Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Sprzedaż zdjęć na Allegro

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie Sprzedaż zdjęć na Allegro

Witam,

Zainteresowała mnie ostatnio kwestia sprzedaży zdjęć na Allegro. Banki zdjęć oferują grosze to pomyślałem może tą drogą sie uda na coś odłożyć. Jednak zastanawia mnie kwestia praw autorskich. Mówię cały czas o odbitkach na papierze. Jakie można stosować "zabezpieczenia" żeby choć w minimalnym stopniu ustrzec sie kradzieży. Znak wodny na całości fotki odpada

Wiadomo nie będę z każdym kupującym podpisywał umowy że zdjęcie wykorzystane będzie prywatnie itp...

Nie licze tu na jakieś mega zyski ale jak to sie mówi "każdy orze jak może"
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

no...żeby Cię tylko urząd skarbowy niezaorał na samym starcie
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    no...żeby Cię tylko urząd skarbowy niezaorał na samym starcie
    taka sama sytuacja jak na stockach, wszyscy sprzedają i siedzą cicho licząc nieopodatkowane dolary z Ameryki

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

sprzedawaj odbitki na jedwabiu, podobno tego skanowac sie nie da

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

wątpię aby ktokolwiek miał zamiar kupować fotki na allegro, a w dodatku opieczętowane znakiem wodnym etc.

Jak masz jakieś ciekawe zdjęcia to możesz robić plakaty, druki na płutnie dużego formatu etc.

taka sama sytuacja jak na stockach, wszyscy sprzedają i siedzą cicho licząc nieopodatkowane dolary z Ameryki
    tylko jest taka różnica, że us porządnie przetrzepuje większych sprzedawców na allegro...

Pozdr.
    Robert
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 30-12-2007 o 05:25
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    Nie wszyscy, fotografia nie jest moim głównym źródłem dochodu jednak z dochodu na stockach rozliczam się z US i zapewniam Cię, że takich jak ja jest zdecydowanie więcej.
    Smiena 8M

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    wątpię aby ktokolwiek miał zamiar kupować fotki na allegro, a w dodatku opieczętowane znakiem wodnym etc.

To tylko nam - fotografującym - tak sie wydaje. Strzelenie dobrego landszafta którego potem zawiesimy na ścianie nie stanowi problemu, ale ofertę kieruje wiadomo że nie do innych fotografujących. Z doświadczenia wiem że jest zapotrzebowanie. Nie wszyscy są na tyle inteligentni żeby kupować w bankach zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To typowy problem z serii "jednoczesnie zjesc ciastko i miec ciastko".

Po pierwsze jesli sprzedajesz zdjecie to rezygnujesz z praw majatkowych do niego (chyba ze umowa miedzy Toba a klientem mowi co innego). Jesli nie chcesz podpisywac umow to masz problem.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Dopiero zaczyna Awatar M.I.L.O.
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Po pierwsze jesli sprzedajesz zdjecie to rezygnujesz z praw majatkowych do niego (chyba ze umowa miedzy Toba a klientem mowi co innego).
    Wręcz odwrotnie. Jeśli umowa nie stanowi inaczej to użyczamy zdjęcie do jednokrotnej publikacji. Według mnie taką umową może być aukcja allegro, a więc nie potrzebujesz podpisywać odrębnych druków. Jeśli ktoś złamie warunki umowy to on ma problem, a nie Ty z udowodnieniem winy. Swoją drogą jeśli zamierzasz sprzedawać te zdjęcia i uczynić z nich regularne źródło dochodów to podpada to pod działalność gospodarczą.

Zablokowany

Domyślnie

Ale przepraszam, o co chodzi? Jakiego rodzaju zdjęcia zamierzasz sprzedawać przez allegro? Kto z webmasterów, wydawców gazet, czy innych papierowych tworów szuka zdjęcia na allegro? Nikt. Od tego są agencje. Świata nie zmienisz. Nie znam konsumenta fotografii, który szuka produkty po serwisach aukcyjnych.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów