Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Dlaczego kolory na wyświetlaczu aparatu są bardziej żywe niż monitorze lcd?

Coś już napisał Awatar -Wolf-
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Dlaczego kolory na wyświetlaczu EOSa 400D są bardziej żywe niż monitorze lcd?

Witam!

Tak sobie ostatnio fociłem i przy przeglądaniu zdjęć zauważyłem taką rzecz. Po wykonaniu zdjęcia, na wyświetlaczu mojego 400D zdjęcie ma nasycenie kolorów mniej więcej takie jak w rzeczywistości fotografowany obiekt. Jednak po wrzuceniu zdjęcia na kompa w kafejce internetowej a potem na kompa w domu zauwazyłem, że zdjęcie to jest jakieś takie mniej żywe, kolory jakieś mniej nasycone. Komp w kafejce był z panelem LCD a w domu używam laptopa. Niestety nie mam w tej chwili możliwości porównania z monitorem CRT. Co może być przyczyną takiego zjawiska?
    Ostatnio edytowane przez -Wolf- ; 06-08-2007 o 18:44
    Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Różnica w barwach wynika z tego ze każdy monitor inaczej wyświetla barwy zwłaszcza tańsze LCD a laptopy to już szczególnie. Nie ma zbyt wielu modeli laptopów z dobrymi matrycami. Aby być pewnym ze to co sie widzi jest tym czym być powinno należy mieć dobry monitor jeszcze a najlepiej to go jeszcze skalibrować.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    R(...)Aby być pewnym ze to co sie widzi jest tym czym być powinno należy mieć dobry monitor jeszcze a najlepiej to go jeszcze skalibrować.
    To ostatnie w szczególności.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Poznań

Domyślnie

No nic, będę musiał zobaczyć na jakimś monitorze CRT. Na przykład to zdjęcie. Robione było w słoneczny dzień i trawa była złota a środkowy pasek soczyście zielony (i tak to wygląda na wyświetlaczu aparatu). Możecie rzucić okiem i powiedzieć jak u Was to wygląda na monitorach? Bo u mnie to jest jakieś szarobure i ponure.
    Ostatnio edytowane przez -Wolf- ; 06-08-2007 o 11:59

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

U mnie ani pasek nie jest soczyscie zielony ani reszta złota :/ Ale mam słabego LCD, na którym zawsze wszystko wychodzi "mało nasycone", jak oddaje do druku to ide na innego kompa z CRT i tam sie okazuje że wszystko jest przekolorowane po edycji na tym LCD.

Domyślnie

a ja mam CRT teraz i zielen nie jest soczysta
    fotka wyglada na zrobiona w pochmurny dzien

...chyba skalibruje monitor ....

Coś już napisał Awatar CeErIOiKs
    Miasto
    Plock

Domyślnie

Albo lcd aparatu daje d... albo mamy różne pojęcie złota i soczystości

( Samsung 193pPlus )
    Bez problemu edycji LCD -> CRT -> LCD ... ( poza midtonami a w skrajnych przypadakch jasnością ) , nigdy z nasyceniem
    5D Mk II - C17-40 4 L / C EF 24-70 mm F2.8 L / C EF 70-200 F2.8 L / V Sherpa 600 / Lowepro CompuTrekker AW
    Panasonic DMC-LS80 / 2 x 2 GB SD
    Criodesign.pl - Crio Art Design

Uzależniony

Domyślnie

Na moim LCD też wygląda to nieco ponurawo, przynajmniej w porównaniu do opisu ;-) (monitor nie kalibrowany, ale nie narzekam).

Co do porównywania wyświetlacza vs dowolny monitor (kolorowy ozcywiście), to powiem tyle - bez sensu, kropka. Przechyl aparat w dół i w górę i popatrz jak wszystkie zdjęcia dostają ostrego kopa w jasności / kontraście / nasyceniu, przekłamania w kolorach... IMO równie dobrze można by mieć pretensje w odniesieniu do telefonu komórkowego ;-)
    Laptopa też sobie odpuść do rozgryzania takich problemów.

Co do tego co widziałeś na miejscu, a co masz na klatce, to chyba padłeś ofiarą "wrażliwości na otoczenie", ew. lekkiego niedoświetlenia. Ostatecznie, jeśli taki efekt to u Ciebie norma, a wszystko masz poustawiane na sRGB, to czy sprawdzałeś pozostałe ustawienia w aparacie, bo o tym nie napisałeś?
    Ostatnio edytowane przez APP ; 06-08-2007 o 12:48

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wychodzi na to, że to norma :/ Ustawienia w aparacie sprawdzałem i mam picture style na "neutral". W razie czego zrobiłem przed chwilą jedną fotkę na "auto" i znowu na wyświetlaczu aparatu kolory są żywe a po zgraniu zdjęcia na kompa są jakieś szare w porównaniu do rzeczywistości.

Uzależniony

Domyślnie

To może warto się tymi ustawieniami pobawić? Po coś w końcu one są. Np. nie "neutral" a "standard", że o bardziej drobiazgowych regulacjach nie wspomnę. Szczegółów nie podam, bo nie mam 400D, ale myślę, że właśnie tym "neutral" się załatwiłeś ;-)

Poprawka - standard i neutral różnią się chyba tylko wyostrzaniem, ale i tak bym sprawdził i ew. ręcznie podkręcił contrast / saturation. Nie ma nas tam u Ciebie, więc trudno ocenić skalę i charakter tej różnicy, o której piszesz.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 06-08-2007 o 12:58

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów