Na moje amatorskie oko - w pierwszych trzech słaba ostrość, nieciekawe tło i światło niezachwycające. Ostatnie ciekawe, ładna kompozycja, ale za blisko grafiki.
Na moje amatorskie oko - w pierwszych trzech słaba ostrość, nieciekawe tło i światło niezachwycające. Ostatnie ciekawe, ładna kompozycja, ale za blisko grafiki.
W pierwszym i trzecim i jest imo tak ostro oraz tam ostro gdzie trzeba, fakt głębia ostrości jest malutka ale fizyki nie ominę. W drugim niestety czułek ostrzejszy niż główka.
Będę wdzięczny za rozwinięcie tej myśli - może jakoś zmodyfikuje dyfuzor, może z nową lampą uda mi się lepiej popracować nad doświetlaniem.
a mnie sie wydaje ze mrówki żyją w lesie a nie na kartce papieru i dobrze byłoby je tam fotografować, nie będzie sztucznie
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
A jak Ty sobie radzisz z cieniami, oświetleniem przy zdjęciach makro obiektów tej wielkości? Może masz jakieś swoje przykładowe zdjęcia efektów?
Zależy jaki gatunek ten akurat nie występuje w lasach na kartkach pewnie też nie za często ma możliwość pozować - jeśli boisz się o to, że mrówę wysiedliłem z jej środowiska to zapewniam, że zdjęcie zostało wykonane w naturze bez przenoszenia jej.Zamieszczone przez Adso
W ogóle sobie nie radzę. Mam za słaby wzrok na to, żeby takie małe rzeczy fotografować. Piszę jak widz, jak odbiorca Twojej sztuki, nie jak fachowiec. Mogę więc powiedzieć patrząc na gotowe zdjęcie, co widzę i jak to odbieram - monitor mam blisko oczu i duży Więc o praktyczne porady musiałbyś zapytać jakiegoś praktyka. W pejzażu, to bym Ci coś doradziła bardziej praktycznie, a tak - musisz sie zadowolić opinią zwykłego widza
dla mnie zdjęcia są bardzo fajne...
technicznie dużo lepsze od moich
ps. ewę o zdjęcia nie proś, bo Cię zaatakują
20D + 40D + Canon kit 18-55 + +Canon 10-22 + Canon 70-200 2.8 L IS + Canon 100mm Macro + ruski 50mm z mieszkiem + statyw manfrotto
hej MAck wszystkich nie zadowolisz nie przejmój się ja mam obiektyw do makro i jeszcze nie udało mi się zrobić takich fajnych fotek jak twoje , pozowały mi mszyce z kwiatków na balkonie i nic z tego nie wyszło, mnie się podobają twoje stworki zwłaszcza 1 i 4
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
1 i 4 rewelacyjne.
2 i 3 trochę za bardzo mrowa sie zlewa z tłem.