Strona 2 z 44 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Uzależniony

Domyślnie

Jak dwa posty wyżej. Prawo Prasowe określa zasady. To się nazywa "litera prawa". Określić "ducha prawa" jest znacznie trudniej. Nie ma recept. I jest jeszcze praktyka. Moim zdaniem najlepsza jest mieszanka arogancji, rzeczowości, asertywności i miłej spolegliwości. Czyli spokojnie i z przekonaniem, olewając doraźne reakcje, tłumaczysz, po co robisz zdjęcie, nie robiąc nikomu krzywdy i czemu Ci na nim tak bardzo zależy. Jeśli nie działa - cytujesz w/w prawo. Można nim trochę przestraszyć. Ale tylko trochę, bo może nie zostać zrozumiane. Bo ochroniarz jest zaprogramowany na "nie wolno" na zawsze. Bo tysiąc innych powodów. Wtedy kalkulujesz, czy masz przewagę fizyczną i czy opłaca się ją zademonstować i użyć. Chyba, że w gruncie rzeczy tak bardzo to Ci na tym zdjęciu nie zależy i chciałeś tylko udowodnić, że gościowi z aparatem nie można odmawiać, bo prawo itd... (jak wyżej). Albo kombinujesz nadal. Bo ci, którym na zdjęciach, a nie na udowadnianiu komukolwiek czegokolwiek, rzeczywiście zależy (bo im np. za to płacą) wcześniej czy póżniej (zazwyczaj wcześniej) robią te zdjęcia i już.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobra, czyli skrótem mówiąc nie ma zakazu fotografowania w miejscach publicznych oraz budynków prywatnych Z ZEWNĄTRZ. Wewnątrz budynków prywatnych należy już prosić o zgodę.

No to pozostaje jeszcze jedna kwestia, czy Policja ma prawo nam zabrać kartę pamięci lub aparat po wezwaniu przez nas w razie gdy ochrona wygląda groźnie lub przez ochronę?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Dobra, czyli skrótem mówiąc nie ma zakazu fotografowania w miejscach publicznych oraz budynków prywatnych Z ZEWNĄTRZ. Wewnątrz budynków prywatnych należy już prosić o zgodę.
    Żeby sprecyzować - np. sklep ogólne dostępny (np. przywoływane CH Janki) mieści się w definicji miejsca publicznego, budynek prywatny to np. dom mieszkalny a z obiektów handlowych np. Makro gdzie wejść można za specjalną kartą - czyli nie jest już miejscem publicznym bo nie każdy może wejść i żeby dostać kartę trzeba zgodzić się z regulaminem poprzez PODPISANIE go a tam może już być zakaz fotografowania - i wtedy będzie on WAŻNY - bo został zaakceptowany pisemnie. Regulamin wiszący na ścianie za drzwiami można zignorować bo nie masz obowiązku (czyt. żadna ustawa nie zmusza cię do czytania takich regulaminów) go znać i tym bardziej przestrzegać.

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    No to pozostaje jeszcze jedna kwestia, czy Policja ma prawo nam zabrać kartę pamięci lub aparat po wezwaniu przez nas w razie gdy ochrona wygląda groźnie lub przez ochronę?
    Policja zabrałaby Ci kartę?? a po co? żeby dostać w dupę od komendanta ??
    Jedyna możliwość żeby kartę zabrała Policja to taka że na zdjęciach mogłoby być zarejstrowane przestępstwo (i wtedy raczej poproszą) - inaczej to proszenie się o kłopty (tzn. nie mają podstawy prawnej - bo co - ochroniaż powiedział że "nie wolno" i to jest prawo) - jakby czasem chcieli to żądasz protokołu z podanym powoden zatrzymania karty/filmu (powód to konkretny paragraf) i do protokołu oświadczasz że jest to nośnik cyfrowy u jak bardzo chcą to skopiujesz im zawartość karty, oraz że od razu wnosisz skargę na jego czynności do Komendanta Wojewódzkiego Policji - na takie coś żaden policjant (zwłaszcza na żądanie ciecia z ochrony) bez dobrej podstawy prawnej nazwe nie pomyśli żeby coś ci zabrać.. Poza tym do protokołu możesz zarządać zabezpieczenia nośnika przed ewentualnym nagraniem czegoś NA kartę (czyli zaplombowango pudełka) i skopiowania zawartości w obecności ich informatyka np. na płytę - itd. ręczę ci że żaden policjant nie mając nic konkretnego w zanadrzu nie odważy się na takie coś..
    Piszę to nie od tak sobie tylko rozmawiałem wczoraj ze znajomymi policjantami z Komendy Wojeódzkiej i siostrą która też jest policjantką..

Pozdrawiam
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pozdrowienia dla Siostry

Domyślnie

arturs/"Żeby sprecyzować - np. sklep ogólne dostępny (np. przywoływane CH Janki) mieści się w definicji miejsca publicznego"

Masz jakieś konkrety na poparcie tej tezy? Bo z tego co ja słyszałem, to niestety ale CH są wyjątkiem od reguły.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    arturs/"Żeby sprecyzować - np. sklep ogólne dostępny (np. przywoływane CH Janki) mieści się w definicji miejsca publicznego"

Masz jakieś konkrety na poparcie tej tezy? Bo z tego co ja słyszałem, to niestety ale CH są wyjątkiem od reguły.
    Konkrety napisałem wyżej - CH/sklep jest miejscem publicznym ogólnodostepnym a nie prywatnym (z definicji z ograniczonym dostepem) - każdy może tam wejść bez spełnienia dodatkowych warunków i np. zapoznać się z ofertą handlową a czasem nawet coś kupić . Napisz może z jakiego źródła słyszałeś bo ja mam tą wiedzę z dwóch stron - jak pisałem pracuję w agencji ochrony (jako techniczny ale przepisy i uprawnienia ochroniarzy są mi znane - stąd stwierdzenie że mogą nam tak naprawdę "skoczyć") i ze strony policji (stąd opisana procedura wymogów podstawy prawnej, a nie "widzimisię ochroniarza", protokołów, skarg, dostępności terenu/regulaminu itp).
    Z innej beczki ostatnio w Empiku przy wejściu doskoczył do mnie ochroniarz (miałem reklamówki z zakupami) i kazał zostawić przy wejściu "bo takie są przepisy" - na pytanie jakie przepisy już nie umiał odpowiedzieć - więc stwierdził że taki mają nakaz od kierownictwa - ja na to że nie zgadzam sie i wszedłem sobie dalej.. i na tyle było jego interwencji..
    Podobnie w praktikerze - moja żona zamist z torebką chodzi z plecakiem - kazali jej zostawić w jakiejś szafeczce - odpowiedź brzmiała "nie" i zaproponowaliśmy żeby pan z ochrony podążał za nami krok w krok jeśli boi się że wyniesiemy w plecaku wannę lub płytę gipsowo-kartonową - nie chciał..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

arturs/ostatnio miałem zajęcia w szkole foto z prawa ogólnie pojętego , czyli prawa autorskie, blablabla, miejsca publiczne, i koleś (wykładowca UG) mówił, że CH są wyjątkiem i obowiązują w nich regulaminy.

Nie będę się przy tym upierał, bo nie jestem prawnikiem.

Ale już jakiś czas temu widziałem śmieszną sytuację, że ochroniarze nie wpuścili na teren CH ekipy TVP ze sprzętem, która chciała się po prostu napić kawy Ostatecznie ochrona pozwoliła im wnieść sprzęt ( kiedy operator powiedział, że ochroniarz bedzie pilnował sprzętu za xxxxxxxxx zł na własną odpowiedzialność )pod warunkiem, że nie będą nic kręcić.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

arturs - no własnie też mnie to ciekawi. Ponieważ w Warszawie znam budynek, który co prawda nie jest Centrum Handlowym, ale w swoim gmachu ma sieć luksusowych sklepów a na wyższych piętrach są biura firm o których w życiu nie słyszałem (wszystko zagraniczne) i w regulaminie jest zapis że na terenie budynku obowiązuje zakaz fotografowania. Kiedyś chciałem z niego zrobić panoramę, to z racji na fakt iż miałem torbę fotograficzną pan z ochrony (uprzejmy) zaprowadził mnie do pokoju, w którym mogłem porozmawiać z osobą odpowiedzialną za wykonanie zdjęcia w tym budynku. Pan z ochrony odprowadził mnie tylko dlatego, żebym nie wyjął gdzieś aparatu i nie zrobił kilku zdjęć (co oczywiście graniczy z cudem z racji na fakt, iż budynek ma tyle kamer, że ochrona na spokojnie byłaby w stanie to wychwycić). Tak więc jestem pewien, że w tym budynku jakbym chciał zrobić zdjęcie bez pozwolenia to ochronę miałbym szybciej na karku niż to jakakolwiek ustawa przewiduje

Fakt, że jest to budynek prywatny, z resztą jak każde centrum handlowe.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Z pewnych źródeł wiem i jestem tego pewny, że zdjęcia można robić w każdym miejscu jak i również każdej osobie !! .... Przykładowo idąc na stację benzynową gdzie teren jest prywatny nie możemy robić zdjęć TYLKO wtedy jak jest widoczny "ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA". Jeśli takiego zakazu nie ma możemy pstrykać do woli !! Dopóki ktoś z WŁAŚCICIELI terenu nas nie poprosi o opuszczenie go - nie może nam nie pozwolić fotografować lecz może nas poprosić do opuszczenia lokalu czy też terenu inaczej może wezwać policję, a wtedy panowie w mundurkach poproszą nas o opuszczenie tego terenu. W przypadku opisywanej przykładowej stacji benzynowej wyjdziemy poza teren, powiedzmy na drugą stronę ulicy wtedy możemy fotografować dany obiekt bez problemu i NIKT !! Nie może nam tego ZABRONIĆ . Podobnie jest w przypadku fotografowania osób i ich publikacją

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kucza21 - odnośnie fotografowania budynków to się zgadzam, bo sam to zastosowałem odnośnie opisanej sytuacji z budynkiem firmy WARTA. Ale odnośnie ludzi, to większej głupoty nie czytałem - wybacz.

Jeśli jestem sam na zdjęciu i ktoś to publikuje bez mojej zgody to łamie prawo.
    Jeśli mnie pamięć nie myli to mówi o tym ustawa o prawie prasowym, że jeśli na zdjęciu jest więcej niż 4 osoby to wtedy jest to traktowane jako zdjęcie grupowe i nie trzeba mieć zgody, w przeciwnym razie, jeśli to jest zdjęcie jednej czy dwóch osób trzeba mieć pisemną zgodę.

Strona 2 z 44 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów