Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Różnice w obiektywach serii L ???

Domyślnie Różnice w obiektywach serii L ???

Witam
    Ostatnio przymierzam się do kupienia obiektywu z górnej pułki oczywiście mowa tutaj o obiektywie serii L i z związku z planowanym kupnem mam kilka pytań na które ktoś może potrafi udzielić odpowiedzi

1. na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując obiektyw tej klasy nowy lub używany i jak ewentualnie taki test łatwo przeprowadzić w sklepie lub komisie

Mając mało zasobny portfel pomyślałem nie o
    EF 24-70 mm f/2.8L USM a o starszym bracie podobno równie świetnym 28-70 mm f:2.8 L USM każdy rozumie ze te obiektywy różnią się ogniskową ale i tu nasuwa się pytanie
    2. czym jeszcze te obiektywy się różnią testy Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM bez problemów można znaleźć w Internecie tak dla przykładu
    http://www.optyczne.pl/97.1-Test_obi..._2.8L_USM.html
    ale chciałbym wiedzieć jsak wygląda sprawa : Rozdzielczość obrazu, Aberracji chromatycznych, Dystorsji, Autofokusa w Canon 28-70 mm f:2.8 L USM

3. nie myślałem tylko o tym obiektywie chociaż ten zakres ogniskowych zamierzam w najbliższym czasie kupić myślę Tag że o innych ogniskowych takich jak:
    a) Canon 28-70 mm f:2.8 L USM vs Canon 24-70 mm f:2.8 L USM
    b) Canon 17-35 mm f:2.8 L USM vs Canon 16-35 mm f:2.8 L USM
    c) Canon 16-35mm f:2.8 L USM vs Canon 16-35 mm f:2.8 L II USM
    d) CANON EF 70-200 f:2.8 L USM vs Canon 70-200/2.8 L IS USM

jeśli ktoś może coś konkretnego napisać lub podać stronę z konkretnymi testami w języku polskim to naprawdę byłoby super bo wiem z doświadczenia ze ludzie bardzo często zastanawiają się nad tym jaki obiektyw kupić który model wybrać a w przypadku obiektywów z najwyższej pułki różnice w modelach to juz tysiące natomiast polska strona canona to po prostu Porażka lub jakiś dowcip którego ja chyba nie potrafię zrozumieć za dobry przykład tutaj można podać stronę sigmy http://www.sigma-foto.pl/index.php?o...=page&SubMenu=
    każdy obiektyw po polsku konkretnie i szczegółowo tego polska strona canona może tylko innym pozazdrościć!!!!

Domyślnie

Miałem nadzieje ze ktoś odpowie coś doradzi bo kupno obiektywu tusz tusz

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Kazdy Ci powie, ze najlepiej bedzie wybrac 16-35 II + 70-200/2.8 IS lub 24-70 + 70-200/2.8 IS (a jak nie jest Ci potrzebne swiatlo to 70-200/4 IS) w zaleznosci od Twoich preferencji. A na testy w przypadku tych szkiel nawet nie ma co patrzec, bo sa po prostu swietne. W koncu nie bez powodu wszyscy o nich marza, chyba ze juz ktos posiada
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KOKO74 Zobacz posta
    2. czym jeszcze te obiektywy się różnią testy Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM bez problemów można znaleźć w Internecie tak dla przykładu
    http://www.optyczne.pl/97.1-Test_obi..._2.8L_USM.html
    ale chciałbym wiedzieć jsak wygląda sprawa : Rozdzielczość obrazu, Aberracji chromatycznych, Dystorsji, Autofokusa w Canon 28-70 mm f:2.8 L USM
    Zobacz sobie na photozone, a opinie poczytaj na http://www.fredmiranda.com/reviews/ co prawda tylko po angielsku.
    Ostatnio edytowane przez Flowenol ; 01-01-2008 o 16:06
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Po pierwsze jakie masz body? Na cropie 28mm może być za wąski.
    Po drugie gdzie chcesz focić? W pomieszczeniach przy słabym oświetleniu wskazany jest jasny obiektyw czyli 2.8 lub nawet jaśniej.
    Dalej to pomyśl aby mieć jedną średnicę szkieł bo oszczędzasz na filtrach.
    IS bywa przydatny. Resztę informacji znajdziesz w miejscach, które wspomniał Flowenol.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Początki nałogu

Domyślnie

Koko74 Jeśli chodzi o 24-70L vs. 28-70L to trochę o tym chłopaki dyskutowali tu:
    http://www.canon-board.info/showthre...t=28-70%2F2.8l

Poza tym tutaj też jest co nieco na ten temat:
    http://www.fredmiranda.com/24-70/

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Domyślnie

Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi i dobre rady
    Jestem zdecydowany na ogniskową 24-70 wcześniej miałem sigme 28-70 i ten zakres ogniskowej mi najbardziej pasuje.
    Jestem zdecydowany na nowy obiektyw i tutaj pytanie mam nadzieje ze ktoś z większym doświadczeniem mi pomoże?
    Jak kupuje się elki czy w śród obiektywów tej klasy trzeba szukać jednego dobrego ostrego egzemplarza tak jak na przykład w tamronach czy elki to elki i bierzemy pierwszą z brzegu ?
    Jeśli nie to jak taki obiektyw sprawdzać ???
    Pozdrowienia dla wszystkich i dosiego roku !!!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jak to sprawdzić w slkepie ????????
    Ostatnio edytowane przez KOKO74 ; 02-01-2008 o 00:58 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

ja bralem w ciemno i jest ok..

Cytat Zamieszczone przez KOKO74 Zobacz posta
    jak to sprawdzić w slkepie ????????
    zrobic zdjecie i sprawdzic na ekraniku .. jesli Ci to nie pasuje to zrob kilka zdjec roznymi szklami - napisz sobie na kartce nr. seryjne szkiel odpowiednio do kolejnych zdjec, ocen w domu na kompie, wroc do sklepu i kup to szklo ktore TZ jest lepsze..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 02-01-2008 o 14:07

Uprawnienia umieszczania postów