Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Konica vx super 200/36 za 4,50 warto ???

Dopiero zaczyna

Question Konica vx super 200/36 za 4,50 warto ???

Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie negatywu Konica VX 200 SUPER. Ktoś coś wie o tym filmie ? Mogę kupić po 4,50 za rolkę z opakowania zbiorczego (data ważności 04/2009. Posiadam Canon eos 300. Fotografuję do albumu rodzinnego. Cena wydaje mi się dość atrakcyjna. Jednak wywoluje w raczej porządnym labie (nie rosman czy coś w tym stylu) i jak wydaję 30 zeta za wywolanie i odbitki to glupio by to zepsuć jezeli to slaby negatyw. Do tej pory focilem glównie na superia X-Tra 400, Fuji Reala, czy PRO 400H (trochę drogi jak na moją kieszeń). Wiem że nie można porównywać np. malucha do merca, no ale mam dylemat czy kupić czy nie ??? Nie ma cyfry ale male dziecko ), więc wiecie z kilku zdjęć jedno wyjdzie super bo za "obiektem trudno nadążyć". A chcialbym aby pamiątka byla. Więc odwieczny kompromis jakość a cena.
    Wiem że byl test tego nagatywu w fotokurierze 05/2003 (może ktoś ma i móglby mi przeskanować na maila ???) ale niestety nigdzie nie mogę się dokopać do tego artykulu.

Chętnie poznam opinie innych

Pozdrawiam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli:
    - materiał nie jest zleżały (a raczej nie jest skoro ma jeszcze ponad rok teoretycznej przydatności do użycia)
    - nie był źle przechowywany
    - jest to to materiał firmowany logo Konica a nie Konica-Minolta
    - nie zamierzasz go skanować, z przeznaczeniem do dużych rozdzielczości
    - chcesz go używać do typowo pamiątkowych fotek
    to warto
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na rolkach jest 200VX SUPER i ....KONICA MINOLTA. To różnica na jakości że jest nie jest firmowany na przez samą KONICĘ ???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fotofather Zobacz posta
    Na rolkach jest 200VX SUPER i ....KONICA MINOLTA. To różnica na jakości że nie jest firmowany przez samą KONICĘ ???
    Mala poprawka bo się zakalapućkalem
    Ostatnio edytowane przez fotofather ; 20-02-2008 o 09:06 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak i to duża. Kiedyś Konica VX 200 była nienajgorszym amatorskim materiałem, nawet zeskanować w miarę sensownie się ją dało (z przeznaczeniem na 800-tkę do netu itp), ale tego co pojawiło się na rynku jako Konica-Minolta VX 200 przyzwoitym negatywem nazwać już nie można (nie te kolory, większe ziarno).

Dopiero zaczyna

Smile Podziękowanie

Wielkie dzięki za wyjaśnienie niuansów.

POzdrawiam

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotofather Zobacz posta
    Wiem że byl test tego nagatywu w fotokurierze 05/2003 (może ktoś ma i móglby mi przeskanować na maila ???) ale niestety nigdzie nie mogę się dokopać do tego artykulu.
    ja również chętnie poczytałbym owy artuykuł zwłaszcza że w lodówce leżą 3 nieużywane jeszcze puszko owego negatywu.. :]
    jak ktoś ma albo znajdzie to prosiłbym o linka lub coś w tym rodzaju

robiłem na tej knice przez ponad 2 lata zenitem i jak dla mnie jest ok - trudno mi jednak powiedzieć cośszczegółowego bo często jakość była tracona na słabym skanerze ew. przygodach z samym zenitem.. :]

ale zrobiłem kiedyś jedną serię na negatywie (uwaga!) firmy '1' (carrefour) i.. wyszło super świetne kolory przede wszystkim

in film we trust

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Markety i sieci handlowe sprzedają pod swoimi markami negatywy znanych producentów. Twój "1" mógł być np materiałem Konica lub Kodak, tyle że w innym pudełku :-)

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Markety i sieci handlowe sprzedają pod swoimi markami negatywy znanych producentów. Twój "1" mógł być np materiałem Konica lub Kodak, tyle że w innym pudełku :-)
    doskonale o tym wiem ale do dzisiaj się nie dopatrzyłem co dokładnie było w srodku

wiem tylko że dla rossmana klisze robi agfa [przynajmniej robiła jeszcze jakieś pół roku temu gdy byłem ostatnio w rossmanie ;]

in film we trust

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Test dotyczy Negatywów Konica Color VX 100, 200, 400 Super a nie "KONICA MINOLTA" bo to jednak różnica jak się niedawno dowiedzialem
    Niestety nic nie znalazlem za wyjątkiem aukcji calego rocznika na allegro.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów