę razem ze swoją rodziną, a nie wykręcać się pstrykaniem zdjęć ...bądź meśzczyzną i odpuść tą okazję innemu fotografowi ... dwa lata temu zgłosiłem się do zdjęć komunijnych mojej córki, rodzice, katechetka i księża przyjęli mnie bez słowa ... ale po kilku tygodniach, postanowiłem nie unosić się swoją fotograficzna dumą i odstąpić możliwość robienia zdjęć innemu, nie zaangażowanemu emocjonalnie fotografowi... nikt na tym nie stracił i przynajmniej jestem na zdjęciach ...po kościele, podczas "imprezy", na luzie możesz sobie fotki pstrykać do bólu...

amigoz
    Guest

Domyślnie

Tiaaa, wszystko jest fajnie, jak zdjęcia robi w miarę utalentowany fotograf. U mnie, na mocy lokalnych powiązań, na imprezy szkolne czy kościelne zawsze biorą tego samego pseudo-fotografa (piszę pseudo, bo zdjęcia jakie on produkuje trudno nazwać amatorskimi...). I dochodzimy do sedna sprawy, że na układy nie ma rady... Ale swego EOSa przemycę do kościoła...

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

ja nie pytam jak załatwić pozwolenie by robić zdjęcia w kościele , chyba zostałm nie zrozumiany jak sądzę, ale wydaje mi się że pytanie zadałem właściwie, ja będę robić zdjęcia tam gdzie chcę i już niech was głowa nie boli o to czy w kościele można czy nie. Proszę o porady w sprawie zdjęć. Jak by było dobrze i poparte jakimiś przykładami, a po zatym napisałem też w plenerze i na imprezie w Kosciele będę robić na koniec wszyscy mogą u nas jak dzieci do grupowego sie ustawiają , fotograf daje czas rodzicom.
    Ostatnio edytowane przez 1507 ; 17-03-2008 o 21:19

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hmm.... rospisaliście się panowie na temat spraw organizacyjnych a 1507 prosił o porady dotyczące szczegułów technicznych
    ja proponuje udać się do kościoła w środku tygodnia mniej więcej w godzinach odbywania się przyszłej komunii i popstrykać trochę fotek.
    potem tylko się modlić o podobne warunki pogodowe tzn. światło
    Mnie też to czeka i na tą okoliczność zamierzam kupić 70-300 i 580 (mam dobrą okazję wydać trochę pieniędzy bez trzasków ze strony ładniejszej połowy )
    jak myślicie czy to 70-300 da rade z lampą i 40d we w miare jasnym kościele?
    sorry za dołączenie się do postu
    Ja bym podkręcił trochę ISO (napisz jaki masz aparat i obiektyw(y)
    Ostatnio edytowane przez drakon ; 17-03-2008 o 21:26
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

70-200 2.8 L daje radę z 580 II EX w 40D

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów