Ok, nabyłem EyeOneDisplay, monitorki oprofilowane, różnica jest wyraźna (na plus), a teraz próbuję dokładnie zrozumieć, co zrobiłemI im więcej czytam, tym mam większy mętlik w głowie, zwłaszcza jeśli chodzi o tytułową gammę.
Tytułem wstępu - kiedyś myślałem, że gamma jest wynikiem działania kineskopów CRT (nieliniowa zależność natężenia światła od przyłożonego napięcia), a korekcja gamma ma na celu kompensację nieliniowości, czyli inaczej mówiąc, osiągnięcie na wyjściu gamma=1.
Chyba jednak tak nie jest, bo przecież kalibruje się monitory do gamma rożnego od 1, zwykle 2.2. A to oznacza, że na wyjściu układu wizyjnego dążymy do świadomego osiągnięcia pewnej ustandaryzowanej nieliniowości. Dobrze myślę? (nieco inaczej zadane pytanie - czy całkowita systemowa gamma po kalibracji jest równa właśnie 2.2, czy też jednak 1)?
Jeśli tak, to wprowadzona właśnie nieliniowość powinna być gdzieś skompensowana. I teraz, w którym miejscu następuje ta kompensacja?
Jeśli dobrze się domyślam, to wydaje mi się, że załatwia to się poprzez odpowiednie kodowanie wartości luminancji. Czyli np. dla kodowania 8-bitowego, wartości z zakresu L=0-255 nie dają wyjściu napięcia V=L*V0, a raczej V=( (L/255)^(1/2.2) )*255*V0 ?
Przyjęcie takiego wytłumaczenia pozwala mi zrozumieć wszelkie kwestie dotyczące liniowości matrycy (czyli czemu równać histogram do prawej itp.).
Pojawia się jednak kolejny dylemat - gdzie ustalona jest gamma z jaką koduje się poziomy luminancji? Czy jest to cecha przyjętej przestrzeni kolorów (tzn. przyjęte jest, że sRGB i AdobeRGB kodują poziomy z gamma = 1/2.2)?
Z góry dzięki za odpowiedzi, myślę, że przydadzą sie nie tylko mi, bo jak rozmawiałem ze znajomymi, to okazało się, że mamy podobne wątpliwości![]()