Przeczytałem cały wątek, tochę rozjaśnił mi zagadnienie przed podjęciem decyzji czy kupić kalibrator czy zlecić profesjonalną usługę kalibracji choć nie przekonał mnie jeszcze którą opcję wybrać. Teraz krótko w czym rzecz.
Mam sporo zdjęć czarno-białych filmów 6x9 zeskanowanych na skanerze bębnowym, które będę obrabiał na swym Eizo S1932, zależy mi więc na jak najlepszym oddaniu przez monitor szarości, czerni, bieli, szczegółach w cieniach, rozpiętości tonalnej, słowem wszystkiego co istotne dla czarno-białych zdjęć, zależy mi tym samym na skalibrowaniu mojego monitora czujnikiem który wyciągnie z niego cały potencjał wyciagając te wartości do najlepszego poziomu. Już wiem, że sprzętowo nie da się S1932 skalibrować poza Spyderem 3 Pro (jesli dobrze zrozumiałem), oznacza to w przypadku wyboru opcji zakupu kalibratora najlepszy wybór zgodnie z potwierdzanym tu przez wszystkie osoby twierdzeniem, że kalibracja sprzętowa daje znacznie lepszą kalibrację od programowej. Wiem, że i1 Display Pro wykonuje znakomitą kalibrację programową przy pewnym pogrzebaniu w ustawieniach, ale jeśli dobrze zrozumiałem, jednak kalibracja sprzętowa jest lepszą metodą.
Moje pytania. Biorąc pod uwagę moje preferencje:
1). Czy zakup Spydera 3 Pro (mogę mieć też dostęp do Spydera 3 Elite) będzie lepszym wyborem od i1 Display Pro?
2). Jeśli tak to z jakim softem połączyć Spydera 3 Pro? Jeśli jednak postawić na i1 Display Pro to z jakim softem? (mój to oczywiście Eizo)
3). Czy dla osiagnięcia najlepszych rezultatów lepiej będzie jednak zlecić kalibrację profesjonaliście na profesjonalnym kalibratorze (zakładam - może będnie - że zawodowcy kalibrują kalibratorami z wyższej półki a nie kalibratorami za 8000-1500zł)? Jeśli warto - co ile minimum miesięcy powinienem powtórzyć kalibrację S1932?