Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Wątek: Statyw: Manfrotto, Velbon itd - wybór

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

niestety coś za coś, ciężki ale stabilny docenisz to w mniej spokojne dni
    Ja wole lekki
    każdy statyw ma haczyk na którym można zawiesić podczas pracy obciążenie
    (np torba foto ze sprzętem, siatka z kamieniem.....)
    Ciężar takiego układu duży i dodatkowo obniża się środek ciężkości

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czy ktos z Was chodzi np. po gorach ze statywem wazacym okolo 5 kg?
    ciezar za stabilnosc? czy moze macie 2 jeden lekki na wycieczki i 2 w "studio" lub plenery z samochodem, ja zastanawiam sie nad FT666 lub FT6605? czy ktos dotykal moze ten FT6605 i moze powiedziec jak jest ze stabilnoscia ww
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie Manfrotto 055XDB czy 055XB czy 055XPROB ??

Który z tych statywów wybrać, różnica w cenie nie jest wielka.
    Manfrotto 055XDB czy 055XB czy 055XPROB? Nie za bardzo rozumiem w czym tkwią różnice. Będę używał tego statywu do sesji we wnętrzach, do zdjęć nocnych (ulicznych), zdjęć gwiazd(nie astrofotografia tylko landszafty nocne). Obiektywy max 400mm także waga nie będzie przerażająca.
    pomóżcie wybrać.
    Ostatnio edytowane przez maxbmx ; 30-03-2008 o 23:04
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

055XDB ma zamiast zatrzasków na różkach, motylki do przykręcania
    055XB ma zatrzaski do blokowania wysunięcia nóżek
    055XPROB ma zatrzaski i dodatkowo można wystawić centralną kolumnę w poziomie
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    wszyscy chwalą sherpę, sam przymierzam się do niej, polecam wyszukiwarkę forumową, od niej też się dużo dowiesz :rolleyes:
    No to ja sie wyłamię z tych, co chwalą - jest okropny! Nie cierpię go! mam porównanie z manfrotto 055 - ziemia a niebo! Sherpa to chybotyw, każdy większy wiatr wprawia go w radosne drżenie, głowica beznadziejnie nieergonomiczna, w zasadzie wymagająca trzech rąk, nogi się blokują -o dziwo- jak zmarzną, a zaczepy na mrozie kruszą.
    Dobry statyw, ale do studio!

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czy ktos wedruje ze statywem wazacym okolo 5 kg???? czy taki statyw stabilny pewny to do studia i do samochodu????
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a co powiecie o tym statywie, moze ktos taki posiada, czy to dobry wybor?FT-6605 z glowica kulowa:

http://www.allegro.pl/item339235466_...do_makro_.html
    Ostatnio edytowane przez fmagik ; 09-04-2008 o 11:18 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Coś już napisał

Domyślnie w miarę stabilny ale jeszcze lekki statyw

Potrzebuje zakupic statyw do C 40d + C 17-55 (lub + C70-200 f/4 IS).
    Założenia sa takie (kompromisowe) aby był juz w miare stabilny, ale jeszcze stosunkowo lekki i mały (wygodny do noszenia).
    Wstepnie wybrałem 4 pozycje:
    1)Manfrotto DIGI 718B http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...tyw-DIGI718-B/
    2) Velbon Sherpa 600R
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sta.../sherpa-600-R/
    3) Slik PRO 330DX
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...330DX+glowica/
    4) Slik PRO 340DX
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...340DX+glowica/
    Mój wzrost to 186 cm, dlatego myslałem o statywie ok 160-170 cm wysokości.
    Kilka wątpliwości:
    - to 60 cm po złożeniu to troche dużo (tu przewaga 718 oraz 340)
    - czy jedna mała rączka jak w 718 to zbyt nieporeczne rozwiązanie???)

Moze ktos z Was użytkuje Manfrotto 718B lub pozostałe.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sherpa 600r jest bardzo lekka. Do noszenia zaleta, ale dla stabilności WADA i to poważna. Będziesz drżał jak powieje mocniej a ty będziesz daleko od zestawu

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Nie zgodzę się ze stwierdzeniem iż Sherpa 600R jest mało stabilna. Uważam iż przy odpowiedniej wysokości jest bardzo stabilny. Oczywiście przy pełnym rozłożeniu każdy, nawet najlepszy i najcięższy statyw będzie mało stabilny.

Statywu używam od 4 miesięcy. Jakość wykonania na najwyższym poziomie. W całości wykonany z aluminium (nie licząc zacisków oraz pokrętła regulacji wysokości kolumny). Waga ok. 2 kg, po złożeniu mierzy 65 cm..

Bardzo dużym plusem jest dołączony do zestawu porządny pokrowiec. Oczywiście statyw posiada głowicę 3D z uniwersalną szybkozłączką. Maksymale obciążenie deklarowane przez producenta to 4 kg. Nie sprawdzałem tego osobiście (maksymalne obciążenie jakie dźwigał to ok 1.5 kg.) ale patrząc na jego budowę, wielkość ta wydaje się być prawdziwa.

Kolejna zaleta to możliwość zrobienia tzw. pająka oraz założenie głowicy "do góry nogami" co bardzo przydaje się przy fotografiach makro. Możliwość blokady nóg w 3 pozycjach. Statyw posiada gumowe podkładki nóg. Co prawda nie ma możliwości ich wymiany na inne ale dobrze sprawdzają się w terenie. Trzpień głowicy składa się z dwóch części więc w razie potrzeby można go skrócić.

Do minusów można zaliczyć właśnie wyżej wspomniane plastikowe klamry blokady nóg oraz plastikowe pokrętło blokowania wysokości głowicy, jednakże jak narazie spisują się świetnie i mam nadzieję iż tak pozostanie.

Z tych 4 statywów które podałeś to właśnie Sherpa 600R jest najwyższy oraz posiada najmniejszą minimalną wysokość.

Koszt oscyluje w granicach 310-330 zł. Uważam iż statyw wart jest swojej ceny. Płacimy za jakość wykonania oraz za możliwości a nie tylko za firmę. Szczerze polecam, naprawdę udany zakup i dobra inwestycja.

Dokładne testy w/w statywu :

http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...herpa-600r.htm
    http://www.fotografuj.pl/Article/Sta...rpa_600R/id/12
    Ostatnio edytowane przez axk ; 24-04-2008 o 11:49
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

ErnestPierwszy
    Pojęcie "sherpa (600) jest bardzo lekka" jest względne. Jak wszystko na tym świecie.
    Ja używam w domu/studio itp Sherpy600r, ale kiedy lecę samolotem i dymam później ze sprzętem na wysokości 3 tys. metrów i więcej, to określenie "jest lekka" zaczyna ciążyć :-)
    Ja wiem - najpierw muszę rzucić palenie , ale i tak te 2kg mnie przygniatają. Wybrałem więc sobie na takie wyprawy mniejszą sherpę, niższą (nie boję się o stabilność) a do podwyższenia lub/i obciążenia jest wokół pod dostatkiem kamieni :wink:

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów