Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon Eos 20D i problem z RAWami:(

Unhappy Canon Eos 20D i problem z RAWami:(

Przerzuciłem się z analoga(3000N), na cyfrę(20D) i mam problem z RAWami. Zainstalowałem cały ten syf który był na płytce "EOS DIGITAL Solution Disk Ver.9.1" Gdy podłącze aparat do komputera pliki RAW widać tylko w programie EOS Viewer Utility, ale nie można nic z nimi zrobić, to samo się tyczy JPG. Gdy kliknę na ikonkę aparatu i wybiorę "Otwórz" w folderach widać tylko pliki typu JPG. Nic więcej, nie ma RAWów, nie ma niczego Poniżej podam dwa linki jak mniej więcej to wygląda:

Jeżeli ktoś wie co jest grane i co zrobić, albo najlepiej zna jakiś link do instrukcji lub poradnika do tego programu to będę wdzięczny jeżeli podzieli się tą wiedzą I wolałbym jakieś rozwiązanie na które nie będę musiał wydawać pieniędzy, bo całe oszczędności wydałem właśnie na ten aparat
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

tak tam je widzisz ale wywołaj je np. w zoom brawserze lub DPP, poczytaj wątki o wywoływaniu RaW już było i napisz jaki "syf" zgrałeś z płyty bo na płycie na pewno jest wszystko
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Domyślnie

No ten syf to:
    EOS Viewer Utility 1.2.1
    Eos Capture 1.2.0
    PhotoStitch 3.1
    Twain Driver 5.5.0/5.4.1/5.3.1
    WIA Driver 5.5.0/5.4.1/5.3.1

Mógłbym jeszcze prosić o jakieś linki do tych tematów, bo dziś się zarejestrowałem i jeszcze się nie orientuje co gdzie jest Będę wdzięczny
    Pozdrawiam

Domyślnie

''pytanie o przerzucenie rawow z aparatu na kompa'' obcja szukaj ten wątek
    między innymi
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Podejrzewam że odpalisz rawy w Eos Capture 1.2.0

Domyślnie

na początku zawsze są problemy jeśli coś jest nowe, przeważnie winą obarczamy aparat oprogramowanie natomiast siebie nie zauważamy wogóle, nie jestem specem od RAW i programów do nich jest tu wielu kolegów polecających różne programy ja na razie używam tych które daje canon wraz z aparatem, były problemy ale podstawa to :
    najpierw wgrać całe oprogramowanie z płytek następnie je zainstalować
    a dopiero potem podłączyć aparat i zgrywać fotki nie odwrotnie, zgrywać najlepiej przez czytnik, w oprogramowaniu powinieneś miec DPP, zoom browsera one na początek naprawdę wystarczą,

Domyślnie

...ale przyznacie, ze "z dolaczonej plytki" instaluje sie masa niepotrzebnego softu. Ja np. mam sterowniki do aparatow, na ktore mowiac oglednie na razie mnie nie stac.
    Zoom browser-bardzo go poprawiono w ostatnich latach, ale to wciaz kobyla.
    Mam szczescie uzywac Adobe Bridge'a. Zoom browser zabijal mnie logika chocby przgladania plikow...
    ║ 50D i 30D + graty ║

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja instaluję tylko DPP i na chwilę EOS Utility co by moje nazwisko było zapisywane w exifie... Reszty nawet nie dotykam...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Już zrobiłem... wstyd się przyznać, ale wystarczyło w "Menu->Communication" zmienić z "Normal" na "PTP". Zamknijcie, albo usuńcie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

i po sprawie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów