Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Czy fotografia przyrodnicza jest sztuką itp. dywagacje

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Ale ja naprawde jestem pod wrazeniem, ktore nieco mnie i przybija, i uwzniosla :rolleyes:
    No to ja się przyczepię
    Również jestem pod wrażeniem perfekcji technicznej zdjęć. Jak i związanej z tym faktem wiedzy, doświadczenia i cierpliwości Snowboardera. Wiem coś o tym, bo nie raz próbowałem, z mizernym skądinąd skutkiem, ustrzelić fotkę jakiegoś koziołka lub innej poruszającej się dla mnie o wiele zbyt szybko, ptaszyny
    Jednak pomimo tego wszystkiego, nie jestem wielkim fanem tzw. fotografii przyrodniczej. Dla mnie bowiem w fotografii ważniejszy jest element artyzmu od wszystkich pozostałych, a o ten w fotografii przyrodniczej niezwykle trudno. I to wcale nie z winy fotografika, ale bardziej z samej zasady. Wyjątkiem potwierdzającym regułę, który akurat w tej chwili przychodzi mi do głowy jest słynne zdjęcie "Szkoła zabijania" Gudzowatego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    No to ja się przyczepię
    Również jestem pod wrażeniem perfekcji technicznej zdjęć. Jak i związanej z tym faktem wiedzy, doświadczenia i cierpliwości Snowboardera. Wiem coś o tym, bo nie raz próbowałem, z mizernym skądinąd skutkiem, ustrzelić fotkę jakiegoś koziołka lub innej poruszającej się dla mnie o wiele zbyt szybko, ptaszyny
    Jednak pomimo tego wszystkiego, nie jestem wielkim fanem tzw. fotografii przyrodniczej. Dla mnie bowiem w fotografii ważniejszy jest element artyzmu od wszystkich pozostałych, a o ten w fotografii przyrodniczej niezwykle trudno. I to wcale nie z winy fotografika, ale bardziej z samej zasady. Wyjątkiem potwierdzającym regułę, który akurat w tej chwili przychodzi mi do głowy jest słynne zdjęcie "Szkoła zabijania" Gudzowatego.
    Ciekawa opinia.
    Wydaje mi sie, ze po prostu temat cie nie interesuje i nie masz pasji potrzebnej do rozwijania go.
    Co do artyzmu, to tu sie z toba kompletnie nie zgadzam.
    Powiedz w czym ta np fotografia:
    http://www.wildlifeland.com/Canon20d...ures/Seal.html
    jest mniej artystyczna od ustawionej w przygotowanym otoczeniu nagiej pani?
    Moim zdaniem tym, ze to zdjecie foki jest "ustawione" przez nature, a ja akurat mialem szczescie
    znalezc sie tam, gdy to natura bawila sie w artyste.
    Moim zdaniem artyzm tworzony jest przez wiele elementow, sporo z nich mam okazje cwiczyc
    i zmagac sie z nimi przy okazji fotografowania przyrody.
    Najwazniejsze dla mnie to swiatlo, swiatlo, swiatlo i kompozycja
    I naprawde dokladnie te same elementy tworza tzw. artystyczne zdjecia w innych dziedzinach fotografii.
    O tyle to latwiejsze, ze w wiekszosci tych innych sytuacji masz wieksza kontrole nad caloscia.
    Jak dla mnie wiekszosc tych "artystycznych" zdjec o ktorych ty pewnie myslisz, o wiele predzej
    obije sie o kicz i tandete niz dobre zdjecia przyrodnicze. To nie znaczy, ze moje so dobre, staram sie,
    by takie byly, ale daleko mi jeszcze do tego.
    Tylko czasem moze cos mi sie uda stworzyc artystycznego...
    Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 26-04-2005 o 17:25

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Ciekawa opinia.
    Powiedz w czym ta np fotografia:
    http://www.wildlifeland.com/Canon20d...ures/Seal.html
    jest mniej artystyczna od ustawionej w przygotowanym otoczeniu nagiej pani?
    Moim zdaniem tym, ze to zdjecie foki jest "ustawione" przez nature, a ja akurat mialem szczescie
    znalezc sie tam, gdy to natura bawila sie w artyste.
    Ciekawe pytanie
    Czyżbym kiedykolwiek dawał Ci dowody na to, że w fotografii rajcują mnie wyłącznie gołe baby?
    Jeśli już prawimy sobie złosliwości to odpowiem Ci tak. Zbyt wiele widziałem i czytałem poradników nt. tego co uważa się za fotografię przyrodniczą, aby zawsze wierzyć w "magicznę rękę natury". I tak:
    a) instrukcje budowania specjalnych akwariów dla fotografii podwodnej,
    b) instrukcje zdalnego wyzwalania drogą radiową aparatu umieszczonego tuż przy ptasim gnieździe,
    c) instrukcje automatycznego wyzwalania migawki aparatu detektorem ruchu,
    a nawet, o zgrozo
    d) specjalne hodowle w których "od dziecka" przebywają ze sobą dzikie koty (lwy, pantery, itp.) wraz ze zwierzyną na którą w naturze polują. A to w celu przyzwyczajenia ich do siebie i stworzenia z nich idealnych statystów do filmów i zdjęć przyrodniczych
    Powiedz mi proszę, ile Twoim zdaniem jest artyzmu w doskonałym technicznie i kompozycyjnie (to ta magiczna ręka matki natury ) zdjęciu będącym jednym z serii kilkuset zdjęć wyzwolonych automatycznie przez detektor ruchu?
    Moim zdaniem zero.
    Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Moim zdaniem artyzm tworzony jest przez wiele elementow, sporo z nich mam okazje cwiczyc
    i zmagac sie z nimi przy okazji fotografowania przyrody.
    Najwazniejsze dla mnie to swiatlo, swiatlo, swiatlo i kompozycja
    I naprawde dokladnie te same elementy tworza tzw. artystyczne zdjecia w innych dziedzinach fotografii.
    No to się różnimy w opinii (ale to przecież nic złego na Boga!), bo moim zdaniem najważniejszy jest pomysł. Oczywiście częstokroć zdarza się tak, że pomysł rodzi się w momencie naciśnięcia migawki, ale to on własnie jest źródłem sukcesu. Masz wystarczająco duże doświadczenie w oglądaniu wystaw i albumów, abyś musiał potwierdzić to co napiszę w tym miejscu - są zdjęcia kiepskie technicznie, a nawet i przeczące zasadom poprawnej kompozycji, ale takie obok których nie możesz przejść bez zatrzymania się i choć chwili refleksji. A obok tego tysiące, setki tysięcy zdjęć poprawnych kompozycyjnie i idealnych technicznie, które nie robią na oglądającym żadnego wrażenia. Nie bierz tego do siebie - wystarczy otworzyć typowy amerykański magazyn fotograficzny
    Jeszcze raz odniosę się do tego zdjęcia Gudzowatego Szkoła zabijania. Jeśli nawet było ono reżyserowane, czego przecież nie mogę wykluczyć, to w tym zdjęciu widać pomysł, a co więcej drzemie w nim idea. Ani jednego ani drugiego nie widzę w tysiącach zdjęć ptaków, lub samolotów, których pełno na różnych stronach internetowych.
    I to jest moje pięć eurocentów. Z czym oczywiście masz prawo się nie zgodzić, ale co nie musi oznaczać, że nie możemy szanować zdania adwersarza.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Widzę że snowboarder to taki drugi Artur Tabor .....pięknie focisz .Jestem na tak.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy tu nie ma artyzmu ?
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...ny&zdjecie=511
    ....jak dla mnie jest ...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yarqman
    Czy tu nie ma artyzmu ?
    Dla mnie tez jest. Problem jest w tym, ze ktos kto nie 'uprawia' fotografii przyrodniczej, nie chodzi po lasach, lakach i nie wie ile trudu i poswiecenia to kosztuje po prostu nie potrafi tego docenic i taka fotografia bedzie dla niego obojetna Troszke uogolnilem ale najczesniej tak to wlasnie wyglada.

snowboarder, bardzo podobaja mi sie Twoje zdjecia

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yarqman
    Czy tu nie ma artyzmu ?
    A TUTAJ jest IMHO zdecydowanie wiecej

Wracajac do tematu - zdjecia ekstra, technicznie super... tylko dlaczego tak monotematycznie? Czyzby w USA fruwaly tylko czaple, mewy, pelikany i kormorany? ;-)

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Dla mnie tez jest. Problem jest w tym, ze ktos kto nie 'uprawia' fotografii przyrodniczej, nie chodzi po lasach, lakach i nie wie ile trudu i poswiecenia to kosztuje po prostu nie potrafi tego docenic i taka fotografia bedzie dla niego obojetna :
    Przez skórę wyczuwam, że to wycieczka pod moim adresem Po pierwsze więc, skąd wiesz ile chodzę po lesie? A po drugie wreszcie i najważniejsze, co to ma do rzeczy? Dla przykładu - czyżbym doceniając wysiłek realizatorów filmu Titanic nie miał prawa uważać, że pod względem artystycznym jest to typowy bubel w hollywoodzkim wydaniu?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hep, skoro już zeszło na artyzm... Jurek, przytaczas przykłady ustawianych scen, budowanych akwariów, tresowanych zwierząt.. Ale w ten sposób to można równie dobrze powiedzieć, że dowolny 'studio setup', wszystkie te lampy, dyfuzory, ekrany, rekwizyty, że już nie wspomnę o (tfu tfu) upaskudzaniu modelek różnymi maziami... to też nie ma nic wspólnego ze sztuką.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ... Jurek, przytaczas przykłady ustawianych scen, budowanych akwariów, tresowanych zwierząt.. Ale w ten sposób to można równie dobrze powiedzieć, że dowolny 'studio setup', wszystkie te lampy, dyfuzory, ekrany, rekwizyty, że już nie wspomnę o (tfu tfu) upaskudzaniu modelek różnymi maziami... to też nie ma nic wspólnego ze sztuką.
    Chyba nie do końca uważnie przeczytałeś moje wypociny Wróć proszę do wątku o Gudzowatym...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów