Witam,
Czy jest możliwość jednoczesnego zablokowania AF i pomiaru światła za pomocą wciśnięcia spustu migawki do połowy w C 40D![]()
Witam,
Czy jest możliwość jednoczesnego zablokowania AF i pomiaru światła za pomocą wciśnięcia spustu migawki do połowy w C 40D![]()
Przy ustawieniach fabrycznych i przy pomiarze matrycowym przecież tak jest. Nacisnięcie spustu migawki do połowy ustawia ostrość i blokuje ekspozycję. Schody zaczynają się gdy zmienisz pomiar światła na partial lub spot. W takim wypadku zostaje Tobie blokowaanie ekspozycji gwiazdką lub zmiana ustawień AF/AE w CFn.
Kurczę, nadal nie mogę tego skonfigurować.
Czy może mi ktoś pomóc i napisać po kolei gdzie, co i jak w menu zmienić żeby móc blokować pomiar światła po wciśnięciu spustu migawki do połowy przy punktowym pomiarze światła?
Ostatnio edytowane przez ::ART:: ; 13-03-2008 o 18:20
ART a możesz napisać po co Ci to blokowanie? Jak ustawisz w C.Fn. blokowanie ekspozycji to czy będziesz miał pomiar matrycowy, centralnie ważony czy punktowy to zawsze będziesz miał ten pomiar zblokowany. Do tego aby blokować w centralnie ważonym czy punktowym pomiarze światła służy przycisk na tylnej ściance z gwiazdką * .
Samo blokowanie pomiaru światła bez automatycznego ustawienia ostrości właściwie nie jest przydatne.
Mnie zależy na tym aby wyeliminować dodatkowe wciskanie guzika oznaczonego gwiazdką znajdującego się na tylnej ściance aparatu.
Chcę ustawiać ostrość i pomiar światłą (jednocześnie blokując pomiar światła) przez wciśnięcie spustu migawki do połowy aby potem móc przekadrować bez zmiany czasu naświetlania i na końcu wykonać zdjęcie.
Czy w ogóle da się tak skonfigurować aparat.
tryb M i ustawiasz gdzie chcesz miec pomiar-korekta,przekadrowanie i pstryk(gwiazdka nawet chyba nie dziala w manualu...?)
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
ART no to napiszę Ci tak. Robiłem kiedyś zdjęcia w trybie Av i tylko pomiar światła matrycowy, wydawało mi się że wszystko jest ok - to było za czasów analoga Eos 30. Później przesiadłem się na swoją pierwszą cyfrową lustrzankę jaką był Nikon D70s ze względu na brak funduszy aby zakupić Canona 20D. W Nikonie bez względu jaki masz pomiar światła ustawiony blokowanie ekspozycji odbywa się przez wciśnięcie guzika z gwiazdką albo zmiana w C.Fn. I co się okazuje? Otwarło mi to oczy. Powróciwszy zpowrotem do Canona zacząłem się wkurzać na to właśnie blokowanie ekspozycji w pomiarze matrycowym jak robiłem zdjęcia na Av więc zazwyczaj go nie używałem. W końcu przeszedłem na robienie zdjęć tylko na M i tak mi jest dobrze. Chodzi o to że aparat mierzy z całej sceny ilość światła i ustawia np. czas do zadanej wartości przysłony. Jeżeli teraz ekspozycja została zblokowana i nastąpiło przekadrowanie to dla tej nowej sceny nie została poprawnie obliczona wartość ekspozycji przez co zdjęcie wyjdzie źle naświetlone (albo prześwietlone gdy będzie tam więcej światła niż tam gdzie ekspozycja była blokowana, albo niedoświetlone).
Pisałeś o punktowym pomiarze światła, wyobraź sobie że robisz zdjęcie gdzie występuje jakiś obszar nieco mocniej oświetlony, aby go nie prześwietlić mierzysz właśnie w tym miejscu światło blokujesz ekspozycję, przekadrowujesz, ustawiasz ostrość na tym co Cię interesuje i robisz zdjęcie. W efekcie otrzymujesz zdjęcie z punktem ostrości tam gdzie chciałeś i nie prześwietlonym w jaśniejszych jego partiach. Co by było gdybyś zblokował ekspozycję wraz z ostrością i przekadrował?
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I tu moim zdaniem się mylisz.
Ostatnio edytowane przez Kabu ; 13-03-2008 o 22:05 Powód: Automerged Doublepost
Niezaprzeczalnie masz racje w tym co napisałeś i sam czasami dokładnie tak robię.
Częściej jednak pomiar światła i ustawienie AF zbiega się w jednym punkcie i w takiej sytuacji chciałbym mieć jednocześnie za pomocą spustu migawki zablokowany AF i pomiar światłą, tak jak to ma miejsce w pomiarze wielosegmentowym. Czy jest to możliwe w pomiarze punktowym (i każdym innym nie wielosegmentowym)?
Ostatnio edytowane przez ::ART:: ; 13-03-2008 o 23:44