Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: CANON EF 75-300 mm f 4-5.6 III lub inny - pomoc w wyborze.

zbiq
    Guest

Domyślnie CANON EF 75-300 mm f 4-5.6 III lub inny - pomoc w wyborze.

Witam!
    Poszukuję jakiegoś taniego tele, w oko wpadł mi podany w temacie EF 75-300 mm. Czy warto zainwestować w ten obiektyw, czy może jednak coś innego? Proszę o pomoc w wyborze i ewentualne nowe możliwości w niskiej cenie. Czy do 700 zł znajdzie się coś lepszego? Obiektyw będzie używany z canonem 350D.

Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Tak i owszem znajdzie się. Tylko nie wiem czy chcesz używany. Bo jak tak to godnym polecenia jest albo 70-210 USM jest to prawie tak dobre szkiełko jak L. Następnym jest 100-300USM 4.5-5.6 Naprawdę ładne i solidne szkiełko polecam tylko mozebyć problem ze znalezieniem w tej cenie już bardziej 800zł ale warto dołożyć. Ewentualnie jeszcze pozostaje chwalona przez forumowiczów Sigma 70-300 ale wg. mnie jest to klasa niżej od tych dwóch poprzednich.

Uzależniony

Domyślnie

Oczywiscie warto, inwestycja ta przynosci zysk okolo 5% w skali roku, po czym mozna sprzedac ale dobrze poinformowane zrodla mowia ze najlepsza jest inwestycja na 3 lata wtedy po pierwszym roku mamy juz zysk 7,5% w skali roku a ostatni rok 10%.

Inne zrodla mowia ze okolo 15% inwestujacych ma niestety straty ale sa one niwielkie okokolo 1,5% rocznie.

5 letnia inwestycja przynosci natomiast mozliwosc dywidendy w postaci 18-55 mm koniki na miescie mowia ze bedzie to wersja IS

Niespotykana mozliwosc proponuje w tym roku admin grupy, do kazdej inwestycji gratisowo roczna mozliwosc skorzystania z opcji Szukaj - opcja wyszukuje najlepsze inwestycje na rynku w 0,04sek, no wi uzytkownicy maja miesiac gratis bez inwestycji wiec korzystaj

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

W tej cenie sa jeszcze:

Canon EF 90-300mm f/4.5-5.6 USM
    Test: http://www.optyczne.pl/61.1-Test_obi...SM_Wstęp.html
    Przykladowe zdjecia: http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_90-300_45u

Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO Macro
    Test: http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=12
    Przykladowe zdjecia: http://www.pbase.com/cameras/sigma/7...macro_super_ii

Za troche wieksze pieniadze jest jeszcze Canon 100-300 USM

Dalej ceny ida w gore.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Jedynym w miare rozsadnym rozwiazaniem to 100-300 jesli ci zalezy na tych 300mm, 90-300 tez jest bardzo podobny optycznie ale wykonczenie jego jest bardzo slabe ale jak ci to nie przeszkadza to bierz 90-300. Porownywalem oba pod wzgledem optyki - mozna powiedziec to samo...
    Aparat firmy Kanion

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Bo jak tak to godnym polecenia jest albo 70-210 USM jest to prawie tak dobre szkiełko jak L.
    Wprawdzie to "prawie" stanowi jednak dość wielką różnicę w porównaniu np. z 70-200/4L, to jednak mój używany, kupiony na brytyjskim e-bay'u 70-210 rozstał się ze mną za pośrednictwem Allegro za całkiem niebagatelną kwotę ok. 1.100 zł
    Zatem, to ciut wyższa półka cenowa od np. chwalonej tu Sigmy APO, którą to zupełnie nowiutką można nabyć za kwotę poniżej 900 zł.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wprawdzie to "prawie" stanowi jednak dość wielką różnicę w porównaniu np. z 70-200/4L, to jednak mój używany, kupiony na brytyjskim e-bay'u 70-210 rozstał się ze mną za pośrednictwem Allegro za całkiem niebagatelną kwotę ok. 1.100 zł

No i co byłeś nie zadowolony?? Dla mnie fajne szkiełko używałem i byłem zadowolony. A cena niezła ale teraz są tańsze. Sigma jest spoko ale o tym co wybierze musi zadecydować zbiq a jak na razie się nie odzywa...

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Byłem zadowolony, ale po nabyciu 70-200/4L IS straciłem do niego sentyment. A cena jest całkiem świeża, sprzedawałem na przełomie sierpnia i września tego roku. Grunt, to dobry opis i przykładowe zdjęcia.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbiq Zobacz posta
    Witam!
    Poszukuję jakiegoś taniego tele, w oko wpadł mi podany w temacie EF 75-300 mm. Czy warto zainwestować w ten obiektyw,
    Pozdrawiam!
    Obiektywu tego nie polecam. Miałem go przez krótki czas. O ile z analogiem spisywał się w miarę dobrze, to na cyfrze było już znacznie gorzej, zwłaszcza długi koniec (straszne mydło) .
    Pozdrawiam
    pozdrawiam

zbiq
    Guest

Domyślnie

Poczytałem Wasze wypowiedzi i podesłane testy... chyba jednak odpuszczę 75 - 300, nad którym myślałem na początku i zostają mi dwie opcje: Sigma 70 - 300 APO i Canon 90 - 300. Z kolei po przeczytaniu testów bardziej odpowiadałby mi Canon, tymbardziej, że jest z USMem. W teście canona przeczytałem też, że jakoś zdjęć canona maleje wraz z długością okresu użytkowania, co jest związane z luzami... czy jest to bardzo mocno zauważalne i czy występuję też w tym stopniu w sigmie?

Uprawnienia umieszczania postów