Można TU ściągnąć i potestować czy ten plik jest coś wart.
Można TU ściągnąć i potestować czy ten plik jest coś wart.
No ale chyba profil powinien być do konkretnego papieru. Do jakiego jest ten?
Panowie czy ten profil będzie pasował do CP 510 ?? Spotkałem się z wypowiedziami że drukują z 720 identycznie i nawet materiały exploatacyjne te same zamienników nie robia papiery też oryginalne więc chyba powinien pasować dobrze myśle ?? Ewentualnie ma ktoś peny 100 procentowy dobry profil do 510 siątki bo początkowa wypowiedz autora tematu nie jest jakaś taka pewna ....
Koledzy mam Selphy 760 i zdjęcia wychodzą z niej inne niż sa na ekranie, mniej kontrastowe i takie trochę wyblakłe. Ma ktoś może profil ICC do tej drukarki żeby to lepiej wyglądało.
Co ewentualnie trzeba zrobić, czy jakaś kalibracja, gdzie i jak można to zrobić w warunkach domowych i na potrzeby domowe.
Z góry dzieki za informacje
Pozdrawiam
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
ja mam CP 510 i po poprawnej regulacji monitora zdjęcia wychodzą idealnie tak jak na monitorze a co do jakosci są nieporownywalnie lepsze niż z atramentówki. Dodam że mam zrobiony profil pod moją cp 510 i nie drukuje przy jego urzyciu bo różne chocki klocki mi z nim wychodziły.
Powinieneś użyć softproofingu z zapiętym profilem drukarki - View>Proof Setup>Device to simulate: profil drukarki, Rendering Intent: Perceptual, Simulate Paper Color.
Drukując w oknie dialogowym musisz wybrać "Photoshop Manages Colors", Printer Profile: profi drukarki, oraz Rendering Intent: Perceptual.
Jeśli te proste zabiegi nie pomogą, to trzeba skalibrować monitor, oprofilować drukarkę i przyjrzeć się światłu oświetlającemu odbitkę.
To, co można zrobić samemu opisane jest tutaj:
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=89
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90
Jeśli wszelkie inne opcje zawiodą, daj znać - mam spektrofotometr i1pro i nie zawaham się go użyć![]()
Czornyj , tak na szybko to nic nie zrozumiałem :-). W temacie drukowania na potrzeby wlasne dopiero startuje. Przedstawię co i jak : Monitor oczywiście nie skalibrowany, mam w tej chwili Samsunga SyncMaster 920N , ma jakieś 2 lata. Planuje wymianę , ale nie wiem co za ok. 1000zł można sensownego kupić. Drukuje sobie po prostu za pomocą sterowników drukarki z Photoshop Elements 7.0 (wersja testowa EN), polska już zamówiłem. Jestem total amator, zdjęcia robię na potrzeby własne. Oczywiście fajnie by było wiedziec to wszystko o czym piszesz/piszecie, ale to zajmie trochę czasu. Dzisiaj dostałem od Gietrzy profil ICC do jego drukarki , ustawiłem w właściwościach wydruku drukarki aby korzystał z tego profilu i jak dzieci w końcu usną to będę testował. Może to cos da, jeżeli nie to będę musiał z tydzień poświecić na zdobycie podstawowej wiedzy i próbować dalej. Poczytam także na temat kalibracji monitora i spróbują go dobrze ustawić. Niestety po szybkim przeglądnięciu menu, nie ustawia sie w nim barwy w cyfrach tylko jak worm, cold i normal, nie wiem jakim wartością one odpowiadają i tak dalej (ustawione mam na normal)
Tak czy inaczej dzieki serdeczne i jak by ktos mógl to wyjaśnic co napisał Czornyj po naszemu total laikowi to myśle że wielu by pomógł ;-).
Pozdrawiam
Paweł
EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX